• MS 2004 - Osmifinále - sk. F
  • 3.5.2004 16:15
  • 7. kolo
4 : 0
konec 0:0, 0:0, 0:0

Rusové se loučí se šampionátem

3. května 2004, 16:57

ČTK
Rusové sehráli na šampionátu svůj typický zápas. Po dobrém začátku se tým pozvolna propadal k beznaději. Znovu ho srážely nevyužité šance, výčitky svědomí mohl mít hlavně v páté minutě Kalinin, který v oslabení nedokázal přehodit gólmanův beton.

Pohyblivější Finové postupně převzali otěže zápasu. Virta však v nadějné pozici selhal a neuspěl ani Peltonen, který v závěru úvodní části nastřelil tyčku. Ještě na prahu druhého dějství lapil Noronen gólovou ránu Baškirovovi a potom to už šlo s Rusy z kopce. Podomackij vyřešil několik ošemetných situací i dorážku Kapanena, ale v 35. minutě se za záda ruských beků dostal Hentunen a zavěsil pod horní tyčku.

Sborná se už svému osudu předčasného konce v turnaji nedokázala vzepřít a po druhé brance Kapanena rezignovala. Výhru Finů završili Kallio s Nummelinem, třemi asistencemi k ní přispěl i obránce Niinimaa.

"Náš problém tkví v psychice a povaze hráčů. První třetina byla ještě vcelku slušná, ale po prvním  obdrženém gólu tým podobně jako v předešlých zápasech upustil od disciplinované hry a hráči začali dělat zbytečné chyby. Je to v hlavách," tvrdil trenér Viktor Tichonov.

Ruský propadák na mistrovství světa je podle legendárního kouče také důsledkem velké fluktuace hráčů v kabině národního týmu. "Na každém turnaji se vyzkoušelo deset až dvanáct potenciálních kandidátů. Sestava se hodně měnila a neměli jsme vlastně kvůli nabité termínové listině v ruském hokeji ani možnost, aby se tým trochu sehrál. Sešli jsme se na poslední chvíli," mínil Tichonov a ve své zlobě nezapomněl ani na některé opory. "Hráči, kteří tady měli dávat góly, je nedávali. A nejlepší obránci dělali největší chyby, to je pak těžké," uvedl Tichonov.

Ruský hokej zažil jedenáct let od posledního titulu další propadák. Na odchod z funkce ale svérázný trenér sborné nepomýšlí. "Jestli jsem připraven odejít? Nevidím důvod, mám smlouvu," obořil se na ruského novináře.

Výsledek - skupina F:

Finsko - Rusko 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky:
35. Hentunen (Niinimaa), 46. Kapanen (Hentunen, Niemi), 55. Kallio (Niinimaa), 59. Nummelin (Kapanen, Niinimaa).
Rozhodčí: Dutil (Kan.) - Popovic (Švýc.), Kronberg (Nor.). Vyloučení: 7:7, navíc Ruutu 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6944.

Sestavy:
Finsko:
Noronen - Niemi, Nummelin, Salo, Niinimaa, Karalahti, Mäntylä, Söderholm - Kallio, Peltonen, Jokinen - Kapanen, Pärssinen, Hentunen - Ruutu, Pirnes, Rintanen - Virta, Laaksonen, Viuhkola. Trenér: Raimo Summanen.
Rusko: Podomackij - Tverdovskij, Juškevič, Bykov, Proškin, Guskov, Kalinin, Kondratěv - Sušinskij, Prokopjev, Ovečkin - Jašin, Kovalčuk, Zelepukin - Afinogenov, Pronin, Baškirov - Skugarev, Bucajev, Antipov - od 41. min. navíc Morozov. Trenér: Viktor Tichonov.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz