Šlégr, Patera, Ujčík a další veteráni. Češi v Jihlavě zahájí Světovou ligu

Foto: Karel Švec, cslh.cz

6. listopadu 2015, 16:25

Adam Bagar

Už v neděli 29. listopadu od 16:30 se na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě představí velká porce českých a slovenských legend. Nebudou chybět bývalí mistři světa ani olympijský vítěz z Nagana. Patera, Ujčík, Řezníček, Šlégr, Vykoukal, Nedvěd, Pospíšil, Janecký a plno dalších. Ti všichni by měli být u federálního derby, které je součástí Světové veteránské ligy. Projektu, jenž inicioval Pavel Bure s podporou Mezinárodní hokejové federace.

"Je parádní, když se mohou legendy potkávat i po skončení kariéry. Mohu potvrdit, že nám hokej prostě chybí. Je to výborná myšlenka, celý projekt je vnímán dost pozitivně také všemi zeměmi a IIHF," hlásí hlavní organizátor utkání Bedřich Ščerban, který stál už u zahájení Světové veteránské ligy v Moskvě, třetí říjnový den se představil v dresu mezinárodního výběru Ligy legend. Ten padl s Hokejovými legendami Ruska 3:5.

Ačkoli se jednalo pouze o exhibici, na duel si našla cestu početná skupina fanoušků! "Přišlo šest tisíc diváků. Potvrdilo se, že zájem o to mezi fanoušky je," říká Ščerban s tím, že první soutěžní mač je na programu už v pátek 6. listopadu v helsinské Hartwall Areně. V boji Finů se Švédy se představí například Mats Näslund, Thomas Rundqvist na straně tři korunek nebo Jari Kurri a Raimo Helminen v domácím výběru hvězd.

"Je skvělé, když se můžeme potkávat i po skončení kariéry. Mohu potvrdit, že nám hokej prostě chybí."

V dalším střetnutí se v sobotu 21. listopadu střetnou v Landshutu Němci s Ruskem. A program úvodního kola zakončí v neděli 29. listopadu právě čeští veteráni se Slováky. Tři vítězové a nejlepší z poražených mužstev postupují do závěrečného Final Four, jež se uskuteční vyřazovacím způsobem už v lednu 2016 v moskevském Ledovém paláci. Hrát se bude třikrát patnáct minut a dle speciálních pravidel veteránských soutěží.

V nich je napříkald zakázáno střílet golfákem či hrát tělem, a vyloučení jsou nahrazena trestnými stříleními. "V zápasech Světové veteránské ligy mohou nastupovat jen hráči ve věku 45 let a starší. Povoleny jsou čtyři výjimky. Hokejisté starší čtyřiceti let, kteří už ukončili aktivní kariéru," vysvětluje Ščerban. "A na soupisku k utkání je možné zařadit maximálně osmnáct hráčů a dva brankáře," dodává člen výkonného výboru ČSLH.

Jan "Gusta" Havel: Chceme v soutěži uspět a postoupit do finále!

"Nebude snadné vytvořit konečnou nominaci. V širším kádru jsou hráči, kteří už něco dokázali a hlavně chtějí hrát. Chceme v soutěži uspět a postoupit do finále," hlásí Jan "Gusta" Havel, jenž má v týmu spoustu zajímavých jmen. Ani Slováci však nezůstávají pozadu. V Jihlavě by se měli představit například Žigmund Pálffy, Zdeno Cíger, Jozef Daňo, Vincent Lukáč či Darius Rusnák. V prodeji už jsou také vstupenky za 90 Kč.

"Zakoupit se dají v Infocentru Horáckého zimního stadionu v Jihlavě, nebo na dobírku prostřednictvím objednávkového formuláře na www.hcdukla.cz," objasňuje Ščerban s tím, že očekává návštěvu aspoň 3500 diváků. "Už během první půl hodiny prodeje se prodaly dvě stovky lístků. Lidé o to mají zájem. Zda je však soutěž životaschopná i do dalších let, ukáže až čas. Finančně to není nic jednoduchého," přiznává Ščerban.

Předběžná širší nominace Česka na Světovou veteránskou ligu:

Brankáři:
Martin Altrichter, Marcel Kučera, Dušan Salfický.

Obránci:
Milan Chalupa, Jaroslav Látal, Jiří Malinský, Jaroslav Nedvěd, Josef Řezníček, Radek Svoboda, Bedřich Ščerban, Jiří Šlégr, Milan Tichý, Jiří Vykoukal.

Útočníci:
Zdeněk Eichenmann, Martin Hosták, Tomáš Chlubna, Otakar Janecký, Tomáš Kucharčík, Pavel Patera, Jan Peterek, David Pospíšil, Petr Rosol, Filip Turek, Radek Ťoupal, Viktor Ujčík, Oldřich Válek, Richard Žemlička.

Realizační tým:

Manažer týmu: Pavel Schwarz.
Hlavní trenér: Jan "Gusta" Havel.
Vedoucí týmu: Milan Nový.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz