Švýcaři jsou každý rok lepší, tvrdí Sklenička. První turnaj nic nerozhoduje

Foto: Jan Beneš, Český hokej

(TURKU, od našich zpravodajů) V klubu vede David Sklenička jako obránce kanadské bodování mužstva. Na Karjala Cupu sice nebodoval, ale je stabilní oporou národního týmu. Po zápase se Švýcary jsme s ním hodnotili jednak poslední vystoupení Česka ve finském Turku, ale také celý turnaj.

Se Švýcary jste těsně prohráli po prodloužení. Jak byste utkání zhodnotil?
Začali jsme dobře a brzy se dostali do vedení. Když soupeř vyrovnal, dokázali jsme znovu odskočit v přesilové hře, ale bohužel jsme to nedokázali udržet. Prodloužení už je trochu loterie, tentokrát nevyšlo.

Po sobotě jste pořád mohli pomýšlet na vítězství na turnaji, ale bylo k tomu v neděli potřeba vyhrát za tři body. Měli jste to během zápasu v hlavě?
Věděli jsme, že když dneska vyhrajeme za tři body, tak s pomocí Finů bychom turnaj ještě mohli vyhrát. Nijak jsme se na to ale neupínali. Proti Švýcarsku jsme chtěli odvést co nejlepší výkon, s postupujícím turnajem se zlepšovat. Dneska to úplně nevyšlo. Nejlépe se nám na Karjale podařilo sobotní utkání proti Finsku. Dneska bylo trošku složitější se připravit na brzké utkání, ale nemůžeme se na to vymlouvat, je to pro všechny stejné.

Proti Švýcarům jste se zdáli lepší, ale nakonec tým srazily dvě hrubé chyby. Mrzí vás hodně?
Chyby se stávají, takový je hokej. Finové včera také na můj vkus udělali moc chyb. Jinak často hrají bez chyb a pět gólů nedostávají. Je lepší, když podobné chyby uděláme teď, než kdyby se to stalo na větších akcích. 

Co chybělo k tomu, aby národní tým dnes urval tři body?
I Švýcaři měli v zápase lepší momenty, kdy nás přehrávali, ale když se podíváme na celý zápas, tak to bylo vyrovnané utkání, v němž jsme byli asi o malinko lepší. Škoda, že jsme nedali branku ze samostatného úniku ve třetí třetině asi pět minut před koncem. To nás mohlo nasměrovat k vítězství za tři body.

„I Švýcaři měli v zápase lepší momenty, kdy nás přehrávali.“

Švýcaři dokázali bodovat v každém zápase turnaje. Čím si myslíte, že tak trápí své soupeře?
Vždy dostali maximálně dva góly. Hrají dobře do defenzivy a čekají na šance, které vyplynou ze hry a s takovými situacemi už si dokážou poradit. Jsou dobře organizovaní, špatně se proti nim prosazuje. Měli jsme v zápase problém dostat se do šancí, za celou dobu jsme si vytvořili pouze jeden samostatný únik, jinak nás k ničemu nepustili. Každý rok je Švýcarsko lepší, není jednoduché proti nim hrát. To ale není proti žádnému soupeři, dopředu jdou všechny týmy. 

„Když vezmete turnaj jako celek, tak jsme hráli poměrně dobře,“ přemítá trenér Česká hokejová reprezentace ?

Zveřejnil(a) Hokej dne Neděle 13. listopadu 2022

Letos zažíváte ve švédském Brynäs mimořádnou sezonu: v 17 utkáních jste nasbíral už 15 bodů. Na Karjale jste nyní ve třech zápasech nebodoval. Čekal jste, že tu nějaké body získáte?
Jsem vždycky rád, když můžu reprezentovat naši zemi a užívám si každý zápas, který můžu za národní mužstvo odehrát. Je pravda, že jsem tu neudělal ani bod, ale nevím, jestli se tu ode mě body očekávaly. V Brynäs je to pro mě první sezona, vychází to tam bodově lépe, mám tam hodně štěstí, teď na Karjale mi to bodově nevyšlo. Nějaké šance jsem měl, dneska na začátku utkání jsem měl vstřelit gól. Dostal jsem krásnou přihrávku mezi kruhy, ale netrefil jsem bránu. Netrefit bránu není o štěstí, situaci jsem špatně vyřešil. 

Čemu přičítáte, že jste v Brynäs vůbec nejproduktivnějším hráčem celého týmu?
Ve Švédsku je asi o dva metry širší kluziště, na modré čáře mám víc času. Naši útočníci chodí dobře do brány, doráží, tečují a puk pak může snáz spadnout do brány. Že jsem nejproduktivnější hráč bych ale spíš přičítal štěstí. Vůbec na to nehledím, zajímají mě týmové výsledky.

„Že jsem nejproduktivnější hráč bych ale spíš přičítal štěstí.“

V poslední době jste značně zesílil. Pracujete na tom systematicky?
Dnešní hokej to vyžaduje. Každý hráč na sobě musí pracovat, aby měl sílu do soubojů a stíhal tempo bruslení. Hokej se zrychluje, musíte se neustále zlepšovat. Každý hráč má na čem pracovat, snad jen na pár výjimečných jmen z NHL. Já se snažím odvádět maximum, chci se na každou sezonu připravit co nejlépe.

Na Karjala Cupu jste startoval i loni, tehdy Česko všechny zápasy prohrálo. Dají se oba turnaje nějak porovnat?
Byly diametrálně odlišné. Za tři zápasy jsme tenkrát dostali strašně moc gólů, navíc jsme skórovali snad jen třikrát. To nebyla dobrá vizitka, ale jak reprezentační sezona pokračovala, tak jsme šli nahoru a nakonec z toho byla bronzová medaile na mistrovství světa, takže ten první turnaj určitě nic nerozhoduje. Každopádně jsme oproti loňské Karjale podali daleko lepší výkony.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz