Senzace! Studénka neměla stadion, přesto slaví titul a míří do druhé ligy

Foto: hc-studenka.cz

17. března 2018, 14:28

Adam Bagar

Po obrovské ráně v podobě uzavření stadionu hrozilo, že letošní sezonu úplně odpískají. Ale nakonec do toho šli a teď rozhodně nelitují, hokejisté Studénky napsali velký příběh. Přestože nesehráli na svém ledě jediný zápas, museli trénovat po okolních městech a jejich sezonu provázela řada komplikací a dojíždění, slavili mistrovský titul a postup do druhé ligy. "Je to senzace, příběh jako z Hollywoodu," jásá v rozhovoru pro hokej.cz hlavní trenér Miroslav Pokorný.

Kdyby mu to někdo řekl krátce před sezonou, nejspíš by ho považoval za blázna. "Určitě jsme to nečekali." Vždyť Studénce vážně hrozilo, že do krajské ligy vůbec nenastoupí, klubem dost otřásla náhlá zpráva o uzavření stadionu kvůli havarijnímu stavu střechy. "Ze dne na den jsme byli postavení před hotovou věc. Na tu možnost jsme nebyli připraveni a řešili jsme, jestli vůbec budeme hrát. Nedovedli jsme si představit, jak bychom fungovali," přiznává.

"Řekli jsme si, že zkusíme udělat díru do světa a budeme hrát tak, aby o nás bylo slyšet. Chtěli jsme moc ukázat, že hokej do Studénky patří."

"Zamávalo to s námi, byli jsme z toho špatní, ale nakonec jsme si řekli, že zkusíme udělat díru do světa a budeme hrát tak, aby o nás bylo slyšet. Chtěli jsme moc ukázat, že hokej do Studénky patří. V týmu byl vzdor," těší kouče Miroslava Pokorného. Jeho svěřenci šli pořádně trnitou cestou. Studénka se stala jakýmsi hokejovým bezdomovcem, narychlo musela shánět azyl, volné ledové plochy. Obrátila se na okolní kluby a ty jí nabídly pomocnou ruku.

"V Kopřivnici to měli s ledy dost našlapané, ale ohromně nám vyšel vstříc Frýdek-Místek, kde jsme většinou hráli a trénovali. Vznikaly tam kuriózní situace, kdy jsme měli spojený trénink s rivalem v soutěži. Trénovali jsme na jedné půlce, frýdecké béčko na druhé a hned další týden jsme se potkali v zápase. Pak jsme si pomáhali na menší ploše Ostravar Arény, v Porubě a v play off jsme pár utkání sehráli v Kopřivnici," líčí šéf studénecké střídačky.

Tým se stal odolným, běžné problémy byly najednou malichernostmi

Podle Pokorného právě to všechno rozhodlo o pohádce, jakou jeho tým psal. "Tím vším jsme se stali odolným mančaftem. Přestali jsme řešit malichernosti a šli do všeho víc s nadhledem. Výsledky, problémy s materiálním vybavením atd. Ale my řešili daleko zásadnější věci. A právě tam se podle mě zrodila odolnost hráčů a pomohlo nám to v klíčových bojích sezony." Nechybělo však mnoho, aby Studénce už ve čtvrtfinále vystavili stopku hráči Českého Těšína.

Tým kolem produktivních útočníků Miroslava Pokorného, Jana Sochorka či Marka Tomáška se v klíčové bitvě zaskvěl výborným závěrečným obratem z 3:5 na 6:5 po nájezdech. "I tohle kluky nastartovalo. Soupeř vedl o dva góly a zkušený mančaft už by si to asi pohlídal, ale oni to emočně nezvládli, udělali v závěru zbytečné fauly a my se v přesilovkách vrátili do zápasu. Víckrát v sezoně jsme byli na kolenou, ale obraty jsme zvládali opravdu bravurně."

"Oslavy byly obrovské, vychutnali jsme si to pořádně. Myslím, že asi celá Studénka musela zaregistrovat, že jsme něco vyhráli."

V semifinále pak Studénka přejela v nejkratším čase patnácti góly Bohumín a ve finále po úvodní porážce ovládla tři bitvy v řadě. "Trošku nám nahrála taky Orlová, která měla na svém zimáku nějaký krasobruslařský závod a požádala nás o výměnu. S tím jsme souhlasili a hráli v Polárce dva zápasy za sebou, ačkoli se to mělo střídat doma, venku. Ve Frýdku jsme položili základ, sérii otočili a ke čtvrtému utkání do Orlové jeli rozhodnout," popisuje Pokorný.

Studénka bitvu zvládla snad nejlépe, jak mohla. "Už předchozí dva duely se nám hrálo dobře, byli jsme na tom skvěle fyzicky a měli chuť po výhře. Když jsme tam přijeli, tak jsem v kabině viděl, že to pro soupeře bude hodně těžké. To nadšení a odhodlání kluků bylo velké, je těžké něco takového zastavit. Na soupeře jsme vletěli a po první části bylo v podstatě rozhodnuto. Orlové nám pak bylo až líto, ale těžko ty kluky zastavit," hlásí po rozhodující výhře 12:2.

Hrdě se hlásíme k tomu, že druhou ligu chceme hrát. Co na to město?

Studénečtí hokejisté dali svému trenérovi skvělý dárek k narozeninám a klubu ten nejlepší možný k 70. výročí od jeho založení, po šestnácti letech senzačně slavili v krajské soutěži mistrovský titul. "Oslavy byly obrovské. Už v Orlové byly doutníky, šampaňské, vychutnali jsme si to pořádně. Po příjezdu domů se jelo v restauraci na zimáku až do rána. Myslím, že asi celá Studénka musela zaregistrovat, že jsme něco vyhráli," hlásí s úsměvem Pokorný.

Jeho tým získal společně s Mosteckými Lvy rovnou právo na účast v příštím ročníku druhé ligy. "Hrdě se hlásíme k tomu, že soutěž chceme hrát. Myslím, že to tak nákladné nebude, vesměs bychom hráli s týmy kolem komína a každé druhé utkání by bylo skoro derby. Proč to tedy nezkusit. Město dostalo políček, má třetí nejvyšší soutěž v republice," sděluje Pokorný, který byl s dalšími členy klubu pozván na město. "A určitě padne i otázka zimáku."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz