V Kladně si zahrál s Jágrem, teď chce Rytíře vyřadit. Přál jsem si jiného soupeře, říká Petr Mocek

1. března 2013, 5:30

David Záruba

Na poslední chvíli se pardubičtí hokejisté probojovali do předkola play off a shodili tak ze sebe obrovský balvan zodpovědnosti. Obhájce titulu neprožil sezonu podle představ, opět se potýkal s pověstnou mistrovskou kocovinou. Jako spasitel ale zafungoval Miloš Říha, který zadrhnutý mančaft probral a protlačil do vyřazovacích bojů. Teď Pardubice začínají prakticky od nuly a v prvním kole touží skolit Kladno, se kterým třikrát v sezoně prohrály.

Je však potřeba dodat, že všechny tři výhry Kladna ještě řídila Jágrova letka, která pokaždé připravila fanouškům nevšední podívanou. Na um hokejové legendy nestačila ani pardubická dvojice Hemský – Krejčí. I díky nim byly zápasy mezi Pardubicemi a Kladnem pokaždé reklamou na hokej, při které padlo dohromady 33 branek. Jedinou výhru si připsali Východočeši až v posledním vzájemném utkání v základní části, ve 44. kole zvítězili na domácím ledě 4:1.

„Jsou to dva úplně jiné týmy. Kromě těch kluků, co se vrátili do NHL, odešli také Honza Hlaváč a Ivan Majeský. Taková ta hlavní osa týmu je pryč. Teď mají spíše bojovný tým a na tom založenou hru,“ tvrdil pardubický obránce Petr Mocek, který jako jediný hráč odcházel jako vítěz ze všech čtyř duelů mezi těmito týmy. Velkou část sezony totiž strávil v Kladně na hostování z Pardubic, do kterých se vrátil v lednu. Při čtvrtém vzájemném zápase se tak už potil v červeném dresu.

„Nedá se sice úplně mluvit o vztahu, ale časem jsem se s tím prostředím sžil,“ vrátil se ke svému angažmá mezi Rytíři. Ihned po návratu do kmenového klubu hlásil, že mu bylo ctí, zahrát si s Jágrem a Plekancem. Možná i proto si také v play off přál jiného soupeře. „Nemám z losu radost, nechtěl jsem hrát proti Kladnu. Když už to přišlo, tak se s tím nedá nic dělat. Jednoduše jsem chtěl jiného soupeře,“ konstatoval Mocek.

V pardubické kabině tak může působit jako kvalitní informátor. Během desítek tréninků a zápasů stihl leccos okoukat, zná herní systém, ví, kde jsou slabé stránky Středočechů. Zároveň také upozorňoval na velmi dobré přesilovky sedmého týmu po základní části. „Co si ještě pamatuji, tak se budou snažit střílet ze všech možných i nemožných pozic a zkoušet to tam dotlačit z prostoru před brankovištěm. Nečekám nějaké extra signály, spíš jednoduchost,“ uvažoval Petr Mocek.

Velký pozor si dle slov dvaatřicetiletého hráče musí dát pardubičtí obránci na Pavla Pateru. Technický centr ani po čtyřicítce neztratil nic ze svého geniálního hokejového vidění. Stále je schopný vymyslet nečekanou přihrávku, navíc je zvyklý hrát velké zápasy. „Zejména v přesilovkách je znát. Pořád je to pan hokejista. Je jasné, že věk nemůže zastavit, což je vidět třeba na rychlosti. Každopádně je to stále hodně šikovný hráč, kterého je potřeba pohlídat,“ uvědomuje si důrazný obránce.

Ač se podle předběžných odhadů zdá, že Pardubice jsou favoritem série, Mocek vidí šance na postup přibližně stejné pro oba týmy. „Vnímám to jako vyrovnanou partii. Hodně se bude odvíjet od prvního zápasu, který bohužel začínáme venku. Moc nám to nevyhovuje, víme, že naše bilance na soupeřových hřištích není dobrá. Rozhodně bych nemluvil o favoritovi série. O tom se můžeme pobavit v sobotu podle toho, jak ty dva zápasy budou vypadat,“ zůstává nohama na zemi.

Fakt, že série začíná na kladenském kluzišti, může být pro vývoj série klíčový. Pardubicím to ani v závěru základní části venku moc nešlo, přestože jinak na vlastním ledě poráželi každého. „Musíme se Kladnu vyrovnat v bojovnosti. V tom myslím, že máme pořád na víc. Hokejově jsme trochu lepší tým. Když přidáme i bojovnost, tak uspějeme,“ věří Petr Mocek, který si v pardubickém dresu zahraje své druhé play off. Předloni byl v kádru bronzového týmu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz