Skvělý start Carlson her! Nabuzení Češi zlomili Finy, obrat dokonal Hanzl

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

27. dubna 2017, 20:46

Václav Jáchim

Chvilku chytali potřebné tempo a pustili soupeře do vedení, pak ale čeští hokejisté zabrali a ve skvělé atmosféře vyprodané českobudějovické arény dokráčeli ke skalpu Finů. Po trefách Pihlströma a M. Aaltonena se prosadil Červenka, vyrovnání zařídil z přesilovky Rutta. Velký obrat nakonec ve třetí třetině dokonali Kašpar se střelcem Hanzlem, soupeř už nedokázal odpovědět. Domácí výběr má tedy za sebou parádní start do Carlson Hockey Games, další bitva ho čeká v sobotu od 17 hodin proti Švédsku.

Do úvodního utkání české reprezentace na domácím podniku Carlson Hockey Games nastoupil brankář Mrázek, poprvé od loňského Světového poháru oblékli nejcennější dres Voráček s Kempným, z NHL dorazili rovněž Gudas nebo Kindl. Také Finové mají v sestavě několik nových hráčů, trio Aho, Filppula a Purjujärvi se sešlo v elitní formaci.

Vstup do bitvy se českým hokejistům nepovedl. Byli sice aktivní, ovšem góly začali dávat hosté. V čase 2:55 tečoval kotouč za Mrázka pohotový Antti Pihlström, od modré čáry střílel Hietanen – 0:1. Následně na opačné straně neuspěl Červenka, útočníka švýcarského Fribourgu marně stíhal v úniku obránce Ohtamaa, nicméně finský gólman Säteri odolal. Vzápětí vytáhl mimo i hezkou střelu Sekáče.

V čase 7:54 se radovali znovu Finové, Mrázek vyrazil puk na hokejku Miro Aaltonena a čerstvá posila Toronta záhy mířila přesně –  0:2. Soupeř přišel k vedení poměrně snadno, hokejisté věděli, že potřebují zabrat. Hráli s chutí, tlačili se do pásma. V 11. minutě trefil tyč Gudas, v čase 14:29 si napěchovaná hala konečně pořádně zařvala. Voráček přistrčil Holíkovi, který před bránou nádherně vyzval ke skórování Romana Červenku –  1:2. Brzy poté mohl vyrovnat Vrána, ovšem jeho bleskový pokus u bližší tyče naplnění nedošel.

Po přestávce měl zápas dál vysoké tempo. Mrázek chytil bravurně do lapačky pokus Miro Aaltonena, ve 29. minutě hráli Češi 51 vteřin v pěti proti třem, když na trestné lavici pykali Ohtamaa a Kukkonen. Dvojnásobná výhoda ještě neklapla, po návratu prvního zmíněného Fina se ale reprezentanti dočkali vyrovnání. Kolář posunul kotouč podél modré čáry a Jan Rutta ho pak s přispěním teče jednoho ze soupeřů napálil do sítě – 2:2. Hokejisté si vytvářeli další šance, měli větší počet střel než Finové, jenže skóre se neměnilo. Přečíslení dva na jednoho nezakončil přesně Kašpar, v poslední minutě druhého dějství ukázal hezký průnik Voráček, ovšem Säteri zachoval klid.

Po startu třetí třetiny domácí hokejisté dokonali obrat. Houževnatě a bojovně šli za góly, pokus Radila z pravé strany ještě neuspěl, ovšem v čase 45:06 už Češi vedli. V útočném pásmu zapracoval Lev, puk pak od zadního mantinelu nahrál Kašpar, načež ho z brankoviště dostal za čáru Robin Hanzl – 3:2. Reprezentanti jeli nadoraz, pomáhalo jim skvělé publikum. Finové se pokoušeli odpovědět, sérii důležitých zákroků v těch chvílích předvedl brankář Mrázek.

Definitivně mohli rozhodnout z přečíslení Kovář se Sekáčem, útočník Kazaně ovšem ve finální fázi neuspěl. Finové v závěru odvolali gólmana Säteriho a hráli s šesti bojovníky v poli, ovšem česká defenziva odolala. Byť domácí končili v oslabení po vyloučení Kempného. Svěřenci trenérů Jandače, Kalouse, Prospala a Špačka tedy slaví na českobudějovickém ledě první triumf. Turnaj Carlson Hockey Games pokračuje o víkendu, v sobotu od 17 hodin se reprezentanti utkají se Švédy, další den pak od 18:30 uzavře poslední podnik Euro Hockey Tour 2016-17 zápas domácího výběru proti letos výtečným Rusům.

Výsledek prvního utkání reprezentace na Carlson Hockey Games:

ČESKO – FINSKO 3:2 (1:2, 1:0, 1:0) 

Branky a nahrávky:  15. Červenka (P. Holík, Voráček), 30. Rutta (Kempný), 46. Hanzl (Kašpar) – 3. Pihlström (Hietanen, Vittasmäki), 8. M. Aaltonen (Vittasmäki, Rantanen)
Rozhodčí: Buturlin, Gofman (oba Rusko) – Brejcha, Suchánek (oba Česko).
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 39:29.
Diváci: 6205.
Česko: Mrázek – Gudas, Krejčík, Kundrátek, Kempný, Šimek, Kindl, Rutta, Kolář – Voráček, Holík, Červenka – Radil, Jan Kovář,Sekáč – Řepík, Vrána, Birner – T. Kašpar, R. Hanzl, Lev. Trenér: Jandač, Kalous, Prospal a Špaček.
Finsko: Säteri –  Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Vittasmäki, Kukkonen – Puljujärvi, V. Filppula, Aho – Rantanen, M. Aaltonen, Hintz – J. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä – Hännikainen, Pihlström, Osala – Manninen. Trenéři: Marjamäki a W. Immonen.

Výsledek druhého čtvrtečního utkání na Carlson Hockey Games:

ŠVÉDSKO – RUSKO 4:3 po prodloužení (0:2, 1:1, 2:0 - 1:0) 

Branky a nahrávky: 27. E. Lindholm (C. Rosén, Omark), 44. J. Klingberg (Landeskog), 51. V. Rask (E. Lindholm), 65. Landeskog (J. Klingberg) – 8. Tkačjov (Mozjakin), 18. Antipin (Tkačjov), 31. Mozjakin (Tkačjov).
Rozhodčí: Kaukokari, Vikman (oba Finsko) – Åhlén (Švédsko), Waldejer (Norsko).
Vyloučení: 6:3.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 20:25.
Diváci: 8094.
Švédsko: Läck– Hedman, Strålman, Ekman-Larsson, J. Klingberg, C. Rosén, Holm, Tömmernes – Omark, V. Rask, E. Lindholm – Everberg, P. Lindholm, Kempe – Landeskog, Söderberg, Gynge – C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström. Trenér: Grönborg.
Rusko: Vasilevskij – Kiselevič, Gavrikov, A. Bělov, Antipin, Provorov, Mironov, Zub, Běreglazov – Tělegin, Andronov, Ničuškin – Mozjakin, Tkačjov, S. Plotnikov – N. Gusev, Namestnikov, Kučerov – Ljubimov, Světlakov, Burdasov. Trenér: Znarok.

Tabulka Carlson Hockey Games 2017

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 1 1 0 0 0 3:2 3
2. Švédsko 1 0 1 0 0 4:3 2
3. Rusko 1 0 0 1 0 3:4 1
4. Finsko 1 0 0 0 1 2:3 0

Další program Carlson Hockey Games 2017

Sobota 29. dubna:
13:00 Rusko – Finsko (Č. Budějovice)
17:00 Česko – Švédsko (Č. Budějovice)

Neděle 30. dubna:
14:30 Švédsko – Finsko (Č. Budějovice)
18:30 Česko – Rusko (Č. Budějovice) 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz