Pohovory a tvrdá dřina. Nečas, Chytil a Safin se potí na testech v Buffalu

Foto: nhl.com

30. května 2017, 15:00

Václav Jáchim

Letošní draft se blíží, kluby NHL budou vybírat letošní skupinu talentů za necelý měsíc v Chicagu. Už tento týden se ale elitní junioři potí při otázkách skautů na tradiční akci NHL Scouting Combine, v pátek a v sobotu čekají hráče náročné testy fyzické kondice. Český hokej tentokrát zastupuje trojice Martin Nečas, Filip Chytil a Ostap Safin. Všichni mají reálnou šanci na výborné umístění v draftu, Martina Nečase by podle odhadů nemělo minout prestižní první kolo.

Letošních pohovorů a testů se účastní 138 hokejistů způsobilých pro draft. Akce v Buffalu může pomoci, ale třeba i uškodit. Záleží, v jaké kondici junioři dorazí, jak zvládnou zkoušky fyzické připravenosti i pohovory, které v podání skautů NHL dokáží být docela zrádné. Na druhou stranu - jde jen o podpůrný prvek při rozhodování týmů směrem k draftu, to hlavní si musel každý uhrát mezi mantinely.

NHL Scouting Combine nicméně může organizacím napovědět, co od jednotlivých talentů očekávat. Týmy NHL vědí, čeho jsou jednotlivci schopni na ledě, při pohovorech se ale odhalí jejich psychika a mentální předpoklady. Skauti na to mají různou metodiku, zejména vhodně zvolené dotazy. Jeden z nejtradičnějších zní, co by junior udělal s první výplatou. Další - proč si dotyčný myslí, že by klub NHL měl draftovat právě jeho. A podobně.

Při ústních debatách je výhodou slušná znalost angličtiny, kluby ale mají k dispozici překladatele. Na prvním místě je však každopádně hokejové umění. Někteří hráči už mítinky se skauty absolvovali během sezony, jiní třeba tolik ne. Na ty pak čeká seriál tolika schůzek, že večer padnou v hotelu do postele pořádně vyčerpaní. V minulosti nebylo ničím neobvyklým, když někteří junioři absolvovali mítinky třeba i s 25 až 28 kluby NHL během tří dnů!

Testy před draftem dlouho hostilo Toronto, letos potřetí se talenti sjeli do Buffala. Ve městě nedaleko od Niagarských vodopádů se začalo v pondělí, první tři dny jsou vyhrazeny mítinkům hráčů s kluby, jeden by neměl přesáhnout 20 minut. V průběhu akce rovněž dojde na podrobné lékařské prohlídky. Poslední dva dny jsou ve znamení zkoušek fyzické kondice.

Proběhnou v buffalském HarborCenter a budou pořádně ostré. Připraveno je dvanáct testů zaměřených na sílu, vytrvalost, bojovnost a celkovou zdatnost juniorů. Odborníci měří či hodnotí rozpětí paží, procento tuku, sílu stisku rukou. Hokejové naděje zvedají činky v tzv. bench pressu, jinde uplatňují rychlost a mrštnost na překážkové dráze. Sílu dolních končetin odhalí skoky z místa, horních zase shyby na hrazdě.

Zřejmě nejcennějším ukazatelem je test VO2 max na vytrvalost, kdy hokejisté šlapou na rotopedu potřebnou intenzitou do vyčerpání. Každý se snaží makat na maximum, v minulosti nebyly výjimkou případy, že se hráči se po extrémní zátěži pozvraceli. Zkouškou výbušnosti je pro změnu závěrečný Wingate test. Aby hráči mohli podat potřebný výkon, jsou testy fyzické kondice rozděleny do dvou dnů. "Hráči by si měli uvědomit, že jsou poprvé v kontaktu s kluby NHL. Mají šanci udělat dojem, skauti vnímají každé jejich slovo, každý názor," upozorňuje Dan Marr, ředitel Úřadu centrálního skautingu.

Tahle nezávislá organizace připravuje pro NHL hodnocení juniorů před draftem a podílí se také na úspěšném průběhu akce v Buffalu. NHL Scouting Combine každoročně podstupují pozdější osobnosti NHL (na loňském snímku finský útočník Patrik Laine), také letos je výčet hvězdiček vynikající. V Buffalu nechybějí předpokládaná jednička draftu Nolan Patrick ani švýcarský ofenzivní démon Nico Hischier. O českém triu už byla řeč, slovenský hokej zastupuje Adam Ružička. Před zástupci klubů NHL se předvedou také synové slavných otců Jake Leschyshyn, Callan Foote nebo Cayden Primeau.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz