Poslední sezona? Bude mi čtyřicet, ale tělo drží. Uvidíme, hlásí Hlaváč

Foto: hcsparta.cz

18. února 2016, 15:30

Václav Jáchim

Má za sebou další z návratů do mateřského klubu, navíc okořeněný hezkým gólem. Jan Hlaváč znovu oblékl dres s velkým "S", v utkání proti Litvínovu bruslil po ledě jako za mlada. Vynikající útočník a člen zlaté generace českého hokeje se po delší době objevil na tuzemských kluzištích, po startech za prvoligové Benátky přidal i úvodní duel v barvách Sparty. "Cítil jsem se dobře. Opravdu. Možná je to taková falešná forma a časem mě to dožene. Ale první utkání bylo v pohodě," pochvaluje si.

Dvojnásobný mistr světa naskočil za svůj klub poprvé v O2 areně, návrat to byl hodně sladký. Pražané srazili Litvínov jasným poměrem 5:0 "Samozřejmě to potěší. Ve Spartě je strašně kvalitní mančaft, hlavně útočná síla je obrovská. Zápas proti Litvínovu jsme zvládli výborně." Hlaváč navíc přidal přesný zásah. Ve stejné minutě, jako je jeho tradiční číslo 27. "Osud, třeba mi to přinese štěstí," směje se. "Adam Polášek má dal parádní přihrávku, vlastně jsem to jen strčil do prázdné. Pro mě každopádně skvělý vstup."

Ačkoli dlouho nehrál, je na první pohled ve slušné kondici. Svaly na těle se mu rýsují jako před deseti lety. "Po příjezdu jsem hrál v první lize, potřeboval jsem si všechno trošku osahat. Máme sedm zápasů do konce základní části, pak uvidíme," hlásí při zmínce, jaká bude vlastně jeho sparťanská budoucnost. Zkušený útočník nekouká přiliš daleko, těší se z drobných radostí. Hlaváč byl kupříkladu šťastný za dlouholetého spoluhráče a kamaráda Jaroslava Hlinku, jenž právě vstoupil do Klubu hokejových střelců deníku Sport. "Pro něj je to úctyhodné. Vstřelit 250 gólů v lize a reprezentaci, to je strašně moc. Jenom to ukazuje, jak je velký hráč. V našem věku dominuje lize, Jardovi to moc přeju," vzkazuje.

Jakmile přijde na řadu debata o aktuálních možnostech Sparty, má jen slova chvály. "Po pár trénincích s mužstvem musím říci, že kvalita je vysoká. Puky chodí na hůl, nedostanete jedinou špatnou přihrávku. Nesmíme si to pokazit, mančaft je opravdu silný," upozorňuje. Do nejvyšší soutěže se nyní posunul po krátké etapě ve WSM Lize. Někdejší hokejista New York Rangers, Philadelphie, Caroliny, Vancouveru nebo Tampy Bay neposílil Rytíře jako v minulosti, nýbrž na střídavé starty oblékl dres Benátek nad Jizerou. "Hrál jsem tam tři zápasy, ten poslední s Kladnem, které má špičkový tým. Vyzkoušel jsem si pořádné utkání a pak to měl ve Spartě lehčí. Myslím, že proti Litvínovu jsem ani ničím nebyl překvapen. Naskočil jsem hned a bruslil," popisuje.

Přitom nebyl v jednoduché situaci. Hlaváč tráví většinu roku na Floridě, tamní počasí dělá dobře jeho nemocné manželce. Natrvalo za angažmá jít nemůže, dva měsíce na konci sezony ovšem někdejší český reprezentant dá. "Cítil jsem se dobře. Samozřejmě - pauzu bez hokeje jsem měl velikou, i když jsem se snažil trénovat. Vlastně jsem si skoro devět měsíců dělal letní přípravu. Není jednoduché se udržovat a trénovat, navíc na Floridě se na led moc nedostanu... Ale vydržel jsem, teď snad budu za tu práci sklízet," povídá.

Hlaváč zatnul zuby a dřel, ačkoli by mohl polevit a užívat života. Jenže pořád má v sobě motivaci. Velkou touhu dál válet milovaný sport. "Měl jsem vidinu, že si tady zahraju. To mě drželo nad vodou. I když se mi nechtělo, říkal jsem si, že musím," potvrzuje. Prozatím neví, jak dlouho vydrží takhle fungovat dál. Blíží se konec? Je tohle poslední sezona dalšího skvělého člena úžasně silné generace? "Je to těžké, s rodinou jsme v Americe. Pokračoval bych samozřejmě dál. Bude mi čtyřicet, ale poslední tři roky jsem moc zápasů nenahrál. Kolik jich bylo? Dvacet za sezonu? Tělo mi drží, uvidíme, co bude," dodává. Zdá se, že tenhle železný chlapík letos poslední slovo ještě neřekne...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz