Tragédie v ruské superlize: rozhodčí Cypljakov utrpěl vážné zranění a bojuje o život!

26. března 2007, 9:39

Václav Jáchim

Zápasy play off jsou vypjaté. Planou emoce, mnohdy hoří osobní spory. Ale pořád je to jenom sport. Nebo měl by být. V ruské superlize se o víkendu přihodila tragédie, která otřásla celou zemí. Během pátečního střetnutí play off mezi Jaroslavlí a Omskem byl vážně zraněn hlavní rozhodčí Jurij Cypljakov. Arbitr z Petrohradu, který se mezi mantinely ruské nejvyšší soutěže pohybuje velmi dlouho, musel odstoupit z utkání po srážce s domácím útočníkem Šafigulinem. "Bylo to absolutně nezaviněné. Rozhodčí se nestačil uhnout, Šafigulin ho vůbec neviděl," popsal později situaci hráč soupeře Anton Kurjanov.

V pátek večer ještě nebylo kolem osudného incidentu moc informací. Do třetí třetiny nastoupil místo Cypljakova rezervní rozhodčí Semjonov, který duel dokončil. Zpočátku se zdálo, že snad Cypljakovovo poranění nebude vážné. I když pohled na zraněného muže v pruhovaném nesliboval nic dobrého.

"Po zápase jsem ho viděl na ošetřovně. Byl bílý jako sníh. Ptal jsem se ho, jak se cítí. Neodpovídal. Požádal jsem jednoho z hráčů, aby na rozhodčího promlouvil rusky. Třeba mi jen nerozuměl. Ale kdepak. Pan Cypljakov nikoho z nás nepoznal," řekl kanadský kouč Paul Gardner, jenž vede v této sezoně Jaroslavl.

Nešťastnou událost dlouho do noci rozebíral u videa delegát utkání Viktor Jakušev. "Stalo se to na konci druhé třetiny. Jurij Cypljakov stál v rohu kluziště u mantinelu. V tom okamžiku mířil za pukem Grigorij Šafigulin. Jel podél mantinelu, Jurij se mu chtěl vyhnout. Rukou se ještě chytil desky. Ale nepovedlo se mu to. Šafigulin ho zasáhl ramenem do oblati hrudi. Na videu se ani nezdálo, že by šlo o nějakou těžkou srážku, která bude mít takové následky," řekl zlomený Jakušev deníku Sport-Express.

Jenže opak byl pravdu. Rozhodčí utrpěl těžký náraz a v zápase nemohl pokračovat. První odhad lékařů? Vážné vnitřní zranění, arbitr má rozdrcená žebra. V podstatě se mu propadl hrudní koš, vlivem čehož ztratil ohromné množství krve! "V životě by mě nenapadlo, že se něco takového může stát. Jurij je můj žák. Co řeknu jeho manželce? Ještě že rychle zareagovala lékařská služba Lokomotivu," pokračoval Jakušev.

Cypljakov se okamžitě ocitl v péči lékařů. Jenže vnitřní zranění jsou zrádná. Rozhodčí se brzy cítil lépe a byl tedy odvezen do nedalkého hotelu. Kdyby tam zůstal, patrně by zemřel. Lékař domácího klubu Andrej Zimin naštěstí ihned vydal příkaz, aby vůz s Cypljakovem odjel okamžitě do nemocnice. Tím mu patrně zachránil život. I když Cypljakov zdaleka nemá vyhráno.

Zranění bylo totiž takového rozsahu, že vážně ohrozilo životní funkce postiženého. Náraz útočníka Šafigulina přivodil Cypljakovovi zlomeninu žeber, jedno z nich přeřízlo tepnu. "Jurij ztratil spoustu krve. Lékaři prozatím neoznámili, jaká je naděje. Ale Jurijův stav je velmi vážný," řekla listu Sport-Express manželka rozhodčího Anastasija.

Jak ukázalo podrobné lékařské vyšetření na jednotce intenzivní péče, zranění přivodilo u Cypljakova také vážné problémy se srdcem. "Ocitl se na hranici života a smrti. Jeho stav byl kritický. Zatím bohužel nemůžeme říci, že je mimo ohrožení života. V porovnání se situací bezprostředně po utkání je Cypljakovův stav víc stabilizovaný, ovšem nadále zůstává vážný," uvedla ošetřující lékařka Olga Stojanovová.

Cypljakov je připojen na lékařské přístroje, lékaři ho udržují v umělém spánku. "Proto v podstatě na nic nereaguje. Během pobytu v nemocnic pan Cypljakov nikoho nepoznal. Reakci jsme pozorovali jen poté, co přijela jeho žena," řekla lékařka. Vzápětí přidala naději, že snad vinou zranění nedošlo k poškození mozku.

"Pokud pacient překoná nejhorší období, má naději, že se uzdraví a vrátí zase do normálního života. Ale jak jsem naznačila, je ve velmi vážném stavu. Musíme počkat," doplnila Olga Stojanovová. Zmíněné informace poskytla lékařka jen se souhlasem pacientovi ženy. "Chci, aby se o Jurijovi dozvěděli všichni. Je hrozné, co se stala," plakala Anastasia Cypljakovová.

Zpráva o neštěstí zasáhla celé hokejové Rusko. Ihned se objevily úvahy, zda by rozhodčí neměli být při zápasech lépe chráněni. Ošetřující lékařka přirovnala Cypljakovův úraz ke zranění, které utrpí pasažéři při automobilové nehodě. "Podobně končí situace, kdy nepřipoutaný řidič narazí autem ve vysoké rychlosti do nějaké překážky. Pan Cypljakovc utrpěl velmi vážné poranění hrudníku," připomněla Olga Stojanovová.

Podobný případ lékařka napamatuje. "Po dobu mé pětatřicetileté praxe jsem se s něčím podobným nesetkala. Cypljakov má poruchy srdce, ale mnohem vážnější byla skutečnost, že ztratil ohromné množství krve. Ihned jsme nasadili transfúzi, využíváme všech moderních přístrojů. Ale zda budeme úspěšní, to si nyní netroufnu říci," řekla závěrem ošetřující lékařka.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz