VIDEO: Vary v klíčové bitvě přetlačily Slavii, Litvínov míří za záchranou

Foto: Jan Čech, hokejkv.cz

Nesmírně důležitý zápas v rámci baráže o Tipsport extraligu hostil pražský Eden. Domácí Slavia se prala s Karlovými Vary o průběžnou druhou příčku, nad soupeřem z vyšší soutěže vedla, jenže Energie obrátila vývoj a výhrou 3:1 odskočila Slavii na rozdíl čtyř bodů. První místo potvrdil rozjetý Litvínov, který zvítězil na ledě poslední jihlavské Dukly těsně 2:1.

Osm minut stačilo, Litvínov dál vévodí baráži

Pro Litvínov nezačal souboj v Jihlavě vůbec dobře, třikrát v rychlém sledu totiž putoval na trestnou. Jenže Jihlava nedokázala využít ani dlouhou přesilovku pět na tři. I proto čekali diváci na první gól bojovné partie do 26. minuty, kdy otevřel skóre Jurčík. Až pátou přesilovku Dukla zhodnotila díky Grebeňukovi, nicméně úřadující šampion si vzal vedení rychle zpět zásluhou Filipa Pavlíka, jehož střela šťastně propadla za záda brankáře Sáblíka. Ten zastoupil nemocného mladíka Škarka a naskočil vůbec poprvé v sezoně, nicméně výhru nad Vervou slavit nemohl. Litvínov má na postupových příčkách k dobru už luxusních osm bodů.

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Přestože jsme prohráli, podali jsme velice dobrý výkon. Samozřejmě se hraje na branky a my dali pouze jednu. Bohužel jsme neproměnili příležitosti, které jsme si vytvořili, a v závěru to tam i zvonilo. Bylo tam několik tečovaných kotoučů, které také do branky mohly spadnout. Prohráli jsme, ale musíme kluky pochválit, protože hráli výborně.“

Radim Rulík (trenér Litvínova): „Já budu stručný. Náš výkon nebyl úplně optimální a jsme strašně rádi, že se nám podařilo vyhrát. Z naší strany to nebylo ono. Můžeme děkovat i štěstí, že jsme v závěru po břevnu nebo spojnici nedostali vyrovnávací gól. Představovali jsme si, že se budeme prezentovat lepším výkonem.“

HC DUKLA JIHLAVA – HC VERVA LITVÍNOV 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Grebeňuk (Důras, Štebih) – 26. Jurčík (Sklenička, Doležal), 34. Pavlík (Sklenička, Válek).
Rozhodčí: Hradil, Hrubý – Bláha, Zavřel.
Vyloučení: 5:7.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 22:29.
Diváci: 2475.
HC Dukla Jihlava: Sáblík – Kaláb, Dobrovolný, Štebih, Zadražil, Bilčík, Grebeňuk, Parýzek - Důras, Skořepa, Jergl – Beránek, Seman, Diviš – Kolář, Jícha, Harkabus – Prokš, Melenovský, Anděl. Trenéři: Vlk, Zeman a Ujčík.
HC VERVA Litvínov: Janus – Sklenička, Kubát, Pavlík, Pavelka, Gula, Frolo – Duda, Hanzl, Lukeš – Martynek, Gerhát, Trávníček – Hořava, Pšurný, Piroš – Jurčík, Válek, Doležal. Trenéři: Rulík a Šlegr.

Vary si schovaly obrat na úvod třetí třetiny

Po čtyřech kolech měli slávisté na kontě tři výhry, v dalších čtyřech zápasech ale posbírali už jen dva body. Klíčový duel o druhé místo proti Karlovým Varům přitom zahájili na výbornou, převahu v první třetině zužitkoval vedoucí trefou Markovič. Jenže Energie pak výrazně přidala a trpělivě si počkala na obrat, který v rozmezí minuty na startu třetí části zařídili Marosz s Kůsem. Sešívaní se v závěru snažili o vyrovnání, odvolali Hyláka, jenže Rachůnek trefil prázdnou bránu. Vary tak svému soupeři odskočily na rozdíl čtyř bodů a prokázaly, že by rády následovaly Litvínov v cestě za udržením extraligy.

Milan Razým (trenér Slavie Praha): „Jsme zklamaní, protože zápas jsme měli rozehraný velmi dobře. V první třetině jsme byli lepším a aktivnějším týmem. Proměnili jsme přesilovku, to ale bylo z naší strany bohužel všechno. Ve druhé třetině soupeř převzal iniciativu, ale přesto jsme udrželi jednogólový náskok. Hosté měli spoustu šancí a za vyrovnáním si šli. Nakonec se jim podařilo dotlačit puk do sítě po jedné ze skrumáží, druhý gól jsme jim nabídli sami po hrubé chybě v rozehrávce. Soupeř si výsledek dobrou defenzivní hrou pohlídal. Už podruhé jsme ztratili zápas v poslední třetině, ukazuje se rozdíl mezi extraligou a první ligou. Nic nevzdáváme a budeme bojovat dál – v neděli nás čeká nové utkání.“

Karel Mlejnek (trenér Karlových Varů): „Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas. První třetinu nás Slavia zatlačila a dala nám gól z přesilové hry. Ve druhé třetině jsme měli několik příležitostí a mohli jsme srovnat. Důležitý moment přišel ve třetí třetině, kdy jsme dali rychlé dva góly. Jsme rádi, že jsme to tady dnes uhráli. Ještě je ale ve hře spousta bodů, takže každý další zápas bude klíčový.“

HC SLAVIA PRAHA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:3 (1:0, 0:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 16. Markovič (Vas) – 44. Marosz (Rachůnek), 45. Kůs, 60. Rachůnek (Marosz).
Rozhodčí: Pešina, Polák – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 5:6, navíc Skuhravý (K. Vary) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:39.
Diváci: 3548.
HC Slavia Praha: Hylák – Andrlík, Krstev, Knot, M. Hruška, Pavlin, Hraško – D. Hruška, Šafránek, Mikulík – Jiránek, Tuominen, Ondráček – Markovič, Vas, Čermák – Miska, Kašpařík, Bahenský. Trenéři: Razým a Srdínko.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Sičák, M. Rohan, J. Tomeček, Gulaši, Redlihs, Dvořák, Baránek – Huna, Skuhravý, Vachovec – Haščák, Kůs, Koblasa – Svoboda, Marosz, Rachůnek – V. Tomeček, T. Rohan. Trenéři: Mlejnek, Antonik a Kněžický.

Tabulka baráže o Tipsport extraligu

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC VERVA Litvínov 8 5 1 1 1 27:16 18
2. HC Energie Karlovy Vary 8 4 1 0 3 24:20 14
3. HC Slavia Praha 8 2 1 2 3 22:24 10
4. HC Dukla Jihlava 8 1 1 1 5 15:28 6

Další program baráže o TELH

Neděle 17. dubna – 9. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava

Úterý 19. dubna – 10. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha
18:00 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov

Pátek 22. dubna – 11. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary
18:00 HC Slavia Praha – HC VERVA Litvínov

Neděle 24. dubna – 12. kolo:
15:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Slavia Praha
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz