Rošáda před nájezdy! Na nervozitu nebyl čas, říká slávista Frodl

Foto: Rebeka Matějcová

V pondělí večer, v rámci třetího kola WSM Ligy, si ve druhé nejvyšší soutěži odbyl premiéru devatenáctiletý brankář Dominik Frodl. Na tu bude vzpomínat ještě dlouho. Ostatně první start bývá speciální vždy, ten Frodlův byl navíc okořeněn nečekanou událostí. Příležitost totiž dostal až při samostatných nájezdech. Juniorský mistr světa v inline hokeji se nezalekl a pomohl Slavii k vítězství. „Za takovou šanci jsem byl samozřejmě velmi rád. Na nervozitu ani nebyl čas," uvedl exkluzivně pro hokej.cz.

Na ledě Kladna, ve šlágru prvního kola WSM Ligy, Slavia nájezdy nezvládla. Když k dovednostní disciplíně dospělo i v pondělním souboji s Prostějovem, trenéři Pražanů se rozhodli vyměnit gólmany. Do té doby spolehlivě chytajícího Alexandra Hyláka nahradil teprve 19letý Dominik Frodl. „V průběhu prodloužení za mnou přišel Roman Málek, jestli bych si věřil na případné nájezdy. Řekl jsem mu, že ano," poodhalila brankářská dvojka sešívaných. „Bylo to spontánní rozhodnutí trenérů. Na tréninku jsme se o tomhle vůbec nebavili," dodal.

Frodl sice inkasoval již z první penalty, zbylé dva nájezdy však zneškodnil a pomohl Slavii k bonusovému bodu. „Když hned z prvního nájezdu skóroval Jakub Čuřík, tak to pro mě moc růžové nebylo. Hodně mi ale pomohl náš první gól, kterým jsme srovnali. Pak mě to naštěstí dvakrát trefilo," uvedl s úsměvem slávistický benjamínek Frodl.

„Bylo to spontánní rozhodnutí trenérů. Na tréninku jsme se o tom vůbec nebavili."

Když sáhnou trenéři k podobnému kroku, strčí dobrovolně hlavu do oprátky a svévolně se dostávají pod velký tlak. Pokud jejich taktický záměr vyjde, budou opěvováni, jestliže však výměna nepomůže, ba dokonce uškodí, jsou snadnými terči pro kritiku. Měl by Dominik Frodl, pokud by byl v jejich kůži, odvahu udělat podobné rozhodnutí? „Ony jsou nájezdy velká loterie samy o sobě. Když bych si myslel, že to týmu může pomoci, tak proč ne," netajil se v rozhovoru pro hokej.cz. „Na druhou stranu si nemyslím, že to může soupeře kdovíjak rozhodit," přiznává.

Dominik Frodl to umí nejen na ledě, ale i na umělém povrchu při zápasech v inline hokeji.

Dominik Frodl to umí nejen na ledě, ale i na umělém povrchu při zápasech v inline hokeji. | Foto: Rebeka Matějcová

Jak již bylo naznačeno, rošádu gólmanů inicioval Roman Málek, od letošní sezony trenér brankářů HC Slavia Praha. „Málič toho v hokeji hodně dokázal a má spoustu zkušeností. Jako trenér je úplně v pohodě. Vůbec není znát, že začíná. Naopak spolupráce s ním je výborná. Je vidět, že ho to baví," oceňuje práci klubové ikony o osmnáct let mladší Frodl. Ten se může hodně naučit i od svého kolegy Alexandra Hyláka. „Saša je super kluk. Snaží se mi pomáhat, poradí mi, když potřebuji. Má za sebou dva tituly ze Slovenska, takže je to pro mě super škola," uvedl Frodl, jehož velkým vzorem je Dominik Hašek. To je mimochodem patrné na dnes již atypické podobě Frodlovy masky.

„Když hned z prvního nájezdu skóroval Jakub Čuřík, tak to pro mě moc růžové nebylo."

Pro 180 centimetrů vysokého gólmana byl pondělní souboj s Prostějovem teprve druhým startem v sezoně. „V přípravě jsem odchytal nějaké zápasy za chlapy i za juniorku. Teď se bohužel utkání kryla, takže jsem absolvoval pouze první duel juniorky s Kladnem. Každopádně budu dál chytat za juniory a doufám, že dostanu příležitost i v nějakém zápase A-týmu. Navíc mám vyřízeny střídavé starty do druholigového Nymburka," nastínil svou situaci.

Dominik Frodl se nyní soustředí zejména na středeční utkání WSM Ligy, v němž Slavia vyzve českobudějovický Motor. „Máme za sebou dva těžké zápasy na stadionech soupeře a jeden doma. Zatím jsme v každém utkání bodovali, a to je důležité. Teď nás čeká další těžký zápas v Budějovicích. Určitě tam jedeme uhrát další body," hlásí mladý brankář.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz