Pecka! Sparta před 12 tisíci diváky srazila Växjö a je ve finále Ligy mistrů

Foto: facebook.com/hcsparta

Skvělá zpráva pro český hokej! Pražská Sparta si jako první český klub v historii zahraje finále Ligy mistrů! Hokejisté pražského celku si totiž poradili se švédským Växjö také v domácí odvetě na ledě O2 areny a před skvělou návštěvou 12 136 diváků zaslouženě postoupili do finále evropské soutěže. V něm si to Pražané na začátku února rozdají se švédskou Frölundou, která složila švýcarský Fribourg s Michalem Birnerem a Romanem Červenkou v součtu dvou utkání v poměru 9:1.

Finský Kärpät Oulu, HV71, švýcarský Bern a teď Växjö. Přes všechny tyto soupeře dokázala Sparta v play off Champions Hockey League přejít a bude hrát o celkové prvenství. Semifinále načali Pražané výborně, ze švédského ledu si totiž odvezli výhru 2:1 a tím také slibnou pozici do odvety.

Sparťané se v odvetě zprvu museli bránit dvěma přesilovkám severského soupeře. Zvláště v té druhé mohl otevřít skóre Reddox, ale Pöpperle byl připraven. O chvíli později měl plné ruce práce jeho protějšek Eriksson. Ten si ale poradil jak s bombou Formana, tak dorážkami Hlinky a Ihnačáka. 

Sparta ukazuje, že extraliga má kvalitu: Chceme až na vrchol »

Pak měl jediný český zástupce v této fázi soutěže štěstí, když Brodecki bez přípravy minul poloprázdnou klec Sparty. V čase 16:35 se více než dvanáct tisíc diváků v O2 areně poprvé radovalo. Kalina nahodil puk před branku, kde se kotouč odrazil ke Klimkovi a ten otevřel skóre.

Vzápětí zazvonil na sparťanskou branku Josefsson a šlo se do kabin. Ve druhé třetině si pražský tým na pár sekund užil dvojnásobnou přesilovku a v polovině utkání udeřil. Barinka napřáhl od modré a prostřelil Erikssona, který nemohl nic vidět – 2:0.

Finále je skvělou vizitkou naší ligy, líčí Hlinka. Spartu čeká oslava

Sparta věděla, že je blízko. Závěr zvládla famózně, v početní výhodě přidal třetí gól domácích Hlinka. Pak Klimek skvěle předal puk Vránovi, ten si pohrál s brankářem Växjö a gólem na 4:0 korunoval postup Sparty do finále Ligy mistrů.

V něm na českého zástupce čeká švédská Frölunda, která poměrně hladce přešla přes švýcarský Fribourg. Celek, za který nastupují také čeští útočníci Roman Červenka s Michalem Birnerem, nejprve doma porazila v poměru 5:1 a na švýcarském ledě slavila po výhře 4:0. Teď narazí na pražskou Spartu. Finále je na programu v úterý 7. února.

Odvetné zápasy semifinále Ligy mistrů

HC SPARTA PRAHA – VÄXJÖ LAKERS  4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 17. Klimek (Kalina, Hlinka), 31. Barinka (Uher), 57. Hlinka (Pech, Klimek), 59. Vrána (Klimek, Hlinka)
Rozhodčí: Lemelin (Rakousko), Wehrli (Švýcarsko) – Ondráček, Špůr (oba Česko).
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:25.
Diváci: 12 136.
První zápas: 2:1, postupuje Sparta.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Eminger, Mikuš, Kalina, Švrček, Barinka, Piskáček, Nedomlel – Klimek, Hlinka, Vrána – Forman, Ihnačák, Netík – Kumstát, Pech, Řepík – Uher, Cingel, Kudrna. Trenér: Kalous.
Växjö Lakers: Eriksson – Holm, C. Rosén, Murphy, Lundberg, Bohm, Bailen, Högberg – Brodecki, Everberg, Fröberg – R. Rosén, Kiiskinen, Palola – Netterberg, Hennessy, Leino – Reddox, Carnbäck, Josefsson. Trenér: Hallam.

FRIBOURG-GOTTÉRON – FRÖLUNDA INDIANS 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Bergenheim (Ehn, Olofsson), 21. Tömmernes, 39. Figren (Bergenheim), 42. Grundström (Larsson, Lundqvist).
První zápas: 1:5, postupuje Frölunda.

Finále Ligy mistrů

úterý 7. února:
Frölunda Indians – HC Sparta Praha (čas bude upřesněn)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz