VIDEO: Švihálek á la Granlund! Jednou za život, tuší mladík

Foto: hcmotor.cz

Že mají v hokeji všechny góly stejnou hodnotu? Tenhle ji měl větší! Útočník prvoligového Motoru Michal Švihálek se v sobotním zápase s Prostějovem blýskl nádhernou fintou á la Mikael Granlund, kterou doslova ztrapnil brankáře Ondřeje Kociána. Co víc, zavelel tím k obratu, který favorizivané Budějovice poslal už na druhé místo tabulky.

Nebylo to žádné unáhlené rozhodnutí. Švihálek moc dobře věděl, co chce udělat, už slušnou chvíli dopředu. „Zrodilo se mi to v hlavě už někde ve středním pásmu na vhazování. Všiml jsem si, že mám suchou hokejku a možná by to šlo,“ vypráví odchovanec jihočeského hokeje.

„V týdnu jsem to na tréninku párkrát zkusil, tak jsem jenom doufal, že dostanu chvíli času za bránou. No a obránce udělal oblouk a nechal mě samotného. Tak jsem si to mohl zvednout na hokejku a dát gól,“ říká nadšeně jednadvacetiletý útočník.

Od originálu, který předvedl finský útočník na šampionátu v roce 2011, už se o tohle pokusilo hodně borců. Ale Švihálek zkoušel štěstí už dřív. „Bylo to tuším v dorostu. Abych pravdu řekl, na hokejku jsem si puk zvedl, ale nakonec jsem ho prohnal až do středního pásma. Takže tohle bylo fakt poprvé,“ směje se.

A to se ví, že ze situace nevyjde zadarmo. O to už se spoluhráči postarají. „Několik jich říkalo, že to bude do kasy drahý. Ale hlavně se jim ten gól líbil, lidem taky, i za to jsem strašně rád,“ přiznává. „Takový gól dáte asi jednou za život. Je super pocit, že se mi to povedlo.“

Základ úspěchu? Každý musel začít sám u sebe

Gól to byl nejen krásný, ale taky důležitý. Předposlední Prostějov totiž na ledě favorita dlouho překvapoval, po dvou třetinách držel vedení 2:1 a po čtyřech porážkách měl úspěch nadosah. Dvacet minut je ale hodně, Motor během nich stihl obrátit výsledek na svoji stranu. Švihálkovo vyrovnání tým nakoplo a v 53. minutě rozhodl další povedenou trefou ze vzduchu Martin Heřman.

„Bohužel nám ten zápas herně úplně nevyšel, nebylo to ono. Ale tím spíš jsme rádi, že jsme to urvali a máme tři body,“ hlásí Švihálek s velkou úlevou.

Zdá se, že v Budějovicích dali definitivně zapomenout na zpackanou loňskou sezónu i nepovedený start té letošní. „Každý musel začít sám u sebe, to byl základ. Nepředváděli jsme týmový výkon, a to se nám podařilo změnit. Dneska opravdu dokážeme hrát týmově a zápasy vyhrávat,“ těší hokejistu, který loňskou sezónu po přesunu Mountfieldu strávil v Hradci Králové a pomáhal i Havlíčkovu Brodu.

Teď hřeje Rosolovu partu série šesti vítězství v řadě. Liga za sebou sice ještě nemá ani první čtvrtinu, ale zkrátka se zdá, že v Českých Budějovicích už našli ten správný recept. „Nechci to úplně zakřiknout. V kabině je to určitě lepší, než kdybychom šest zápasů prohráli... Ale pohoda? Vždycky musí být respekt k soupeři a k tabulce.“

Foto: hcmotor.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz