Srážet se, žrát led, jezdit po pr*eli. Vítězství nad Spartou chutná víc, raduje se Valský

Jakub Valský | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

V rozmezí třech dnů sledovali diváci v českobudějovické Budvar aréně duel Banes Motoru se dvěma aktuálně nejlépe postavenými celky Tipsport extraligy. Nad lídrem tabulky Pardubicemi vedli Jihočeši 2:0, ale prohráli 3:4. S druhou Spartou prohrávali 0:2, ale zvítězili 5:3. Před vyprodaným hledištěm se úspěch proti tradičnímu rivalovi proměnil ve svátek.

Vstup do utkání z pohledu domácích přitom vyhlížel hrůzostzrašně. Po buly ve středovém kruhu se rozjel sparťanský tank a za pouhých čtrnáct vteřin zařídil Jan Buchtele vedoucí gól. Doklepával do odkryté branky, jejíž strážce Dominik Hrachovina byl vysunutý vpředu. „Vůbec nevím, co se s námi stalo. Říkali jsme si, hlavně začít dobře, neudělat žádný průšvih. A zase to bylo jinak,“ podivuje se křídelník Jakub Valský nad úvodní fází, která Jihočechům dělá často potíže. 

Takové entrée by otřáslo jakýmkoliv týmem. Budějovičtí se úplně nevzpamatovali za celou první třetinu. Navíc ve 13. minutě inkasovali podruhé. Defenzíva si špatně rozebrala útočící hráče a David Němeček se v klidu mohl dotázat Hrachoviny, kde mu nechá volné místo k zakončení. „Zamával s námi už ten první gól. Nebudu říkat, že ne. Snažili jsme se z toho oklepat, ale projevilo se to v naší hře,“ přiznává Valský. 

„Zamával s námi už ten první gól. Nebudu říkat, že ne.“

Dostavily se však slabší chvilky Sparty. Devět vteřin před první sirénou usedl za katr Michal Moravčík, krátce po zahájení druhé třetiny se k němu přidružil Michal Kempný a domácí měli před sebou bezmála dvouminutovou přesilovku pět na tři. „Vyloučení vyplynulo z našeho tlaku. Šli jsme si za tím a dostali jsme ten faul. O přestávce jsme si řekli v kabině, že musíme do toho jít naplno. Vzít si montérky a srážet se, žrát led, jezdit po p*deli. Náš výkon byl najednou diametrálně odlišný a bylo vidět, že Spartě to dělá problémy,“ komentuje důrazný forvard. 

Využití dvojnásobné početní výhody se dostavilo bleskově. Ve skrumáži před brankovištěm se nejlépe zorientoval Jan Ordoš. Zbytek klasické přesilovky sice hráči Motoru promarnili, ale sotva se vyrovnal počet bruslařů, vypálil od modré čáry Ondřej Kachyňa a v mezikruží Brant Harris ukázkovou tečí přesměroval puk za záda bezmocného Josefa Kořenáře. „Skóre se vyrovnalo a soupeř si trochu nevěděl rady s naším pohybem. Začali jsme sparťany dohrávat a očividně jim to nevonělo,“ usmívá se člen třetí budějovické formace. 

„Začali jsme sparťany dohrávat a očividně jim to nevonělo.“

Zvýšená aktivita Jihočechů přinesla i nepříjemný moment. Jakub Valský zkoušel u levé tyčky protlačit kotouč za brankovou čáru, což se nelíbilo Petru Hauserovi a vznikla strkanice, po níž kohouti skončili na trestné lavici. Domácí hráč vyfasoval dvě plus dvě minuty, hostující pouze dvě. „Z mého pohledu se nemuselo vůbec vylučovat. Divil jsem se, že jdeme ven. Jenom jsme se přetahovali. Já jsem nedal ani ránu. Kdybych věděl, že dostanu dvě plus dvě, tak jsem to shodil a pořádně si to alespoň užil,“ povídá budějovický hříšník a cukají mu koutky úst. 

Pražané si v přesilovce vzali zpátky ztracený náskok, trefil se Filip Chlapík. „Většinou, když jsem vyloučený, padne gól do nějakých dvaceti vteřin, což se stalo i tentokrát. Nevím, jak je to možné,“ podivuje se. 

Napružené hokejisty Banes Motoru ale nezlomila hořká epizoda. Pokračovali na plnou páru a čišelo z nich odhodlání nejen v ofenzivě, ale i při nebezpečných akcích Sparty. Padali do střel, nešetřili svá těla. „Jasně. Šli jsme znovu do tlaku a snažili se vyvolat hodně soubojů, produkovat fyzický hokej. Zároveň jsme hráli obětavě pro tým,“ souhlasně pokyvuje hlavou.

Za pět minut bylo vyrovnáno. Videozáznam potvrdil, že Jan Ordoš dopravil puk za brankovou čáru. Pražané mohli získat vedení znovu po chybě obránce Hovorky, ale Hrachovina byl na místě, stejně jako při pozdějším Hauserově sólu. Stejný hráč ve třetí části trefil tyčku. Také domácí se hlásili před Josefem Kořenářem. Ještě před koncem druhé třetiny mířil do tyčky Kondelík, smělý bekhendový pokus si zapsal Vopelka. 

„Vrátili jsme to fanouškům za to, jak nás hnali dopředu.“

Rozhodující okamžiky nastaly ve 49. minutě. Před Hrachovinou neuspěl sparťanský kapitán Michal Řepík, načež se poblíž obranné modré čáry ujal kotouče nositel budějovického céčka Milan Gulaš, nevídaným způsobem projel středem kluziště a se dvěma beky zavěšenými na ramenou našel skulinku pod betony klečícího brankáře hostí. „Guli to vzal na sebe jako správný kapitán. Protáhl se individuálně, vymíchal protihráče. Jde to za ním, vyhrál nám zápas,“ nešetří chválou Valský. 

Více než dvě minuty před sirénou sáhli Pražané k power play, ale do obrany Motoru bušili marně. Potom stačil jeden vypíchnutý puk a Jan Ordoš završil hattrick do opuštěné branky. „Ordy podává super výkony a vybral si odměnu za práci, kterou dělá pro mužstvo,“ oceňuje Jakub Valský svého kolegu a shrnuje pocity z povedeného večera: „Vítězství nad Spartou vždycky chutná víc než úspěch s ostatními soupeři. Vrátili jsme to fanouškům za to, jak nás hnali dopředu. Patří jim dík.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz