St. Louis má smůlu, Sobotka zůstane na Sibiři. Počítáme s ním, říká šéf Omsku

Foto: Stanislav Souček

27. září 2016, 13:16

Václav Jáchim

Byla to dlouhá sága, u níž dlouho nikdo nevěděl, jak vlastně dopadne. Vladimír Sobotka strávil dvě uplynulé sezony v ruském Omsku, jenže po té poslední uvažoval o návratu do St. Louis, kde předtím úspěšně působil. Před časem připustil, že by se mu tahle možnost zamlouvala, optimisticky hovořil i hráčův agent Petr Svoboda. Jenomže o ztrátě elitního centra nechtěli na Sibiři ani slyšet, a teď už je téměř jasné, že Omsk dosáhne svého.

Prezident ruského klubu Vladimír Šalajev na stránkách Omsku potvrdil, že český reprezentant setrvá v KHL. "Právě jsem mluvil s agentem Sobotky, a ten mi potvrdil, že Vladimír doplní náš tým," uvedl Šalajev. Už dřív mluvil poměrně jasně. "Je to nejlepší centr Kontinentální ligy, se Sobotkou jednoznačně počítáme. Má u nás ještě na rok smlouvu, chceme, aby ji dodržel," doplnil šéf Avangardu.

Podobný zájem ovšem projevovalo také St. Louis. Generální manažer Doug Armstrong zámořským médiím řekl, že mu hráčův agent Petr Svoboda několikrát zdělil, že Sobotka by rád uskutečnil návrat k Blues. Věc však měla háček. Ačkoli se původně zdálo, že český útočník disponoval klauzulí o možném odchodu do NHL, platný kontrakt s Omskem podobný bod zřejmě neobsahoval. Jinak by byl Sobotkův přesun dávno realitou.

Agenti hráče se pokoušeli s ruským klubem jednat, leč marně. "Sám jsem zvědav, jak všechno dopadne. Každý se mě na to ptá, je to dost unavující. Musím odkázat na své agenty, protože víc nevím," řekl Sobotka před posledním utkáním národního týmu na Světovém poháru. To bylo minulý týden. Jakmile Češi uzavřeli turnaj skalpem Američanů, zamířili za klubovými povinnostmi. Sobotka odletěl zpět do Evropy, což leccos naznačovalo. Teď se zdá být konečně jasno.

Sobotku netrpělivě očekávají v Omsku. "Vladimíra jsme uvolnili na Světový pohár, nyní je opat naším hráčem. V této sezoně bude hájit naše barvy. Sobotka je připraven, bude bojovat za Omsk v Kontinentální lize. Nepochybujeme o tom, že borec takových kvalit hodně pomůže mužstvu splnit naše ambice," poznamenal v prohlášení Vladimír Šalajev.

V St. Louis tedy utřou nos, pokud nedojde k náhlé změně, musejí si Blues rok počkat. Sobotkovi běží kontrakt v KHL, ruská soutěž s NHL sice nemá oficiální podepsanou úmluvu o vzájemném uznávání smluv, nicméně gentlemanské ujednání platí už několik let. Pokud by se Sobotka rozhodl pro St. Louis, aniž by měl souhlas Omsku, mohl by se vystavit trestu ze strany NHL. Ale to jsou spekulace. Český útočník do rizika nepůjde, ostatně na Sibiři má nadále kvalitní platové podmínky i jasnou roli v mužstvu. "Když nedojde k dohodě, budu hrát dál za Omsk," řekl Sobotka 4. září, kdy se národní tým začal chystat na World Cup. Po třech týdnech se tenhle scénář mění v realitu.

Vedení St. Louis mělo jiné představy, nicméně Doug Armstrong musí tohle rozřešení vleklého případu přijmout. "Během Světového poháru jsem mluvil se Sobotkou i s jeho agenty. Vladimír má neřešené smluvní povinnosti v Rusku, proto jsem jeho příchod nepovažoval za moc pravděpodobný. Ukázalo se, že situace je složitější, než se zdálo během léta," uvedl generální manažer Blues.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz