Tygři v CHL končí. Svačina: Teď budu fandit Vítkovicím. S kým si dal kafe?

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Vrátil se do míst, kde to moc dobře zná. Ve Vítkovicích strávil více než sedm let. Nyní s libereckým mužstvem vyjel na ostravský led v odvetě osmifinále Ligy mistrů. Bílí Tygři padli, navzdory prohře ale Vladimír Svačina rozladěný nebyl. Po zápase se zdravil s bývalými spoluhráči, dlouho si povídal s kamarádem Ondřejem Romanem. „Strašně moc jsem se tady těšil,“ přiznává liberecký útočník.

S čím jste tu jeli? „S báglama a hokejkama,“ vypálil trefně. Pak ale zvážněl. „Jeli jsme samozřejmě pro postup. Uvědomovali jsme si, že 1:0 je ošemetný výsledek. Jeden gól nic neznamená. Věděli jsme, že musíme hrát na výhru, ne na remízu,“ říká Vladimír Svačina.

Liberec nezačal špatně, ve vlastní přesilovce ale inkasoval po parádní trefě Szturce.  „Řekli jsme, že se Vítkovice hrají oslabení parádně. Chtěli jsme zkusit zakončit hned z rozjetí přesilovky. Dával jsem křížnou přihrávku do prázdné na Lakyho. Chyběl bohužel jeden krok. My útočníci jsme pak propadli, domácí ujeli a dali nám gól,“ vrací se k úvodní brance zápasu.

„Strašně moc jsem si přál přes Vítkovice přejít. Teď nezbývá nic jiného než klukům popřát a fandit jim, ať to dotáhnou ještě dál a dobře reprezentují český hokej.“

Ostravský borec Szturc pak na startu třetí části přidal druhý zásah a v tu dobu Vítkovice postupovaly. Liberečtí ale dokázali v power play snížit a vynutili si prodloužení tři na tři. „Řekli jsme si, že budeme držet puky, než abychom hodili na bránu lacinou střelu. Bulda chtěl přihrát na druhého beka vzduchem, bohužel Rado Tybor to trochu vystihl. Místo toho, abychom jeli tři na dva, jel Tybor sám na bránu a bohužel se trefil,“ mrzí zkušeného útočníka Liberce.

Bílí Tygři se po konci v CHL mohou soustředit čistě na domácí extraligu. To ale neznamená, že Ligu mistrů brali jako pouťák. „Každý hráč chce vyhrát i blbý přátelák. Tím ale nechci Ligu mistrů srovnávat s přáteláky. Je to prestižní. Vždyť se hrálo o to, kdo bude první český tým ve čtvrtfinále Ligy mistrů. Myslím, že větší motivace ani být nemohla. Zvlášť pro mě osobně. Hrálo se tady v Ostravě. Strašně moc jsem si přál přes Vítkovice přejít. Teď nezbývá nic jiného než klukům popřát a fandit jim, ať to dotáhnou ještě dál a dobře reprezentují český hokej,“ hlásí.

Jak si vysvětluje fotbalové výsledky v osmifinálové sérii? „Fotbalisté jdou teď trochu jiným směrem. Zápasy tam nyní skončily 6:0 nebo 7:0,“ směje se Svačina. „Filip Pešán a Kuba Petr jsou podobní trenéři. Mají neskutečně propracovanou taktiku a myslím, že to bylo vidět. Směrem dozadu se hrál hodně opatrný hokej, šance se vytvářely těžko. Bylo to jen o tom, kdo puk nějak dorazí, tečuje nebo lépe zacloní gólmanovi,“ tvrdí.

Do Ostravy se těšil. Rád jsem viděl děti v mém dresu

Někdejší modla vítkovických fanoušků měla radost, že se v CHL mohla se svým týmem střetnout zrovna s Ostravany. „Vůbec jsem nevěděl, že na ně můžeme narazit. Když jsem to zjistil, říkal jsem si, abychom to ve Švédsku hlavně nepodělali a prošli dál. Strašně jsem se těšil. Když byli kluci z Vítkovic u nás, dorazili dřív. Pozval jsem Ondru Romana k nám domů. Dali jsme si kafe a pokecali,“ usmívá se devětadvacetiletý hokejista. „Tady skočím pro změnu já k němu. Moc jsem se těšil i na lidi. Je hezké vidět děti, které ještě chodí v mém dresu. Zažil jsem tady krásné roky. Rád na ně vzpomínám,“ doplňuje.

Liberečtí hokejisté mají poměrně náročný program. V pátek už hrají v nedalekém Třinci, proto celý tým zůstává v Ostravě. „Mám tady rodinu a pravděpodobně pojedu domů za manželkou a malou, ať si je trochu užiju. Jinak budeme trénovat tady. Je potřeba se nachystat na pátek, protože sezona běží neskutečně. Volna moc není a tabulka je tak našlapaná, že se nedá polevit ani na chvilku,“ ví Vladimír Svačina.

Ten se v létě přesunul právě z kabiny Ocelářů pod Ještěd. „Na začátku sezony to bylo nad očekávání. Cítil jsem se parádně. Teď necítím, že by to z mé strany bylo ideální. Dva vstřelené góly, to je hodně málo, ale pracujeme na tom. Nic nepodceňujeme a do všeho jdeme naplno. V Třinci se mi většinou dařilo, asi tam nějaký čaj pošlu. (směje se) Oceláři ale letos hrají parádně, bude to strašně těžké utkání,“ dodává závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz