Plzeň padla, přesto vede. Růžička srazil Kometu, Vítkovice zničily Zlín

Foto: Petr Rubal, hcocelari.cz

17. října 2017, 19:22

Adam Bagar

Tipsport extraliga vstoupila do druhé čtvrtiny tahákem pod Javorovým, kde Oceláři prodloužili domácí bodovou šňůru a po hattricku Martina Růžičky brali vítězství 4:1 nad Kometou! Jejího zaváhání využila Plzeň, které stačil bod z litvínovského ledu k posunu do čela tabulky. Hradec slavil už pošesté za sebou, Vítkovice smetly Zlín, Olomouc prohloubila trápení Pirátů a slavila také Mladá Boleslav.

Bodovou sérii Komety zastavil Martin Růžička

Bodová série Komety se zastavila na deseti zápasech. Postarali se o to Oceláři, kteří ve šlágru kola potvrdili svou pohodu na domácím ledě. Pod Javorovým bodovali ve všech osmi utkáních v sezoně. Proti Brňanům jim v gólově bohaté pětiminutovce pomohly přesilové hry. Na trefu Erika Hrni ještě odpověděl Alexandre Mallet, ale pak už řádil jen Martin Růžička, který se blýskl hattrickem. Oceláři zůstávají třetí, ale na úřadujícího mistra ztrácejí už jen dva body.

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): "Vítězství se nerodilo jednoduše. Víme, že Kometa má výborný mančaft, ale musím poděkovat hráčům, že zápas zvládli výborně. První třetina byla z obou stran opatrná. My jsme v ní neměli pohyb, možná, že jsme v ní tahali i za kratší konec, ale od druhé třetiny jsme se začali zvedat a využité přesilovky nás postavily na nohy. Pak se do toho kluci dostali. Myslím, že odehráli výborný zápas a parádně odbránili i přesilovky Komety."

Petr Haken (asistent trenéra Komety Brno): "První třetinu se oba týmy rozjížděly. Bohužel jsme dostali dvě branky v oslabeních. Myslím si, že to rozhodlo, protože my jsme v přesilovkách produktivní nebyli. To byla naše velká zbraň, tentokrát ale nebyla využitá. To byl ten nejdůležitější parametr, v čem se zápas zlomil a v čem byl Třinec lepší."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC KOMETA BRNO 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 27. Hrňa (Marcinko, M. Doudera), 32. Martin Růžička (Hrňa, Rákos), 46. Martin Růžička (O. Kovařčík, Marcinko), 60. Martin Růžička (Rákos, M. Doudera) – 29. Mallet (Nahodil, Gulaši).
Rozhodčí: Pražák, Hradil – Ganger, Hanzlík.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 24:23.
Diváci: 4 199.
Nejlepší hráči: Martin Růžička – Alexandre Mallet.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – M. Doudera, Krajíček, Linhart, Bartko, D. Musil, Adámek – Dravecký, Marcinko, Martin Růžička – Adamský, Polanský, Svačina – Hrňa, Rákos, Irgl – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala. Trenéři: Varaďa a Zadina.
HC Kometa Brno: Čiliak – Barinka, Štencel, Gulaši, J. Krejčík, Malec, Bartejs – Zaťovič, Hruška, M. Erat – T. Svoboda, L. Čermák, Vincour – Dočekal, V. Němec, Haščák – Mallet, Nahodil, H. Zohorna. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Haken.

Mora vyhnala Laca, Piráti padli popáté v řadě

Hanáci se doma v první čtvrtině dlouho trápili, ale poslední dva zápasy jim vyšly. Po vítězství nad Jihlavou dokázali využít chomutovské nepohody a dopřáli svým fanouškům v plecharéně třetí radost v sezoně. Při chuti hrající Olomouc vedla v čase 26:17 i díky dvěma trefám Jakuba Hermana už 4:1 a vyhnala Jána Laca z branky. Štěpán Lukeš sice zabrzdil olomouckou smršť, ale sérii proher zastavit nemohl. Piráti padli už popáté za sebou a nadále se propadají tabulkou.

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): "Hodně nám pomohlo brzké vedení, kdy z nás spadla nervozita a tlak. Kluci si začali věřit, což nám pomáhalo v napadaní a soubojích, které se nám dařilo vyhrávat. Dostávali jsme se tak i častěji na puk a zápas jsme vcelku bez problémů kontrolovali. Nicméně v třetí třetině jsme nechali zbytečnými fauly ještě soupeře nadechnout, to by se nám příště nemuselo vyplatit. Jinak jsme ale samozřejmě spokojeni. Doufám, že naše série hned v příštím kole neskončí."

Jan Štastný (asistent trenéra Chomutova): "V kabině jsme před zápasem varovali, že Olomouc na nás bude chtít vletět. Leč byla to jen slova řečená do větru, hned při prvním střídání jsme totiž hloupě inkasovali. Další dvě třetiny se to s námi navíc táhlo, nemohli jsme se dostat do rytmu a rozhodně jsme tahali za kratší konec. Domácí byli ve všech aspektech lepší, od nás to byl až ostudný výkon. Zkusili jsme dát hře impuls v podobě střídání brankáře a omluvit se fanouškům zlepšenou třetí třetinou, jenže kromě přesilovkové branky a mnoha nevyužitých šancí jsme si nic nevytvořili. Vyhrát jsme si tak logicky nezasloužili."

HC OLOMOUC – PIRÁTI CHOMUTOV 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 1. Škůrek (Vyrůbalík, Laš), 13. Herman (Škůrek, Vyrůbalík), 26. J. Galvas (Mráz, L. Galvas), 27. Herman (Holec, Vyrůbalík), 58. Burian (Strapáč) – 7. Vondrka (Lauko), 45. V. Růžička (Skokan, Flemming).
Rozhodčí: Šír, Lacina – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 5:3.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 33:16.
Diváci: 3 023.
Nejlepší hráči: Martin Vyrůbalík – Jakub Lauko.
HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Houdek, L. Galvas, J. Galvas – Laš, J. Knotek, Eberle – Burian, Sundher, Skladaný – Strapáč, Mráz, Ostřížek – Holec, Herman, R. Vlach. Trenéři: Venera, Tomajko a Moták.
Piráti Chomutov: J. Laco (27. Š. Lukeš) – Mrázek, Flemming, Rašner, Valach, Dlapa, Slovák, Grman – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, V. Růžička, V. Tomeček – Poletín, Chlouba, Skokan – Chrpa, Lauko, Koblasa. Trenéři: Růžička, Martínek a Šťastný.

Jihlava dala gól, ale venku stále čeká na výhru

Patrik Augusta s Viktorem Ujčíkem ještě v minulé sezoně působili v Jihlavě, ale teď už šéfují střídačce Mladé Boleslavi. Úvodní pikantní souboj proti „svým“ vyzněl lépe pro nováčka, ale v odvetě už se radovali Bruslaři. I díky dvěma trefám Jakuba Klepiše. Dukla tak opět natáhla čekání na první venkovní výhru v sezoně. Těšit ji mohla aspoň vstřelená branka, skórovala po dlouhých 165 minutách. V přesilové hře pět na tři se o to postaral svou premiérovou trefou bek Jakub Suchánek.

Patrik Augusta (trenér Mladé Boleslavi): "Vítězství nebylo vůbec jednoduché. Soupeř přijel s dobrou defenzivní taktikou, hlavně v první třetině jsme měli velké problémy. Dukla nám zavírala modrou čáru a my se nedostávali do větších příležitostí. Ani moc do tempa. Později jsme sestavu zredukovali na tři pětky a dostali se víc do pohybu. Na hře to pak bylo vidět. Měli jsme šance, dali jsme gól. Pak jsme udělali chybu, soupeři dali přesilovku pět na tři, a Jihlava snížila. Ale ve třetí třetině se nám povedlo znovu skórovat, a my to dohráli, jak si zápas zasluhoval."

František Zeman (asistent trenéra Jihlavy): "Utkání se mi nehodnotí lehce. Přijeli jsme s určitou taktikou, bohužel jsme ji vůbec nedodržovali. Domácím jsme nebyli dobrým soupeřem. Ve třetí třetině jsme se zlepšili, objevovaly se tam věci, které jsme chtěli. Dali jsme kontaktní gól a snažili se jít do tlaku, jenomže pak jsme domácím v podstatě namazali na třetí branku. A to rozhodlo."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC DUKLA JIHLAVA 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 25. Klepiš (Valský, Kotvan), 42. Klepiš (Žejdl, P. Holík), 49. P. Musil – 42. Suchánek (Čachotský, T. Kubalík).
Rozhodčí: Hribik, Horák – Ondráček, Gerát.
Vyloučení: 3:2.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 33:16.
Diváci: 3 321.
Nejlepší hráči: Jakub Klepiš – Lars Volden.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Kotvan, J. Říha, Hanzlík, Knot, Němeček, Stříteský, Hrdinka – Valský, P. Holík, Klepiš – Orsava, Žejdl, Pacovský – Urban, T. Knotek, Lenc – Pabiška, P. Musil, Flynn. Trenéři: Augusta, Ujčík a Žabka.
HC Dukla Jihlava: Volden – Suchánek, de la Rose, J. Zdráhal, Bryhnisveen, Ulrych, Šidlík, Váňa – Jiránek, M. Hlinka, Čachotský – Rys, R. Hubáček, T. Kubalík – Anděl, F. Seman, Žálčík – Diviš, Skořepa, Protasenja. Trenéři: Vlk a Zeman.

Litvínov si vyšlápl také na Plzeň, ta nově vede

Poslední Litvínov povzbudila nedělní výhra nad Kometou. Jediný gól inkasoval hned v první části při dvojnásobném oslabení, ale jinak dokázal uhlídat Kubalíka, Mertla či Gulaše skvěle. Zápas muselo rozseknout až prodloužení, v němž právě Mertl zahákoval Františka Gerháta a ten chladnokrevně proměnil nařízené trestné střílení. Verva po nedávném trápení slavila podruhé za sebou, Škoda bodovala podvanácté v řadě, a to ji stačilo k tomu, aby se vyhoupla do čela tabulky.

Radim Rulík (trenér Litvínova): "Byl to z obou stran takový poctivý, odbojovaný, dobrý zápas, bojovalo se o každý metr ledu. Myslím, že jsme si vytvořili o něco víc šancí, škoda, že se nám ještě něco nepodařilo proměnit. Plzeň má moře bodů, sebevědomí, ukázala to tady. Rvali jsme se o to, tímto přístupem má mužstvo na to, aby se zvedlo. Co bylo jinak, že jsme teď proti silným týmům zabodovali? Týmy Brna i Plzně hrály hokej, to taky hraje roli. A jestli teď nemáme zamotanou hlavu, koho nepostavit až budeme mít nové hráče? To teď neřeším. Zdravá konkurence je vždycky dobrá. Rozhodneme se ve čtvrtek a v pátek uvidíte. Situace je taková, že Ihnačák má přiletět ještě dnes a nevíme přesně, jak je na tom s tréninkem, ještě jsem s ním nemluvil. Vandas už je tady, dobral antibiotika, takže uvidíme, týden nebyl na ledě."

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): "Viděli jsme bojovné utkání z obou stran. Věděli jsme, že už s Kometou hrál Litvínov dobře a že to tady proto nebude vůbec jednoduché. Šli jsme do vedení, snažili jsme se ho držet, ale dostali jsme poměrně brzy gól na 1:1. Pak se to přelévalo, čekalo se na chybu. Nahoru dolů, šance na obou stranách. Ubránili jsme v prodloužení oslabení tři na čtyři, pak se dopustili chyby při hře tři na tři a nájezd to následně rozhodl."

HC VERVA LITVÍNOV – HC ŠKODA PLZEŇ 2:1 v prodloužení (1:1, 0:0, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 17. J. Černý (Kubát), 65. Gerhát z trestného střílení – 14. Stach (Mertl, Gulaš).
Rozhodčí: Bejček, Bulanov (Rusko) – Polonyi, Zíka.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 37:29.
Diváci: 4 011.
Nejlepší hráči: Karel Kubát – Milan Gulaš.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Sörvik, Kubát, Gula, Dietz, K. Pilař, Baránek – Nejezchleb, M. Hanzl, F. Lukeš – Gerhát, V. Hübl, J. Černý – Jurčík, Válek, Trávníček – Matoušek, Jícha, J. Doležal. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.
HC Škoda Plzeň: M. Svoboda – Čerešňák, D. Sklenička, L. Kaňák, Moravčík, Jones, Pulpán, P. Kadlec – Gulaš, Mertl, Schleiss – Indrák, Stach, D. Kubalík – Straka, Kracík, Kindl – Hollweg, Preisinger, Kodýtek. Trenéři: Straka, Vlasák, Hanzlík a Čihák.

Vítkovickou jízdu ve Zlíně řídil třígólový Lev

Osmkrát za sebou nedokázaly Vítkovice obrat Zlín o všechny body, nelichotivou sérii zlomily po více než dvou letech. Ostravané v divokém zápase vedli po dvou třetinách už 4:1, ale dvě rychlé zlínské branky na startu třetí části zadělaly na drama. To nedovolil střelec Jakub Lev, který po ostrém faulu Veselého na Deje využil třetí přesilovou hru v utkání a zkompletoval hattrick. Hosté byli v závěru při chuti, jejich brankostroj se v souboji tabulkových sousedů zastavil na čísle sedm.

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Nehráli jsme dobře, byli jsme málo aktivní. Věděli jsme, co chceme, ale to, co nás zdobilo ke konci zápasu s Plzní, to tam nebylo. Dostali jsme se do tempa ze začátku třetí třetiny, kdy už to opět vypadalo na boj o body, ale vyloučení Veselého rozhodlo. V ten moment se už se zápasem nedalo nic dělat.“

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Byl to pro nás šestý zápas ve dvanácti dnech, i tak jsme ale do utkání vstoupili aktivně a hráli jsme dobře v osobních soubojích. Byli jsme konečně po dlouhé době produktivní v přesilovkách, dali jsme v nich snad víc gólů, než loni za půlku sezony. Prostě přišel zápas, kdy nám to tam napadalo. Věřím, že zranění Rastislava Deje nebude až tak zlé, jak to ze střídačky vypadalo.“

AUKRO BERANI ZLÍN – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:7 (0:1, 1:3, 2:3)

Branky a nahrávky: 33. Kubiš (Valenta, Fryšara), 41. Honejsek (Freibergs), 42. Šťastný (Roberts Bukarts, Honejsek) – 10. Lev (Baranka, Sloboda), 30. P. Zdráhal (Kolouch, Hrbas), 34. Lev (Tybor, Sloboda), 35. Dej (Trška, Olesz), 53. Lev (Baranka, Sloboda), 54. D. Květoň (Trška), 56. Olesz (Kolouch).
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Kis, Rampír.
Vyloučení: 6:8, navíc Veselý (Zlín) 5 minut + do konce utkání a Lev (Vítkovice) 10 minut.
Využití: 2:4.
Střely na branku: 35:42.
Diváci: 3 017.
Nejlepší hráči: Pavel Kubiš – Patrik Bartošák.
Aukro Berani Zlín: Kašík (41. Štůrala) – Freibergs, Ferenc, Valenta, Matějíček, Žižka, Petran, Gazda – Kubiš, P. Sedláček, J. Ondráček – Roberts Bukarts, Honejsek, Šťastný – O. Veselý, Popelka, Okál – Klhůfek, Fryšara, Rihards Bukarts. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Hrbas, Baranka, Klok, Sloboda, Výtisk, Trška – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Olesz, Lev, Dej – Szturc, Kolouch, P. Zdráhal – Kurovský, Hudeček, Š. Stránský. Trenéři: Petr a Trnka.

Hradec uspěl pošesté v řadě, Rybár přišel o sérii

Hradecký stánek zažil další povedený večer. Mountfield potvrdil dobrou formu z posledních zápasů a zapsal už šestou výhru v řadě. A nechybělo mnoho, aby to bylo opět s nulou. Patrik Rybár už možná pomalu pomýšlel na rekord Vladimíra Hudáčka, ale jeho neprůstřelnost se po trefě Tylera Redenbacha zastavila na 245 minutách a 27 sekundách. Bílí Tygři přesto natáhli své čekání na první venkovní body. Hradec zůstává čtvrtý, ale na čelo tabulky ztrácí už jen tři body.

Tomáš Martinec (asistent trenéra Hradce Králové): „Připravovali jsme se na těžký zápas. Liberec začal hodně aktivně a bylo strašně důležité, že se nám podařilo ubránit dvě jeho přesilovky, a dokonce v závěru druhého oslabení dát gól a jít do vedení. Ve druhé třetině se hrálo nahoru dolů, tam nás hodně podržel Patrik Rybár. O výsledku asi rozhodla přesilovka na začátku třetí třetiny, ze které jsme dali gól, a pak už jsme se soustředili na obranu. Hráčům bych chtěl poděkovat za spoustu zblokovaných střel a výbornou týmovou práci do obrany.“

Filip Pešán (trenér Liberce): „Myslím, že jsme viděli extrémně defenzivní utkání plné pastí ve středním pásmu, zblokovaných střel a extrémní bojovnosti na obou stranách s minimem chyb. My jsme udělali jednu individuální chybu v první třetině, pak jednu ztrátu ve druhé třetině a dostali jsme branku v jedné z přesilovek domácího týmu. Pak jsme se skoro celou třetí třetinu snažili být aktivní, zatlačili jsme domácí do obranného pásma, ale vytěžili jsme z toho pouze jeden gól, což na jakékoli body nestačilo.“

MOUNTFIELD HK – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Köhler, 24. Červený (Gregorc, Koukal), 43. Šimánek (Cingel, F. Pavlík) – 56. Redenbach (Bakoš, Derner).
Rozhodčí: Hodek, Kika – Kajínek, Zavřel.
Vyloučení: 3:4, navíc Jašek (Liberec) 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 23:24.
Diváci: 4 410.
Nejlepší hráči: Patrik Rybár – Ladislav Šmíd.
Mountfield HK: Rybár – Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Vydarený – Köhler, Dragoun, Šimánek – Jaroslav Bednář, Kukumberg, Cingel – Vopelka, Koukal, Červený – Jarůšek, Berger, Látal. Trenéři: Sýkora, Hynek a Martinec.
Bílí Tygři Liberec: Stezka – Havlín, Ševc, Jánošík, Šmíd, Kolmann, Derner – Bulíř, P. Jelínek, L. Krenželok – Bakoš, Redenbach, Bartovič – Lakatoš, Jašek, Ordoš – J. Stránský, D. Špaček, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 14 7 3 3 1 60:31 30
2. HC Kometa Brno 14 8 2 2 2 54:34 30
3 HC Oceláři Třinec 14 8 1 2 3 44:32 28
4. Mountfield HK 14 8 1 1 4 33:24 27
5. HC Sparta Praha 14 7 1 0 6 38:38 23
6. HC VÍTKOVICE RIDERA 15 5 2 2 6 43:38 21
7. BK Mladá Boleslav 14 6 0 3 5 33:30 21
8. Piráti Chomutov 14 5 2 2 5 36:37 21
9. HC Olomouc 15 4 3 2 6 35:45 20
10. Aukro Berani Zlín 14 4 3 1 6 35:38 19
11. Bílí Tygři Liberec 13 5 0 0 8 23:41 15
12. HC Dynamo Pardubice 14 4 1 1 8 30:49 15
13. HC Dukla Jihlava 13 3 1 2 7 30:39 13
14. HC VERVA Litvínov 14 2 2 1 9 22:40 11

Další program Tipsport extraligy

Čtvrtek 19. října – předehrávka 15. kola:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Sparta Praha

Pátek 20. října – 15. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – HC Škoda Plzeň
17:20 HC VERVA Litvínov – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)
17:30 Piráti Chomutov – BK Mladá Boleslav
18:00 HC Kometa Brno – Mountfield HK
18:00 HC Dynamo Pardubice – Aukro Berani Zlín

Neděle 22. října – 16. kolo:
15:00 HC Oceláři Třinec – HC Dukla Jihlava
15:00 Aukro Berani Zlín – Bílí Tygři Liberec
15:30 Piráti Chomutov – HC Dynamo Pardubice
17:00 HC Olomouc – HC Škoda Plzeň
17:00 Mountfield HK – HC VERVA Litvínov
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Kometa Brno

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz