Obrat a další koncert. Češi zničili švédské hvězdy a vládnou Carlson hrám!

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

29. dubna 2017, 19:22

Václav Jáchim

Česká reprezentace má před mistrovstvím světa formu! Po čtvrtečním skalpu Finů si hokejisté připsali výhru nad hvězdami napěchovaným švédským výběrem. V první třetině sice domácí pustili soka do vedení, jenže pak nastartovali velký obrat a nevídaný koncert, který dostal českobudějovickou arénu do extáze. Elitní výběr sehrál parádní zápas, na jihu Čech vydřel druhý triumf a s předstihem ovládl Carlson hry. Svěřence trenérů Jandače, Kalouse, Prospala a Špačka čeká v neděli očekávaná bitva s Rusy, ostře sledovaný finiš posledního podniku Euro Hockey Tour startuje od 18:30 hodin.

V brance českého výběru nastoupil poprvé na turnaji Francouz, premiéru na českobudějovickém ledě absolvovali také Sklenička, Šulák, Zohorna, Horák či Hyka. Duel proběhl v rámci oslav 70 let od prvního titulu mistrů světa, který náš hokej oslavil v roce 1947 na pražské Štvanici. Pro první třetinu oblékli unikátní retro svetry, trenéři pak kožené bundy, jaké nosili Zábrodský, Konopásek, Roziňák, Modrý a další legendy.

Reprezentanti zahájili bitvu výborně. Byli aktivní, hnali se do útoku. V osobních soubojích měli víc sil a elánu. Po přistrčení Hyka pálil nebezpečně Horák, načež měl slibnou možnost Radil. Tlak hokejisté zužitkovali v čase 3:37, Hanzl střílel do tyče, puk se odrazil do strany, odkud pálil do sítě obránce Tomáš Kundrátek –  1:0. Vzápětí na gólmana Läcka dorážel z brankoviště Kašpar, parádní hokej nabízel bruslařské dostihy a hokej nahoru dolů. Po 15 minutách se hosté zvedli a přidali. Francouz pokryl nebezpečný pokus Ekmana-Larssona, když na trestné lavici pykali Kindl a Lindholm, hokejisté Tre Kronor při hře ve čtyřech vyrovnali.

Do pásma si nabruslil Mario Kempe, útočník ruského Podolsku vystřelil přes beka a namířil pod horní tyč Francouzovy branky –  1:1. Za chvilku cinkla tyčka po ráně Landeskoga, Seveřané byli najednou v českém obranném pásmu hodně nebezpeční. Velká škoda, že do první sirény přidal soupeř další gól. Lundqvist přistrčil mezi kruhy Johnu Klingbergovi a obránce Dallasu zakončoval 46 vteřin před sirénou přesně - 1:2. Češi museli dotahovat, po startu prostřední dějství měl možnost Vrána, jenže zblokovaný kotouč letěl nad. Ve 27. minutě vyloučili ruští rozhodčího Šuláka a Zohornu, Švédové hráli 73 vteřin v pěti proti třem. Sice neproměnili, ale při pokračující klasické přesilovce ano. V čase 28:25 se trefil Gabriel Landeskog – 1:3.

Domácí ztráceli o dvě branky podobně jako ve čtvrtek s Finy, ovšem znovu dokázali neskutečně odpovědět. Ve 31: minutě parádně vystřelil Řepík a Michal Birner dostal puk za Läcka – 2:3. Českobudějovická hala zase bouřila na maximum! Francouz pokryl nebezpečnou ránu J. Klingberga, pak putoval na trestnou lavici Eriksson Ek, načež hokejisté vyrovnali. V čase 36:42 ukázal u tyče chytrost Jan Kovář, trefil Läcka tak šikovně, že kotouč zaplul za čáru – 3:3. A nebylo to všechno, po 44 vteřinách národní tým vedl. Parádně vypálil Voráček, odražený kotouč zametl správným směrem Radim Šimek, jenž se coby obránce zjevil sám před Läckem – 4:3.

Český stroj jel naplno a hvězdami napěchovaný švédský tým nevěděl, kam dřív skočit. Při vyloučení Skleničky převedl parádní zákrok Francouz, jenž sebral radost Ömarkovi, pak Vránu v přečíslení fauloval Lundqvist a Češi dostali další početní výhodu. Sice ji nevyužili, záhy po návratu švédského veterána však hala explodovala nadšením. Voráček nádherně nabil Kempnému, Läck jeho ránu vyrazil a pohotovým bekhendem zařídil pátý český gól Petr Holík – 5:3. Reprezentanti se dotýkali hvězd, nicméně soupeř brzy snížil. Hanzl inkasoval čtyři trestné minuty, v oslabení Šulák namazal Carlu Klingbergovi a ten zakončil přesně – 5:4.

Ale Tre Kronor to nebylo nic platné. Rozhodčí postupně vyloučili Roséna a Everberga, jakmile se Hanzl vrátil do hry, měli Češi přesilovku pěti proti třem. A trestali bleskově! V čase 56:31 se v pádu prosadil Roman Červenka – 6:4. Bylo rozhodnuto, navíc v 59. minutě zařídil další přesilovkový gól Michal Kempný, přičemž čtvrtou nahrávku v utkání si připsal Voráček – 7:4. Švédové na konci odvolali Läcka a hráli s šesti hokejisty v poli, ovšem razítko na vysoké vítězství dal trefou do prázdné klece Radim Šimek – 8:4. Hokejisté v senzačním duelu přemohli silné Seveřany, brali na turnaji druhé vítězství a v předstihu si zajistili celkový triumf na Carlson hrách. Ještě jeden velký duel ovšem na hokejisty čeká, v neděli od 18:30 se v Českých Budějovicích hraje ostře sledovaná bitva s Rusy.

Výsledek druhého utkání reprezentace na Carlson Hockey Games:

ČESKO – ŠVÉDSKO 8:4 (1:2, 3:1, 4:1) 

Branky a nahrávky: 4. Kundrátek (R. Hanzl), 31. Birner (Řepík, Krejčík), 37. Jan Kovář (Kindl, Šulák), 38. R. Šimek (Voráček), 49. Holík (Kempný, Voráček), 57. Červenka (Voráček, Kovář), 59. Kempný (Voráček), 60. Šimek (Hanzl) – 18. Kempe (J. Klingberg), 20. J. Klingberg (Krüger, Ekman-Larsson), 29. Landeskog (J. Klingberg, Ekman-Larsson), 55. C.Klingberg.
Rozhodčí: Buturlin, Gofman (Rusko) – Gebauer, Lederer (oba Česko).
Vyloučení: 6:8.
Využití: 3:2.
Střely na branku: 32:20.
Diváci: 6401.
Nejlepší hráči: Jakub Voráček – John Klingberg.
Česko: Francouz – Gudas, Krejčík, Kundrátek, Kempný, Kindl, Šimek, Sklenička, Šulák – Voráček, Holík, Červenka – Radil, Kovář, Vrána – Řepík, Hanzl, Birner –   Hyka, Horák, T. Zohorna. Trenéři: Jandač, Kalous, Prospal a Špaček.
Švédsko: Läcj – Stralman, Hedman, J. Klingberg, Ekman-Larsson, C. Rosén, Brodin, Holm – E. Lindholm, V. Rask, Ömark – C. Klingberg, W. Karlsson, Everberg – Eriksson Ek, Söderberg, Landeskog – J. Lundqvist, Krüger, Nordström – M.Kempe. Trenéři: Grönborg, Garpenlöv a Popovic.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

První sobotní utkání na Carlson Hockey Games:

RUSKO – FINSKO 0:1 (0:0, 0:0, 0:1) 

Branky a nahrávky: 50. Filppula (Honka, Hännikäinen).
Rozhodčí: Hradil, Hejduk – Lhotský, Svoboda (všichni Česko).
Vyloučení: 7:7.
Bez využití.
Střely na branku: 33:16.
Diváci: 6401.
Nejlepší hráči: Nikita Gusev – Jonas Korpisalo.
Rusko: Vasilevskij – Gavrikov, Kiselevič, Mironov, Provorov, Naumenkov, Antipin, Zub, Bereglazov – Ničuškin, Andronov, Tělegin – Kučerov, Naměstnikov, N. Gusev – S. Plotnikov, Šipačov, Ljubimov – Burdasov, Světlakov, Golyšev. Trenér: Znarok.
Finsko: Korpisalo – Honka, Ohtamaa, V. Lajunen, Jaakola, Hietanen, Vittasmäki, Kukkonen, Järvinen – Puljujärvi, Filppula, Aho – Rantanen, M. Aaltonen, Manninen – J. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä – Hännikäinen, Sallinen, Osala. Trenér: Marjamäki.

Tabulka Carlson Hockey Games 2017

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko 2 2 0 0 0 11:6 6
2. Finsko 2 1 0 0 1 3:3 3
3. Švédsko 2 0 1 0 1 8:11 2
4. Rusko 2 0 0 1 1 3:5 1

Zbývající program Carlson Hockey Games 2017:

Neděle 30. dubna:
14:30 Švédsko – Finsko (Č. Budějovice)
18:30 Česko – Rusko (Č. Budějovice) 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz