Omsk má potíže s domácí arénou, kam se klub bleskově přestěhuje?

2. srpna 2018, 12:44

Václav Jáchim

Nečekané potíže musejí řešit v ruském Omsku. Měsíc před startem nového ročníku KHL je klub ze Sibiře bez domácího prostředí, Omsk Aréna má totiž vážné konstrukční závady a zatím vůbec není jisté, kdy a jak budou odstraněny.

Domácí stánek hokejistů Omsku procházel během letní pauzy opravami, které odhalily, že závady jsou mnohem závažnější, než se předpokládalo. Provoz v aréně je nyní vyloučen, s ohledem na bezpečnost v ní není možné pořádat hokejové zápasy ani žádné jiné akce.

Představitelé Avangardu byli postaveni před úkol bleskově hledat řešení, kde tým odehraje domácí duely. "Formálně vzato by Omsk neměl být připuštěn do soutěže, protože nesplňuje reglement KHL," uvádí deník Sport-Express. "Když soutěž opustila Lada, jako hlavní důvod byla uvedena skutečnost, že v Toljatti není k dispozici stadion s parametry pro KHL."

Je ale pravděpodobné, že na tvrdý verdikt ze strany vedení ligy nedojde. Základní část startuje zhruba za měsíc, soutěž je rozlosována. Stejně tak Vyšší liga, kam by případně Avangard mohl přejít. Představitelé klubu a lidé vedení z KHL aktuálně pracují na tom, jak najít co nejrozumnější východisko.

Foto: hawk.ru

Jisté je, že Avangard se bude stěhovat. Nejspíš i na celou sezonu. "Zatím nemáme jasno, možná koncem týdne budeme vědět víc. Rozhodnout každopádně musíme do 15. srpna. KHL nám může přizpůsobit rozlosování. V úvahu přicházejí haly v Mytišči a Krasnojarsku," řekl agentuře TASS nový prezident klubu Maxim Sušinskij.

Tým z města, kde válela spousta českých hokejistů v čele s Jaromírem Jágrem, Romanem Červenkou, Jaroslavem Bednářem, Pavlem Paterou a dalšími, má podle všeho blíž k přesunu do Mytiščí. Na předměstí Moskvy před časem hrával Atlant, před ním Voskresensk. Místní hala hostila v roce 2007 mistrovství světa. "Je to krásná aréna, s certifikátem pro KHL," uvedl Sušinskij.

Potíž spočívá v tom, že Omsk patří do Východní konference KHL. Soupeři by to měli do Mytiščí daleko, z hlediska logistiky soupeřů i samotného Avangardu nejde o optimální variantu. Nabízí se i aréna v Krasnojarsku, která byla vybudována pro univerziádu 2019. Ta však proběhne v termínu, kdy KHL uskuteční první kolo play off. Kdyby se Omsk přesunul do tamní zbrusu nové Platinum arény, start vyřazovacích bojů by tam absolvovat nemohl."

Sušinskij přiznal, že případná termínová kolize má při rozhodování zásadní vliv. Všechno ukazuje spíš na Mytišči. Ale verdikt může být i jiný. Vedle starostí o azyl musí ruský klub řešit i rekonstrukci své arény, podle místních zdrojů jsou náklady vysoké. Momentálně není jasné, jak vlastně budou opravy vypadat, kolik čas zaberou. Ani to, zda budou s ohledem na závady efektivní. Některé hlasy dokonce vybízejí k tomu, aby byla hala zbourána a posléze postavena zbrusu nová.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz