Velký třesk v Pardubicích: Rohlík končí! Manažerem Salfický, trenérem Holaň

Foto: Jan Jedlička, hcdynamo.cz

Dalo se to očekávat, teď jsou změny ve vedoucích pozicích pardubického Dynama potvrzeny. Město Pardubice jako nový majoritní akcionář organizace dnes svolalo klíčové jednání, na němž bylo zvoleno nové představenstvo klubu a obsazeny pozice v managementu. Coby generální manažer a hlavní trenér končí Pavel Rohlík (na snímku), jenž Dynamo ze střídačky vedl po poté, co byl počátkem sezony odvolán Peter Draisaitl. Velký třesk u Východočechů posílá do elitní linie (staronová) jména!

Dynamo v neděli sice vybojovalo bod v Litvínově, přesto poslední dobou počítá jen samé porážky. Tým navíc padl na poslední příčku tabulky, jelikož Energie zdolala Zlín. Nejen že se Východočechům vzdaluje desítka a tím případná účast v předkole play off, zároveň narůstá odstup na dvanáctou příčku, která jako poslední zaručí únik z nutnosti startu v rozšířené baráži o udržení.

Město Pardubice jako nový většinový vlastník muselo konat, bylo třeba ovšem vyčkat na dnešní valnou hromadu. Město nedávno odkoupilo podíl v klubu od Romana Šmidberského ve výši 12,5 miliónů korun, navíc je třeba připočítat i Šmidberského desetimiliónovou pohledávku vůči oddílu. Po dnešním jednání předstoupili akcionáři klubu na tiskovou konferenci, primátor města Martin Charvát s dalšími akcionáři Jaroslavem Šudou, Dušanem Salfickým a Petrem Čáslavou oznámili, jak budou obsazené klíčové pozice. Jednání byl přítomen i legendární Vladimír Martinec, který zastupoval minoritní akcionáře.

"Nový trenér není zatížený současnou situací. Věřím, že Miloš Holaň přinese svěží vítr. Je to o hráčích, teď v sobě musí probudit hokej, který umějí hrát. Pokud se nedokáží hokejově vzpamatovat, přijdou jiní."

Pavel Rohlík končí ve funkci generálního manažera a hlavního trenéra. Předsedou představenstva a novým generálním manažerem byl jmenován bývalý vynikající brankář Dušan Salfický, jenž už v organizaci před časem působil ve sportovním úseku. Ten nově má na povel Pavel Marek, bývalý zadák Pardubic a pozdějí manažer Třince navíc bude asistentem nového hlavního kouče.

Mužstvo jako první kouč vezme na povel Miloš Holaň, který v této sezoně vedl slovenský Trenčín a po pozdějším rozchodu s klubem byl bez angažmá. Holaň v minulosti trénoval Vítkovice, Spartu, Mladou Boleslav, působil také v Bělorusku, na Ukrajině či v Rakousku. Rozsáhlé změny se týkají rovněž představenstva klubu. Vedle předsedy Salfického budou jeho členy Jaroslav Šuda a Tomáš Pelcman. Končí naopak Pavel Rohlík a Miroslav Rohlík.

"Proces jsme započali v listopadu a byl dokončen. Chci poděkovat panu Šmidberskému za velmi korektní průběh procesu. Chci poděkovat jemu za dlouhých osm let v klubu. Za mě z mého pohledu chci vyzdvihnout dva mistrovské tituly a bronzovou medaili. Klub prošel určitým obdobím a získal úspěchy," uvedl na tiskové konferenci primátor města Martin Charvát.

Do realizačního týmu Dynama míří ještě jedno známé jméno a klubová ikona, asistentem trenéra Holaně bude vedle Pavla Marka také Otakar Janecký. Někdejší vynikající útočník a majitel bronzové medaile z olympiády 1992 se poslední dobou v Dynamu neangažoval. Kromě Rohlíka naopak u mužstva nebude pokračovat ani asistent Michal Mikeska. Pardubický klub čeká náročné období, sportovní oddělení musí bleskově reagovat, jelikož uzávěrka přestupů končí v Tipsport extralize poslední lednový den. Tedy za dva týdny. Na přesuny v hráčském kádru šibeniční termín.

Cíl velkých změn je jasný. Zastavit propad a vrátit Dynamo tam, kam historicky patří. Pro letošní ročník je priorita zřejmá - záchrana! "Sestupný trend tu je tři čtyři roky. Je to o hráčích, chemii v týmu a jeho skladbě. Nový trenér není zatížený současnou situací, bývalí trenéři si nesli břímě. Věřím, že Miloš Holaň přinese svěží vítr, na něj spoléhám. Je to o hráčích, neříkám, že dosavadní výběr byl špatný. Teď v sobě musí probudit hokej, který umějí hrát. Pokud se nedokáží hokejově vzpamatovat, přijdou jiní, aby zapadli trenérům do koncepce. Během tří let chci vytvořit zdravé jádro, aby Dynamu vrátilo lesk," uvedl Salfický.

Majoritní podíl akcií nyní drží město Pardubice, ale v budoucnu ho hodlá zase prodat silnému investorovi. Po zbytek této sezony ovšem zůstane všechno při starém, klíčová bude záchrana v nejvyšší soutěži. "Naším cílem je během dvou měsíců stabilizovat sezonu po sportovní a ekonomické stránce. Druhým krokem pak bude příprava nového ročníku, třetím aktivní hledání nového silného partnera, který by převzal těžké břímě a navázal na spolupráci s městem. Klub má tradici, úspěchy, a stále obrovské množství věrných fanoušků," uzavřel primátor Martin Charvát.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz