Vozák se těší na Kanadu: Nehrajeme s ní každý den, šance je vždycky

Foto: Martin Voltr

(DMITROV, od našeho zpravodaje) Zase si zahrály pořádný hokej se silným evropským soupeřem, a zase slavily vítězství. Hokejistkám české osmnáctky zápas s Finskem evidentně sedl, svůj medailový sen tak žijí dál. Jenže aby se jejich cesta nezastavila ve čtvrtfinále, potřebují dnes od 13:30 SEČ přepsat historii – porazit Kanadu!

Několikrát to Češky po porážce s Německem zopakovaly. A vzápětí se ukázalo, že nešlo jenom o prázdnou frázi. Radši silnějšího soka než papírového outsidera, jenž úporně brání a čeká na pár chyb. „Je to pravda. Proti soupeři, který hraje hokej, se hraje líp. Jestliže vyhrajeme na střely čtyřicet ku dvaceti a soupeř jenom brání, tak je to hodně těžké. Finky hrály hokej, a to nám vyhovuje,“ pokyvuje asistent trenéra Jiří Vozák.

Takhle se rvou česká srdce! Juniorky po klíčové výhře slaví čtvrtfinále »

Společně s Pavlem Zuziakem, jenž porazil Finky i ve svém třetím reprezentačním zápase, měl po utkání k hráčkám slova chvály. „Odevzdaly suprový výkon. Čekali jsme to od nich, konečně z nich spadl ten ostych. Hráli jsme hodně dobře a myslím, že jsme zaslouženě vyhráli,“ komentuje vítězství 3:2.

Na startu třetí třetiny ho týmu vystřelila Kristýna Kaltounková, aktuálně druhá nejproduktivnější hráčka mistrovství. Finky předtím dvakrát vyrovnaly, ale znovu už to nezvládly. I když dlužno říct, že zdaleka takovou motivaci vzhledem k zajištěnému postupu už neměly.

„Hlavně myslím, že jsme je k tomu nepustili. Hráli jsme aktivně a napadali. Na začátku tam byl pořád ten ostych, hráli jsme prostě o postup. Ale pak to z hráček spadlo. V poslední třetině to bylo vidět. Byl to od nás zatím nejlepší výkon na mistrovství,“ kvituje Vozák.

Věděly jsme, že je porazíme, říká Bláhová. Jandušíková dala životní gól »

Klíčem k postupu byla také zvládnutá oslabení. Proti Švýcarkám a Němkám se reprezentaci vůbec nedařila, tentokrát už vypadala o kus líp. „To ano. Ale pořád ještě to musíme vylepšit, jeden gól jsme v oslabení dostali,“ podotýká kouč. Největší cenu ovšem měla ubráněná početní nevýhoda tří proti pěti hned na startu utkání, která mohla jeho následující ráz dost proměnit.

Sestřih zápasu Finsko – Česko

Třetí a čtvrtý hrací den šampionátu pravidelně rozhodují o úspěchu či neúspěchu, program je teď nekompromisní i vůči českému výběru. O půl desáté večer místního času dohrál v Dmitrově vysilující bitvu s Finkami, dneska v 15:30 ho už čeká čtvrtfinále proti Kanadě!

Ta evidentně nedorazila do Ruska ve své kůži. Ano, v zámořské přetahované o světové prvenství už sice na Američanky tři roky nestačí, ale vždycky to byly nesmírně těsné souboje. A letos? Na poměry javorových listů velká bída. Nejdřív poprvé v historii prohrály s Ruskem, pak bezpečně zdolaly Švédsko, ale následně inkasovaly od USA porážku 2:6 – nejvyšší, co kdy musely skousnout!

„Kanada asi nehraje to, co vždycky. Jak byly dřív Amerika s Kanadou odstoupené, tak letos už s nimi Švédky i Rusky měly velmi dobré výsledky,“ reaguje asistent trenéra.

Aspoň nějaká naděje se tím pro český celek otevírá. Žádná z našich ženských reprezentací ještě nikdy Kanadu neporazila. Jméno soupeře samozřejmě vzbuzuje respekt, ale zase ho nesmí být příliš. „Jsem rád, že hrajeme zrovna s Kanadou, i když je to samozřejmě hodně těžký soupeř. Přece jenom už jsme zachránění, můžeme hrát s čistou hlavou. Doufám, že předvedeme dobrý výkon.“

Dá se to brát i jako odměna za představení proti Finkám, jako svátek pro každou z českých hráček. Kdy jindy se opravdu vytáhnout, když ne teď! „Určitě se to nestává každý den. Snad předvedeme to, co po hráčkách chceme od začátku. A že to je s Kanadou? Doufám, že si hráčky budou chtít zahrát dobrý hokej a předvedou, co v nich je,“ dodává Jiří Vozák.

Stačí jenom trochu věřit na zázraky.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz