Proti nám bych hrát nechtěl, tvrdí Kašpar. Teď Čechy vyzve sborná

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

12. února 2017, 8:37

Jan Šimek

(GÖTEBORG, od našeho zpravodaje) Český národní tým byl v sobotu při chuti a sedmi góly roznesl Finsko. Jeden z nich vstřelil Lukáš Kašpar a byl parádní. Tomáš Zohorna vybojoval puk, našel útočníka Dynama Moskva a ten z otočky pověsil puk pod horní tyčku. Nádhera. A navíc v oslabení. Teď si to čeští hokejisté rozdají s Ruskem o triumf na turnaji, ke kterému má blíž sborná. Té stačí získat bod. „Uvidíme, kolik sil jsme ušetřili,“ hlásí Lukáš Kašpar.

Lukáši, jak jste viděl svou branku?
Bylo to vyhozené, Zohy výborně napadal, nechtělo se mi vracet zpátky. Viděl jsem, že v souboji začínáme mít převahu, tak jsem tam zůstal. Otočil jsem se a nacpal to do brány.

Rybička? Dvořákovi zaplatím večeři, říká Francouz. Neví, kdo uzvedne Špačka »

Čemu přičítáte tak výrazný rozdíl ve skóre?
Začátek byl vyrovnaný, ale pak jsme dali dva góly. Ve druhé třetině jsme úplně tak dobře nehráli. Nebylo to špatné, ale pouštěli jsme Finy do šancí, čehož jsme se chtěli vyvarovat. Zase jsme dali dvě branky a ve třetí třetině už to bylo takové jen „dojet to“ a ještě jsme přidali další góly.

 

Výsledek 7:1 s Finskem je opravdu výjimečný. Zvýšilo se střelecké sebevědomí týmu?
Je to stylem, kterým hrajeme. Hrajeme strašně aktivně. Proti nám bych hrát nechtěl. Snažím se co nejvíc hrát v jejich pásmu, být na puku. Je to hlavně tím, jaký styl nám trenéři vštěpují trenéři, a jak chtějí, abychom hráli. Mi se strašně líbí, je to aktivní. Občas je tam nějaký risk, ale strašně stlačujeme hru a snažíme se vyhrávat souboje. Je to moderní hokej. Útoky soupeře zastavujeme na červené čáře, a tak to má být.

Pamatujete zápas, kdy dal nároďák sedm gólů?
Loni na MS jsme dali Norům sedm, ale ve Švédsku jsme dostali sedmičku. (usmívá se) 

Sedmička pro Finy? Napadalo nám tam všechno, pochvaluje si Radil »

Jak je fyzicky náročné velké kluziště ve Scandinaviu?
Takový je hokej. Dostáváme přikázanou taktiku a musíme ji dělat. Je to jako když vám někdo něco přikáže v práci. Děláme to všichni. Točíme se na čtyři lajny, zvládnou se to dá. Horší by bylo, kdyby se točily dvě. To by bylo těžší zůstat aktivní celý zápas, ale na čtyři je to hratelné. Točíme dvanáct útočníků, osm beků. Síly máme i v koncích zápasů. Bohužel se Švédy nám chyběl klid, ale byli jsme aktivnější než oni. Ti zužitkovali, co měli.

Vzhledem ke stylu hry, budou Rusové nejtěžším soupeřem na turnaji?
Nevím. Jsem tady letos poprvé, takže to pro mě bude první zápas s Rusáky s přesně tímto stylem. Uvidíme, ale tohle musí platit na každého. Obzvlášť, když nebudeme dělat chyby směrem dozadu a pohlídáme to tam. Musí být strašně těžké proti tomu hrát.

S Finy nešlo o žádné drama. Kolik sil jste pošetřili do bitvy se sbornou?
Uvidíme.

Nastoupil vedle dvou Michalů. Snad jsem jim to nepokazil, směje se Holík

Čeští trenéři do role centra druhé formace pasovali zlínského útočníka Petra Holíka. Ten si s Michaly Birnerem a Řepíkem porozuměl náramně. Druhý útok skvěle šlapal a na destrukci Finů se podílel třemi góly.

„Bylo to dobré. Sice nás tam na začátku motali, první dvě střídání jsme strávili u nás v pásmu, zbytečně jsme dostávali puky ven a bránili jsme se. Pak to bylo lepší. Asi nás nakopl gól ve druhé třetině, pak už to šlo,“ líčí Holík.

Jak si zvykl na nové parťáky v útoku? „Předtím jsem říkal, že jim to nechci kazit a snad jsem jim to nepokazil. Pak jsme měli dvě přesilovky, které vyšly. Byly tam dobré střely. Měli jsme odražené puky a byly z toho góly. Zápas nám vyšel,“ soudí.

Výsledek 7:1 v reprezentaci, to vážně nečekal asi vůbec nikdo. „Ani my jsme to nečekali, ale jsme za to rádi. Šli jsme do zápasu s tím, že Finové dobře brání střední pásmo. Chtěli jsme hrát trpělivě a klidně vyhrát na jeden, dva góly. Hlavně, co nejdéle držet na naší straně nulu, což se nám dařilo. Nám to tam napadalo,“ pochvaluje si Petr Holík.

Zodpovědný výkon, chválí Špaček po kanonádě s Finy. Skončí ve sněžné jámě? »

Proti Rusku by trenéři úvodní dvě formace rádi udrželi pohromadě, tedy i Holíkovu letku. „To nevím, to je na trenérovi. Zápas se nám povedl, uvidíme co proti Rusům. Jestli spolu budeme hrát dál a podaří se nám to,“ pokračuje. „Vyhráli jsme. Mám z toho dobrý pocit. Doufám, že to tak bude pokračovat dál,“ přeje si zlínský forvard.

Češi se střetnou s Rusy ve 12 hodin, zápas vysílá ČT sport. Teoreticky mají šanci ovládnout celý turnaj. Sbornou, které stačí k triumfu jediný bod, by ale museli porazit o pět a více gólů. Pokud český tým vyhraje a rozdíl ve skóre bude nižší, musí Češi spoléhat na zaváhání Švédů. Ti uzavřou turnaj severským derby s Finskem od 15:30.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz