Švédové mají v nominaci na MS šest hráčů z NHL, kapitánem Ericsson

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

3. května 2016, 11:53

Adam Bagar

V pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Moskvě a Petrohradu představil švédský trenér Pär Marts dohromady šest posil ze zámořské NHL, tři krajánky ruské KHL, stejný počet hráčů z nejvyšší švýcarské ligy a dohromady třináct zástupců elitní švédské soutěže. V kádru nechybějí ani dva nováčci, Anton Lindholm ze Skelleftey a Erik Gustafsson z Chicaga.

Podobně jako Vladimír Vůjtek napočítal švédský trenér Pär Marts pořádnou porci omluvenek od hráčů z NHL. Třem korunkám tak chybějí útočníci Gabriel Landeskog, Henrik Zetterberg, Daniel a Henrik Sedinové, beci Nicklas Kronwall, Erik Karlsson, brankář Henrik Lundqvist a další. Z různých důvodů se Švédům omluvilo takřka třicet hráčů, ve hře jsou však nadále také další z druhého kola play off.

Hned po skončení dlouhodobé části nejlepší ligy povolal Marts brankáře Jakoba Markströma z Vancouveru, beka Adama Larssona z New Jersey či útočníky Mikaela Backlunda z Calgary s Alexandrem Wennbergem z Columbusu. Po prvním kole play off pak švédský národní tým doplnili ještě zadák Erik Gustafsson z Chicaga, jenž prožije reprezentační premiéru, a útočník Gustav Nyquist z Detroitu.

Kromě šesti hokejistů z NHL figurují ve švédské nominaci tři hráči ze Švýcarska, stejný počet krajánků z Kontinentální ligy a hned třináct zástupců z domácí soutěže. Mistrovská Frölunda dodala dva, poražený finalista Skelleftea dokonce šest hráčů. Märts vzal na šampionát rovněž dva nováčky. Kromě už zmíněného Erika Gustafssona je jím obránce Anton Lindholm, který obléká právě dres Skelleftey.

V kádru Tre Kronor jsou čtyři světoví šampióni z domácího mistrovství světa 2013 ve Stockholmu, titul tehdy oslavovali Jakob Markström, Johan Fransson, Erik Gustafsson, jenž je jmenovcem útočníka z Chicaga, a Jimmie Ericsson. Právě ten byl zvolen kapitánem švédského národního týmu, ve sbírce má stejně jako Gustav Nyquist stříbrnou medaili z olympijských her v ruském Soči z roku 2014.

Nominace hokejistů Švédska na MS v Rusku (6. – 22. května, Moskva a Petrohrad):

Brankáři:
Joel Lassinantti (Lulea), Viktor Fasth (CSKA Moskva, KHL), Jacob Markström (Vancouver, NHL).

Obránci:
Niclas Burström, Anton Lindholm (oba Skelleftea), Oscar Fantenberg (Frölunda), Magnus Nygren (Färjestad), Adam Larsson (New Jersey, NHL), Johan Fransson (Ženeva, Švýcarsko), Erik Gustafsson I (Kloten, Švýcarsko), Erik Gustafsson II (Chicago, NHL).

Útočníci:
Jimmie Ericsson, Martin Lundberg, John Norman, Mattias Ritola (všichni Skelleftea), Patrick Cehlin (Rögle), Robert Rosén (Växjö), Johan Sundström (Frölunda), Lucas Wallmark (Lulea), Mikael Backlund (Calgary, NHL), Linus Klasen (Lugano, Švýcarsko), Gustav Nyquist (Detroit, NHL), Linus Omark (Ufa, KHL), Mattias Sjögren (Kazaň, KHL), Alexander Wennberg (Columbus, NHL).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz