Hokej v číslech: Nejlepší přesilovku extraligy řídí Eratovy nápady

Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

Nápřah, pecka jako hrom a gól. Komeťák Tomáš Svoboda proti Zlínu v pátek trefil svůj šestý zásah sezony. Při pohledu do statistik nepřekvapí okolnosti tohoto zásahu: V početní výhodě a po nahrávce Martina Erata. Tohle zadání totiž vede k požadovanému výsledku často. Kometa má díky svému lídrovi nejlepší přesilovky v lize…

Důvodů, proč se mistrovská Kometa drží na dostřel vedoucí pozice v tabulce, je víc. Jeden však podtrhnul páteční duel se Zlínem, k bodu pomohla další využitá přesilovka. Už sedmnáctá v sezoně a taky sedmnáctá ze sedmdesáti možností. Jen ze sedmdesáti možností. Takže trochu matematiky na osvětlení:

Sedmdesát početních výhod je čtvrtý nejnižší počet z extraligových týmů, proti Kometě se moc nefauluje. Raději…

Sedmnáct vstřelených branek v početní výhodě je nejvíc v lize. V patách se Brňanům drží Třinec se šestnácti.

Skvělá úspěšnost 24,29 % je zrovna tak nejlepší ze všech, Oceláři se drží na necelých dvaadvaceti.

Nejproduktivnějším hráčem soutěže v přesilových hrách je Martin Erat, 13 ze svých 22 bodů posbíral při soupeřových vyloučeních.

Erat a Tomáš Vincour se čtyřmi a Tomáš Svoboda s Martinem Zaťovičem se třemi přesilovkovými góly tvoří hlavní produkci Komety v početních výhodách.

Pro poslední extraligové šampiony představuje jejich úderné komando spolehlivý zdroj klíčových tref. Vždyť sedmnáct branek v přesilovce tvoří víc než čtvrtinu z jejich celkového počtu zásahů (59). Alespoň jednu přesilovku využili ve dvanácti ze sedmnácti dosud odehraných utkání a optejte se třeba v kabině Liberce, jak na jejich efektivitu vzpomínají. V desátém kole to na začátku října schytali od Komety v oslabení hned třikrát.

Ani Martin Erat, dispečer komeťácké přesilovky, však není nejlepším střelcem v početních výhodách. Tím zůstává třinecký tank Tomáš Marcinko se šesti kousky na svém kontě,  co do primárních bodů, tedy branek a prvních asistencí, se právě za Marcinkem (11) řadí jiní dva brněnští kanóni s osmi primárními body. Martin Zaťovič (3+5) a obránce Jakub Krejčík (1+7). Erat ze svých devíti přesilovkových asistencí tu finální – jako v pátek Svobodovi – poslal zatím jen dvakrát. V podstatě všechny akce ale jdou přes jeho hokejku, to on rozjíždí úspěšné kombinace. Tohle a další zajímavosti u jednotlivých hráčů si můžete prostudovat v TÉTO tabulce.

Co vás jistě zaujme při procházení té týmové ZDE, je třeba úspěšnost přesilovek Plzně. Nejobávanější extraligová ofenziva s gólonosným triem Kubalík, Gulaš, Mertl početní výhody ke své rychlopalbě ani nepotřebuje, hraje je podprůměrně, využije jich jen 14,29 %. Dosud jen 11 z jejích 65 branek padlo při soupeřově trestu. Vítkovičtí pak sice z přesilovky nasázeli už 14 gólů, ale spotřebovali k tomu suverénně nejvíc pokusů, třiadevadesát.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz