Polák se vrací do Toronta, s Maple Leafs podepsal roční smlouvu

Foto: thestar.com

2. července 2016, 23:18

Martin Voltr

AKTUALIZOVÁNO – Úderem páteční 18. hodiny českého času odstartovaly v zámořské NHL přestupy nechráněných volných hráčů. A to ve velkém stylu, kluboví představitelé penězi nešetřili a nové angažmá bleskově našli Lucic, Ladd či Okposo. Z českých hokejistů se jako první dočkal obránce Roman Polák, jenž ze San Jose putuje zpět do Toronta, kde podepsal roční kontrakt. Kdy se dočkají také Vrbata, Hudler či Eliáš?

Ostravský rodák Roman Polák opustil Toronto letos v únoru, kdy se stal součástí trejdu se San Jose. K 55 startům v dresu kanadského celku (1+12) přidal v základní části dalších 24 coby Žralok (0+3), stejnou porci 24 utkání pak také v play off. S týmem došel až do finále Stanley Cupu, nicméně bodově k tomu nepřispěl. I proto zamířil na volný trh, odkud si ho znovu vybralo Toronto. Polák podepsal roční smlouvu, finanční podmínky klub nezveřejnil.

Nesmírně zajímavého spoluhráče dostal Tomáš Plekanec. S Montrealem totiž podepsal jednoletou smlouvu za 5,75 milionu dolarů ruský bouřlivák Alexandr Radulov, o kterém jsme víc psali v samostatném článku. Štědré víceleté kontrakty uzavřela hned během první hodiny od spuštění volného trhu celá řada útočných es. Poté, co Edmonton za posílení obranných řad obětoval Taylora Halla, našel na levé křídlo jako náhradu zkušeného Milana Lucice (na úvodním snímku). Ten si během sedmi let přijde na 42 milionů dolarů. Stejně dlouhý kontrakt získal bývalý kapitán Winnipegu Andrew Ladd u New York Islanders, a to za 38,5 milionu.

Ostrovany naopak opustili hvězdný dánský forvard Frans Nielsen, který se na šest let upsal Detroitu, a Kyle Okposo, jenž se na sedm sezon dohodl s Buffalem. Další Seveřan putuje od východního pobřeží kontinentu na západní, Švéd Loui Eriksson po konci v Bostonu našel místo ve Vancouveru, kde získal šestiletý kontrakt. K Bruins ovšem přichází David Backes, jenž několik let nosil kapitánské céčko v St. Louis.

Mezi volnými brankáři letos nebylo příliš z čeho vybírat, zřejmě nejkvalitnější z nich však našel nové angažmá také velmi rychle. Luonga a Berru doplní na Floridě James Reimer, který bojoval až do června coby dvojka San Jose ve Stanley Cupu. U Panterů podepsal na pět let za 17 milionů. Calgary získalo k Brianu Elliotovi ještě Chada Johnsona, místo po Elliottovi v brankovišti St. Louis obsadí Carter Hutton. Ruský gólman Anton Chudobin jde do Bostonu, kde se ukázal už v předchozích letech, Švéd Jonas Gustavsson k Lucicovi a Olejářům.

Nové angažmá čeká i další evropské hokejisty. Rakouský ostrostřelec Thomas Vanek mění Minnesotu za Detroit, jeho krajan Michael Grabner podepsal v New York Rangers a švýcarský útočník Yannick Weber zase v Nashvillu. Do nejlepší hokejové soutěže světa se po dvouletém intermezzu v Chanty-Mansijsku a Jokeritu Helsinky vrací dánský ofenzivní bek Philip Larsen, bude oblékat dres Vancouveru. Jeho krajan Mikkel Boedker posílil letošní finalisty ze San Jose za 16 milionů na čtyři roky.

Chvíli před uvolněním na trh se útočník Darren Helm dohodl s Detroitem na pětileté smlouvě s celkovým příjmem 19,25 milionu dolarů. Mimo přesunů se několik klubů pochlubilo také prodloužením dobíhajících kontraktů. Tampa Bay si po Stevenu Stamkosovi pojistila další klíčovou oporu, obránce Viktora Hedmana, a to na osm let za 63 milionů. Jen o tři miliony méně za stejnou dobu má v kapse Jágrův spoluhráč a další defenzivní jistota Aaron Ekblad na Floridě. Gólmanské řemeslo bude v Tampě další tři roky vykonávat Andrej Vasilevskij a v St. Louis čtyři roky Jake Allen

Florida se činila i v dalších dnech. Společně s Ekbladem bude v zadních řadách pět let nastupovat Jason Demers, který má za sebou angažmá v San Jose a Detroitu. V neděli pak Panteři potvrdili podpis nové šestileté smlouvy s mladíkem Vincentem Trocheckem, jenž loni v bodovém příspěvku zdatně sekundoval Jágrovi či Barkovovi. A podobně na tom byl i Reilly Smith, jenž nyní prodloužil o pět let.

Změny dresu českých hokejistů v NHL:

Roman Polák (O)     San Jose - Toronto

Přehled nejzajímavějších přesunů v NHL:

Andrew Ladd (Ú)     Chicago - NY Islanders    7 let / 38,5 mil.
Loui Eriksson (Ú)   Boston - Vancouver        6 let / 36 mil.
Milan Lucic (Ú)     Los Angeles - Edmonton    7 let / 42 mil.
James Reimer (B)    San Jose - Florida        5 let / 17 mil.
Frans Nielsen (Ú)   NY Islanders - Detroit    6 let / 31,5 mil.
David Perron (Ú)    Anaheim - St. Louis       2 roky / 7 mil.
David Backes (Ú)    St. Louis - Boston        5 let / 30 mil.
Kyle Okposo (Ú)     NY Islanders - Buffalo    7 let / 42 mil.
Troy Brouwer (Ú)    St. Louis - Calgary       4 roky / 18 mil.
Eric Staal (Ú)      NY Rangers - Minnesota    3 roky / 10,5 mil.
Jamie McGinn (Ú)    Anaheim - Arizona         3 roky / 10 mil.
David Schlemko (O) New Jersey - San Jose 4 roky / 8,4 mil.
Chad Johnson (B) Buffalo - Calgary 1 rok / 1,7 mil.
Carter Hutton (B) Nashville - St. Louis 2 roky / 2,25 mil.
Anton Chudobin (B) Anaheim - Boston 2 roky / 2,4 mil.
Dale Weise (Ú) Chicago - Philadelphia 4 roky / 9,4 mil.
Yannick Weber (O) Vancouver - Nashville 1 rok / 575 tis.
Viktor Stalberg (Ú) NY Rangers - Carolina 1 rok / 1,5 mil.
Michael Grabner (Ú) Toronto - NY Rangers 2 roky / 3,2 mil.
Dan Hamhuis (O) Vancouver - Dallas 2 roky / 7,5 mil.
Lee Stempniak (Ú) Boston - Carolina 2 roky / 5 mil.
Thomas Vanek (Ú) Minnesota - Detroit 1 rok / 2,6 mil.
Mikkel Boedker (Ú) Colorado - San Jose 4 roky / 16 mil.
Jason Demers (O) Dallas - Florida 5 let / 22,5 mil.

Příchody z Evropy:

Alexandr Radulov (Ú) CSKA Moskva - Montreal   1 rok / 5,75 mil.
Philip Larsen (O) Jokerit - Vancouver 1 rok / 1,025 mil.

Prodloužení smluv:

Darren Helm (Ú)          Detroit          5 let / 19,25 mil.
Victor Hedman (O) Tampa Bay 8 let / 63 mil.
Aaron Ekblad (O) Florida 8 let / 60 mil.
Jake Allen (B) St. Louis 4 roky / 17,4 mil.
Andrej Vasilevskij (B) Tampa Bay 3 roky / 10,5 mil.
Vincent Trocheck (Ú) Florida 6 let / 28,5 mil.
Reilly Smith (Ú) Florida 5 let / 25 mil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz