VIDEO: Strapáč dokazuje, že tvrdá hra a obětavost není doménou jen beků

Vlastně to ani takové překvapení není. Všichni hokejoví experti o tom mluvili. O chvíli, kdy útočník předčí tvrdé hochy z obrany. Je to tady! Lídrem bodování Radegast index se za prosinec stal vítkovický forvard Petr Strapáč, který získal 53 Radegast index bodů (37 za hity, 24 za zablokované střely a -8 v hodnocení +/-) a o sedm RI bodů předčil brněnského obránce Tomáše Kaberleho.

Vítkovický útočník přesně odpovídá prototypu moderního hokejisty. Je důrazný, nebojí se hitů, týmu je velmi platný v oslabeních a přitom dokáže podpořit útok. Není tedy divu, že se Petr Strapáč dokázal prosadit ve statistice, které zatím vládli spíše defenzivně zaměření hokejisté. Ocenění útočníka je proto důkazem, že i v soupeřově třetině se tým bez hokejových bojovníků neobejde.

Strapáč se však za psa obranáře nepovažuje. Stále je mu bližší útok. „Tím, že jsem útočník, tak si víc cením toho, když gól dám, než když mu zabráním. Bohužel letos nám to moc nepadá,“ říká. Jeho defenzivní činnost prý není nijak neobvyklá, vychází z moderního hokeje. „Trenéři dnes chtějí, aby útočila a bránila celá pětka. Už dávno neplatí, že obránci pouze brání a útočníci útočí,“ doplňuje největší bojovník TELH.

Vítězové bodování RI každý měsíc vyjíždějí s nepřehlédnutelnou zelenou helmou. Tu Petr Strapáč převzal v pátečním zápase s Karlovými Vary. Ve vybraných utkáních bude navíc jeho helma ukrývat kameru, která divákům přinese záběry přímo z ledu. Hokejoví fanoušci tak budou moci znovu sledovat hru hokejového bojovníka, tentokrát více útočně laděnou.

Zvítězil jste ve statistice, které dosud kralovali spíše obránci. Čím to podle vás je?
Popravdě netuším, ale určitě je to zajímavé, protože obránci mají více možností, jak rozdat hity a zblokovat střely. Třeba se mi to povede ještě jednou.

Máte tedy nějak specifický styl hry? Vždyť jste vzrůstem poměrně malý – nemáte respekt z vyšších soupeřů?
Kdybych měl strach, nehrál bych hokej. Strach si nepřipouštím. Začal jsem teď více blokovat střely a chodím na oslabení a tam příliš velký respekt ze soupeřů mít nemůžu.

Ač jste postem útočník, vynikáte v obranných činnostech. Co je pro vás víc – gól vstřelit, nebo gólu zabránit?
Tím že jsem útočník, tak si víc cením toho, když gól dám, než když mu zabráním. Bohužel letos nám to moc nepadá. Doufám, že se to zlomí. A že k Radegast index bodům přidám i nějaké kanadské body.

Je v současném hokeji tlak na útočníky, aby více bránili?
Tlak je. Je to prostě posun v hokeji. Trenéři dnes chtějí, aby útočila a bránila celá pětka. Už neplatí, že obránci pouze brání a útočníci útočí. Musí se to skloubit dohromady. Plus je trend blokování střel – už se nelehá, ale spíše zaklekává, aby to bylo co nejrychlejší a nejefektivnější. Vychází to z toho, že se zrychluje celý hokej.

Hrál jste zodpovědně dozadu odjakživa, nebo tak hrajete až nyní ve Vítkovicích?
Řekl bych, že v juniorské kategorii jsem se snažil více góly dávat. Teď se samozřejmě snažím také, ale kanadských bodů už sbírám méně. Nicméně obranu jsem měl asi vždycky zodpovědnou.

Vy jste vyhrál měsíční bodování RI, celkové vede Honza Výtisk – taktéž odchovanec Vítkovic. Stává se z Vítkovic líheň hráčů, kteří vynikají v Radegast Indexu?
To je pravda. Ale čím to je, to opravdu netuším.

Máte nějaký hokejový vzor? Někoho, kdo hraje třeba podobným stylem jako vy?
Líbí se mi Henrik Zetterberg, což je hráč, který umí hrát na obou koncích kluziště. Je poctivý a konstruktivní.

Radegast index je parametr statistik, který je od sezóny 2013/14 sledován a zobrazován současně s oficiálními statistikami. Radegast index se zaměřuje na bojovnost hráčů. Skládá se z +/- bodů, blokování střel a blokování hráče (hit), což je fyzický kontakt s výjimkou faulu, který vede k zastavení nebo „dohrání“ soupeře. Na základě Radegast indexu je každý měsíc vyhlášen Radegast index hráč měsíce. Více zde.


„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz