Prožili jsme skvělý turnaj, mužstvo ukázalo svůj charakter, říká finský kouč Jukka Jalonen

16. května 2011, 3:20

Jan Vacek

Kanada, Rusko, Česká republika, Švédsko. Právě tyto celky byly před startem 75. mistrovství světa zmiňovány v souvislosti se šancemi na celkové prvenství nejčastěji. Ze zisku zlatých medailí se však nakonec raduje celek, který zůstal v ústranní hlavních favoritů. Finové působili po celý turnaj nesmírně skromným dojmem, trpělivě kráčeli po nalajnované cestě a ve finále mohli zvednout nad hlavu cennou trofej. Pro severskou zemi je to teprve druhý titul v historii, ten první vybojovali Finové v roce 1995 ve Švédsku. "Máme za sebou opravdu skvělý turnaj," rozplýval se kouč Jukka Jalonen v rozhovoru pro oficiální web Mezinárodní hokejové federace.

Ve stínu velkých favoritů dorazila finská výprava na Slovensko, o vysokých ambicích reprezentantů Suomi se v hokejových kuolárech příliš nemluvilo. Seveřané však od prvních zápasů prokazovali velkou sílu. Nejprve přehráli suverénně hokejisty Dánska, následně v samostatných nájezdech i Lotyšsko. Jedinou porážku na turnaji zaznamenali Finové v souboji s českou reprezentací. Nutno však připomenout, že Češi tento duel zvládli především díky magickým zákrokům brankáře Ondřeje Pavelce.

Finové své výkony v průběhu turnaje stupňovali, ve čtvrtfinále bez problémů přehráli Nory, v semifinále si pak vyšlápli na hvězdný kádr Ruska. Ve finálové bitvě se Švédy se dlouho zdálo, že budou tahat pouze za kratší konec provazu. Hráči Tre Kronor se ve druhé části ujali vedení, jejich defenziva fungovala výborně. Narušil ji až osm vteřin před koncem prostředního dějství v přesilové hře Jarrko Immonen. Závěrečná část už byla plně v režii hráčů Suomi.

Ti svému soupeři nasázeli pět branek a dovedli tak svou cestu do zlatého cíle. "Byl to skvělý turnaj. Mužstvo prokázalo svůj charakter, zlaté medaile pro nás znamenají opravdu moc," přiznal úspěšný trenér Jukka Jalonen, který se společně s generálním manažerem Jarrim Kurrim podílel na složení vítězného týmu. Oba šéfové finského národní týmu měli při výběr šťastnou ruku, Seveřané na turnaji působili velice kompaktně.

Základním stavebním kamenem úspěšného týmu se stal kapitán Mikko Koivu, který patřil k vůbec nejlepším útočníkům celého turnaje. Fantastickými výkony se prezentoval rovněž brankář Petri Vehanen, Immonen zase vyhrál s dvanácti body soutěž produktivity. "Nyní se to říká lehce, ale jakmile jsme postoupili do finále, věděl jsem, že máme velkou šanci na zisk zlatých medailí," prohlásil útočník Tuomo Ruutu, který společně s Koivem vytvořil jednu z nejúdernějších dvojic na šampionátu.

Před startem severského finále platili za větší favority Švédové, v rozhodující bitvě celého turnaje ale zůstali za očekáváním. "Finové byli lepším týmem. Hráli daleko lépe v obraně, našim hráčům se utkání nevydařilo," uvedl na adresu soupeře zklamaný švédský kouč Pär Marts. "Přesto jsem na svůj tým hrdý, odehráli jsme dobrý šampionát. Není to sice ten nejlepší výsledek, ale snad to je začátek něčeho lepšího," doplnil s nadějí v hlase.

Selhání švédského týmu bylo opravdu šokující. Hráči Tre Kronor se po celý turnaj prezentovali zejména kvalitní hrou v defenzivě, ta se však v závěrečné třetině zcela rozsypala. Finové stříleli jednu branku za druhou a z bitvy o zlato udělali exhibici. "Jsem opravdu zklamaný, ve třetí třetině jsme měli hrát mnohem lépe. Vždyť už šlo o všechno," povzdechl si kapitán Rickard Wallin. "Vstřelili nám pět gólů během dvaceti minut, to se nám nesmí stávat," dodal mladý útočník Magnus Pääjärvi.

Zatímco ve žlutém táboře Švédů zavládl smutek, Finové pochopitelně slavili. Bratislavský titul je pro ně teprve druhý v historii, ten první vybojoval tým Suomi v roce 1995 ve Švédsku. "Tenhle tým je plný fantastických kluků. Od začátku turnaje jsme byli výborná parta, všechno jsme dělali společně. Ať už to bylo na ledě či mimo něj," hledá příčiny nečekaného finského úspěchu Tuomo Ruutu.

"Je to vrchol mé kariéry. Bronzová medaile z loňské olympiády ve Vancouveru byla fantastická, tohle je ale světový titul," dodává nadšeně důrazný zadák Sami Lepistö. Finové navíc budou mít možnost obhajovat zlaté medaile v domácím prostředí, šampionát v roce 2012 se totiž uskuteční právě v zemích letošních finalistů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz