Spartě končí sezona, do semifinále jde Kometa. Hradec vede 3:1 na zápasy

Foto: Jiří Grulich, Facebook HC Kometa Brno

Brno je prvním postupujícím týmem do semifinále Generali play off Tipsport extraligy. Se Spartou si poradilo nejrychlejším možným způsobem – Kometa ovládla sérii ve čtyřech duelech. Uspěl také Mountfield, který vede nad Litvínovem 3:1 na zápasy.

Sparta končí. Kometa neztratila ani zápas

Ještě nikdo v play off české extraligy nedokázal otočit stav série z 0:3 na 4:3. Historii nezmění ani Sparta. Po porážce 1:4 pro ni sezona končí. Do semifinále postupuje Brno.

Kometa nastoupila bez obětavého křídla Jana Káni (a dlouhodobě zraněného Jana Štencla), zato se jí po jednozápasové absenci vrátil elitní forvard Martin Erat.

Nevynucené změny ohlásila Sparta. Po třech porážkách v řadě zamíchala sestavou – vešel se do ní kanadský ranař André Deveaux a do prvního útoku k Michalu Řepíkovi a Petru Vránovi zamířil Jan Hlaváč. Chyběli naopak Lukáš Klimek nebo Brian Ihnačák.

Impuls třetímu týmu po základní části nevyšel.

V předcházejících třech zápasech musela Kometa skóre obracet, tentokrát bylo vše jinak – v první dvacetiminutovce Spartě odskočila a po individuálních chybách jejich hráčů se dostala do vedení 3:1. Další pohromou pro Pražany bylo zranění produktivního útočníka Petra Vrány.

Ve 27. minutě završil Vojtěch Němec čistý hattrick a zajistil Kometě tříbrankový náskok. Na zdramatizování utkání i celé série už se tým z hlavního města nezmohl a prohrál 1:4.

Zatímco sparťanské čekání na mistrovský titul se protáhlo na deset let, brněnský sen o vyrovnání rekordního počinu Dukly Jihlava v počtu titulů trvá dál. 

Na soupeře v semifinále si Kometa musí počkat. 

Jiří Kalous (trenér Sparty): „Samozřejmě chci Kometě poblahopřát k zaslouženému postupu. Série skončila jasně ve prospěch Komety 4:0. Během čtvrtfinále jsme nezvládli některé momenty v utkáních, především šlo o závěry zápasů. Dalším problémem byla naše špatná disciplína, kdy jsme soupeři nabídli přesilovky, ze kterých Brno dokázalo skórovat.“

Kamil Pokorný (asistent trenéra Brna): „Chtěli jsme před domácím publikem udělat poslední krok a to se nám povedlo, za což jsme rádi. První třetinu jsme výsledkově zvládli výborně, byť průběh byl vyrovnaný. Ze všech sil jsme se snažili utkání dovést do vítězného konce, což se nám díky dobrému týmovému výkonu a dobrému výkonu Čiliaka povedlo. Pro Spartu je série sice krutá, naši kluci ale dodrželi stanovený plán a jsem hrozně rád, že tomu věřili a přineslo to postup do semifinále. Chtěl bych poděkovat také fanouškům, kteří nejen že nám pomohli v Praze, ale také doma vytvořili neskutečnou atmosféru.“

HC KOMETA BRNO – HC SPARTA PRAHA 4:1 (3:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Haščák (Kováčik, Kvapil), 17. V. Němec (Kvapil, Gulaši), 19. V. Němec (Haščák), 27. V. Němec (Kvapil) – 7. Pech (Deveaux, Gernát).
Rozhodčí: Mrkva, Bulanov – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 5:4.
Bez využití.
Střely na branku: 31:26.
Diváci: 7700 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Vojtěch Němec – Lukáš Pech.
Konečný stav série: 4:0.
HC Kometa Brno: Čiliak – Krejčík, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Bartejs, Trška – Kvapil, Hruška, M. Erat – Zaťovič, V. Němec, Haščák – Mallet, Nečas, H. Zohorna – Dočekal, Čermák, Vincour. Trenéři: Zábranský, Pokorný, Pešout a Haken.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Švrček, Gernát, Barinka, Eminger – Hlaváč, Vrána, Řepík – Buchtele, Hlinka, Forman – Kumstát, Pech, Deveaux – Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Mountfield se přiblížil postupu

Po domácí porážce v úvodním duelu série se Mountfield zvedl a vyhrál třetí utkání v řadě. Východočeši se tak dostali do vedení 3:1 na zápasy. O postupu do semifinále mohou rozhodnout v úterý před vlastním publikem.

První branku sobotního střetnutí měl na svědomí zkušený hradecký útočník Jiří Šimánek – padesát vteřin před sirénou oznamující konec první třetiny využil důrazu před brankovištěm.

Vedení ale Mountfieldu nevydrželo dlouho. Krátce po přestávce, konkrétně ve 25. minutě, vyrovnal po střele s nápřahem veterán Viktor Hübl.

Vyrovnaný stav panoval na vyprodaném stadionu až do 54. minuty, kdy využil čtyřminutovou přesilovku pěti proti čtyřem Rastislav Dej. Chytře mu přihrával nikdo jiný než Jaroslav Bednář.

Litvínov už vyrovnat nestihl, i kvůli spolehlivému výkonu hradeckého muže utkání Patrika Rybára, a dostal se tak do svízelné situace – ve čtvrtfinále už nesmí ani jednou prohrát, jinak Vervě stejně jako Spartě skončí sezona.

Radim Rulík (trenér Litvínova): „Mužstvo předvedlo daleko lepší výkon než včera. Šlo si za tím, vytvořili jsme si šance, ale nebyli jsme produktivní. Takové zápasy se stávají, že neproměníte šance, a to byl dnešní případ. Kdybychom něco proměnili ve druhé třetině, určitě bychom odskočili a bylo by to jiné. Ale na to se bohužel nehraje. Pak jsme to Hradci trochu nabídli tím, že jsme se zase nechali vyloučit na čtyři minuty, což se nám stalo opakovaně. Takhle se v play off nedá hrát. To nás stálo zápas.“

Václav Sýkora (trenér Hradce Králové): „Dnešní zápas byl z naší strany trochu v jiných parametrech. Domácí byli celý zápas aktivnější, my jsme se soustředili na defenzivu. Na začátku bylo důležité, že jsme ubránili dvě oslabení, a vůbec i v celém zápase. Pak rozhodly i dobrá efektivita v zakončení a výkon Patrika Rybára, který nás v těch nejtěžších chvílích podržel. Bylo to ubojované vítězství, nebyl to hezký hokej.“

HC VERVA LITVÍNOV – MOUNTFIELD HK 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Hübl (F. Pavlík) – 20. Šimánek (Köhler, Knotek), 54. Dej (Bednář, Gregorc).
Rozhodčí: Hejduk, Hribik – Jelínek, Pešek.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 35:26.
Diváci: 6011 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Viktor Hübl – Patrik Rybár.
Stav série: 1:3.
HC VERVA Litvínov: Janus – Kubát, Sörvik, F. Pavlík, Gula, Sklenička, Pilař, Frolo – Lukeš, Hübl, Gerhát – J. Černý, R. Hanzl, M. Hanzl – Trávníček, Reichel, Hořava – J. Doležal, Válek, Jurčík. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.
Mountfield HK: Rybár – Dietz, Gregorc, Newton, Štajnoch, Vydarený, Pláněk, Pavlas – Dej, Kukumberg, Bednář – Picard, Džerinš, Jarůšek – Šimánek, Knotek, Köhler – R. Pavlík, Dragoun, Nedvídek. Trenéři: V. Sýkora, Hynek a T. Martinec.

Další program čtvrtfinále Generali play off TELH

Neděle 19. března – 3. zápasy:
16:30 HC Škoda Plzeň  – Bílí Tygři Liberec
16:50 Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

Pondělí 20. března – 4. zápasy:
17:20 HC Škoda Plzeň  – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)
17:30 Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec

Úterý 21. března – 5. zápasy:
18:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

Středa 22. března – případné 5. zápasy:
17:00 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň 

Čtvrtek 23. března – případné 6. zápasy:
17:20 HC VERVA Litvínov – Mountfield HK

Pátek 24. března – případné 6. zápasy:
17:30 HC Škoda Plzeň  – Bílí Tygři Liberec
17:30 Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec

Sobota 25. března – případné 7. zápasy:
17:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov

Neděle 26. března – případné 7. zápasy:
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň 
17:00 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz