První start a hned gól. Snad se neozve pokladník, doufá Pirát Smejkal

Foto: Kateřina Kundertová

29. prosince 2017, 15:27

Kateřina Kundertová

Chomutov v minulých dnech vyměnil dosavadní brankářskou jedničku Jána Laca za sparťany – útočníka Jiřího Smejkala a obránce Tomáše Dvořáka. Premiérový duel odehráli proti Plzní, se kterou vyválčili dva body za výhru v prodloužení. Zápas vyšel lépe mladému forvardovi, jenž si připsal během dvanácti minut na ledě vyrovnávací gól a vyhrál polovinu vhazování.

Jiří Smejkal se prosadil v poslední sekundě 57. minuty, když se zorientoval na brankovišti a vstřelil v prvním duelu za Piráty také premiérovou branku. „Byli jsme už přes minutu na ledě, ale drželi jsme puk před modrou. Bylo to dlouhé střídání. Nakonec se puk odrazil na beka, takže jsem sebral síly a sjel před bránu. Kotouč zůstal ležet pod betonem a mě se ho podařilo dorvat do brány,“ popisuje danou situaci. „Pokladník se ještě neozval a doufám, že se neozve,“ dodává honem.

Střetnutí s Plzní bylo plné obratů, ale nakonec vyznělo lépe pro Piráty, kteří v prodloužení vybojovali druhý bod. „Nic podobného, jako se stalo, jsem v životě nezažil. Prohrávat 2:5, za šest nebo sedm minut otočit na 6:5, pak inkasovat a vyhrát v prodloužení. Výborné,“ kroutí nevěřícně hlavou. „Po týmové stránce bylo otočení výborné, ale já jsem se necítil první třetinu úplně dobře. Naštěstí se to zvedalo a bylo to čím dál lepší,“ připojuje.

Do duelu zasáhl také nováček Tomáš Dvořák, kterému ale premiéra v chomutovském dresu příliš nevyšla, jelikož odehrál jenom dvě minuty se třemi zápornými body v hodnocení účasti na ledě. „Byla to divočina. Ztratili jsme začátek zápasu, ale výborně jsem se zvedli a vyrovnali jsme. Ve druhé třetině jsme přestali hrát a prohrávali jsme. Výborná byla třetí třetina. Jediná škoda je, že jsem za stavu 6:5 hned v dalším střídáním dostali gól,“ doplňuje Tomáš Dvořák.

Sestřih utkání Piráti Chomutov – HC Škoda Plzeň

Celá výměna mezi Spartou a Chomutovem byla naznačena už před Vánoci, poté anulována, a nakonec rychle zrealizována. „Večer 23. prosince nám volal agent, abychom počítali s tím, že se může něco stát. O pár dní později říkal, že z toho sešlo, ale nakonec to vyšlo. Pro nás to může být jenom pozitivní. Můžeme dostat větší prostor, ukázat se a zlepšit se,“ hledá pozitiva Jiří Smejkal. „Bylo to nečekané, ale přišlo to. Teď jsem v Chomutově, takže budu předvádět co nejlepší výkony tady,“ reaguje druhý novic, který přišel ze Sparty.

Českobudějovický odchovanec zahájil duel v první formaci na levém křídle po boku s Ivanem Humlem a kapitánem Michalem Vondrkou. „Vůbec jsem to nečekal, ale budu se snažit na 250 procent plnit každou roli a pomáhat týmu,“ ujišťuje jednadvacetiletý hokejista.

Nováčkové v pirátské sestavě se střetnou s Pražany už 9. ledna, kdy Sparta zavítá do Chomutova. „Bude to zápas, kde budu chtít ukázat, že to možná byla chyba takhle nás poslat pryč. Doufám, že zápas vyhrajeme a bude se mi dařit,“ přeje si Jiří Smejkal.

Tomáš Dvořák má výhodu, protože v minulém angažmá u karlovarské Energie se dostal také do Kadaně, která ještě do výměny majitelů s Piráty úzce spolupracovala. „Pár kluků znám, protože když jsem byl v Karlových Varech odehrál jsem několik zápasů i v Kadani. Znám asi půlku kabiny, což je výhoda,“ přiznal. „Zatím jsem neměl čas, abych se s kluky více bavil. Měli jsme jeden trénink a rozbruslení,“ uzavřel Tomáš Dvořák.

Huml zazářil pěti body, pak podpořil Pavláta

Piráti celý zápas dotahovali rozjetou Plzeň, která si vytvořila dvougólové, a pak i třígólové vedení. Obrat z 2:5 a 6:5 dokonal Ivan Huml, který také rozhodl prodloužení a vybojoval pro Chomutov bonusový bod proti lídrovi tabulky. Zkušený forvard první formace si jako první v letošní sezóně připsal během jednoho duelu pět kanadských bodů za dva góly a tři asistence.

Ivan Huml měl před duelem s Plzní na kontě sedm gólů a devět asistencí, s kterými byl daleko za svými obvyklými čísly. Proti Plzni nasbíral téměř třetinu bodů, které nastřádal ve 33 předchozích zápasech. „Letošní sezóna se zatím nevyvíjí podle mých představ, protože z pohledu statistik jsem týmu moc nepomohl. Jsem rád, když se mi takhle podaří týmu ofenzivně pomoct,“ říká kladenský odchovanec. „Doufám, že mi to půjde i do budoucna,“ přál si.

Piráti po necelých osmi minutách prohrávali s lídrem tabulky 0:2, ale ještě do konce první dvacetiminutovky vyrovnali. „Nám pomohlo, že už na začátku první třetiny jsme prohrávali 0:2. Najednou jsme z ničeho nic srovnali a vyrovnali téměř ztracený zápas, takže jsme si před třetí třetinou řekli, proč bychom zase nemohli dát rychlé dva góly,“ vykládá. To se svěřencům trenéra Růžičky povedlo, protože v čase 57:00 ukazovala světelná tabule vyrovnaný stav (5:5).

„Klíčový byl gól na začátku třetí třetiny – hned v prvním střídání, když jsme dali na 3:5. Nastartoval nás. Zbytek třetiny jsme tlačili a celý tým se zvedl, z čehož vyústily další góly. Ale zase nás mrzí koncovka, dvě minuty před koncem vedeme 6:5 a inkasujeme z takové střely.  Není to letos poprvé, ale po průběhu jsme strašně rádi za dva body,“ přiznává šestatřicetiletý útočník.

Foto: Kateřina Kundertová

Před druhou reprezentační přestávkou se svěřencům Vladimíra Růžičky příliš nedařilo, ale pauza jim pomohla. Z posledních čtyř duelů získali tří vítězství. „Každá výhra nás trošičku posouvá psychicky nahoru, doufejme, že i tabulkou. Liga bude ještě dlouhá, čeká nás téměř dvacet těžkých zápasů,“ upozorňuje na volných 54 bodů, které jsou ještě ve hře.

Naopak v pirátském dresu se už neukázal Ján Laco, který byl vyměněn do Sparty na hostování do konce sezóny za Jiřího Smejkal a Tomáše Dvořáka. „Jánko byl klíčovou postavou týmu. Jeho odchod je pro nás ztrátou, ale na druhou stranu dostanou mladší kluci šanci. Štěpán Lukeš podává skvělé výkony. Jánkovi přeji hodně štěstí do budoucna, je to skvělý kluk a hodně nám za tu dobu, co tu byl, pomohl. Neradi se s takovým klukem loučíme,“ prozrazuje dlouholetý hráč Oulu.

Brankářské duo by měli tvořit Štěpán Lukeš a mladíček Dominik Pavlát, který si také odchytal proti Plzni extraligovou premiéru. Příliš se mu ale nepovedla, protože ve 26. minutě musel přenechat své místo mladšímu z bratrů Lukešových. „Hned z prvního střídání jsme dostali gól, což mu určitě moc nepomohlo. Taková je realita, chlapec se s tím bude muset srovnat. Nanejvýš se mu můžeme omluvit. V první třetině měl několik kvalitních zákroků, kdy nás podržel, protože Plzeň mohla dát gólů klidně více,“ chválí Ivan Huml mladíka, který půjde na draft.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz