Ofsajd v Třebíči? Přerov podává protest, šéf rozhodčích vysvětluje

Středeční zápas Chance ligy mezi Třebíčí a Přerovem přinesl situaci, která vzbudila vášně nejen mezi fanoušky. Mnozí se totiž domnívali, že druhý a vítězný gól Třebíče padl z ofsajdu. Redakce Hokej.cz proto kontaktovala předsedu komise rozhodčích Vladimíra Šindlera, aby inkriminovaný moment osvětlil.

A reakce Vladimíra Šindlera je jasná – o ofsajd se nejednalo. Čároví rozhodčí tedy postupovali naprosto správně.

„V konečné fázi se o ofsajd nejednalo, my tento materiál můžeme použít jakožto vzorové řešení situace pro čárové rozhodčí,“ popisuje šéf komise rozhodčích.

„O ofsajd se nejednalo. Tento materiál můžeme použít jako vzorové řešení situace čárovým rozhodčím."

„Čárový rozhodčí postupuje v této situaci naprosto správně. Vzniká ofsajdová situace, kterou čárový rozhodčí signalizuje při nahození puku do obranného pásma. Následně hra pokračuje při ponechané výhodě. Hráč, který byl v ofsajdovém postavení, tj. hráč číslo 23 z pásma vyjíždí a hráč číslo 11, který do pásma puk nahodil, do pásma ještě zcela nevjede. Oba hráči jsou v kontaktu s modrou čárou, což je jasný důvod pro zrušení ofsajdové výhody a pokračování ve hře.“

„Šlo o příkladné řešení ošemetné situace,“ chválí Vladimír Šindler. „O úmyslný ofsajd by se jednalo podle výkladu pravidel zhruba před šestnácti lety,“ líčí.

„Budeme podávat protest."

V Přerově jsou ale jiného názoru a plánují podat protest. „Určitě budeme podávat protest, výsledek ale už nezměníme. Byl to rozhodující moment a mám pocit, že je to několikátý zápas za sebou, kdy se stane fatální chyba rozhodčích a jde proti nám," zmínil ve čtvrtek dopoledne v Přerovském deníku sportovní manažer Zubrů Pavel Hanák.

Aktuální sezona se přitom blíží do své poloviny. Jak tedy Vladimír Šindler hodnotí dosavadní počínání rozhodčích v celkovém kontextu?

„Celkově jsme spokojeni, ale když se na to podívám přiměřeně kritickým pohledem, pořád je spousta věcí, které potřebujeme do dalšího průběhu sezony zlepšit. Zrovna dnes (ve čtvrtek 30. listopadu – pozn. red.) pořádáme seminář, který je zaměřen právě na to, na čem musíme zapracovat.“

„Jedná se zejména o dodržování nastavených procedur. Jednak komunikaci, kde jsme se sice výrazně posunuli, ale pořád nejsme na úrovni, kterou bychom si představovali. A zároveň řešení kritických situací při zápase,“ popisuje Vladimír Šindler.

Dalším problémem je početní stav rozhodčích. K jeho vyřešení měla sloužit náborová akce Pískej hokej. Povedlo se to?

„S čísly jsme spokojeni. Máme celkem velký objem zájemců, kteří se chtějí stát rozhodčím, ale to neznamená, že personální krize je zažehnaná. Někteří rozhodčí svou kariéru pro změnu končí, ať už z osobních důvodů, nebo z důvodu demotivace z prostředí, ve kterém občas musíme fungovat,“ hlásí na závěr Vladimír Šindler.

Pravidla ledního hokeje 2023/2024

83.3. OFSAJDOVÁ VÝHODA 

Za ofsajdovou výhodu se považuje situace, kdy útočící hráč(i) přejel(i) do útočného pásma dříve než puk, ale bránící tým je v pozici, aby zahrál puk zpět ze svého obranného pásma bez jakéhokoliv zdržení či kontaktu s útočícím hráčem, nebo kdy útočící hráči vyklízí útočné pásmo. 

Při „ofsajdové výhodě” čárový rozhodčí spustí ruku, čímž signalizuje, že skončila „ofsajdová výhoda” a hra pokračuje, pokud: 

  1. (I)  nastal okamžik, kdy všichni hráči útočícího týmu vyklidili pásmo (alespoň kontaktem bruslí s modrou čarou), čímž je útočícím hráčům umožněno vrátit se zpět do útočného pásma; nebo 
  2. (II)  bránící tým přihraje nebo zaveze puk do středního pásma. 

Pokud se v průběhu „ofsajdové výhody” jakýkoliv člen útočícího týmu dotkne puku, pokusí se „získat do držení volný puk”, přinutí bránícího hráče s pukem ustoupit dále do jeho pásma nebo se snaží dostat do fyzického kontaktu s bránícím hráčem s pukem, přeruší čárový rozhodčí hru pro porušení pravidla o „ofsajdu”. 

Pokud se v průběhu „ofsajdové výhody” útočící hráč v útočném pásmu rozhodne odejít na svou hráčskou lavici (která přesahuje do útočného pásma), aby byl vystřídán spoluhráčem, bude považován za hráče, který vyklidil pásmo, v okamžiku, kdy má obě brusle mimo led a čárový rozhodčí rozhodne, že opustil hrací plochu. 

Pokud jeho náhradník nastoupí na led v útočném pásmu, zatímco stále trvá „ofsajdová výhoda”, musí také vyklidit útočné pásmo. Jakmile všichni útočící hráči vyklidí útočné pásmo a čárový rozhodčí spustí ruku, čímž signalizuje, že skončila „ofsajdová výhoda”, smí opět všichni útočící hráči vjet do útočného pásma a snažit se získat puk. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz