Nováčci v Síni slávy: mezi legendami Havel, Ševčík, Šmíd a Brábník

18. prosince 2014, 18:40

Václav Jáchim

O další legendy je bohatší Síň slávy českého hokeje. Do vybrané společnosti dnes vstoupili bývalí vynikající hokejisté Jan Havel, František Ševčík a Ladislav Šmíd, stejné pocty se in memoriam dostalo uznávanému novináři a televiznímu komentátorovi Luďku Brábníkovi. Slavností přijetí nových členů proběhlo v restauraci Lokomotivka, jež je součástí pražské O2 areny. Nováčci v síni slávy posléze zamávali fanouškům krátce před začátkem duelu Česká republika - Švédsko.

Slavnostní uvedení nových členů dřív probíhalo přímo v rámci doprovodného programu mezistátního utkání, tentokrát ale došlo ke změně. "Inspirovaly mě zážitky, které jsem získal během svého nedávného uvedení do Hockey Hall of Fame v Torontu. Snažíme se dát Síni slávy českého hokeje co nejvyšší úroveň, chtěli jsme, aby uvedení nových členů proběhlo důstojně. Proto jsme zvolili komornější prostředí," vysvětlil Dominik Hašek, jenž je předsedou Návrhové komise Síně slávy českého hokeje.

Ta každoročně připraví návrhy na přijetí nových člen, koná v souladu s platným statutem síně slávy. Navrhované osobnosti poté musí v přesně stanoveném schvalovacím procesu potvrdit minimálně dvě třetiny žijících členů Síně slávy českého hokeje. V případě navržených Jana Havla, Františka Ševčíka, Ladislava Šmída a Luďka Brábníka se tak stalo. "Nominace byly schváleny potřebnou dvoutřetinovou většinou žijících členů síně slávy," řekl počátkem prosince Hašek.

Slavnostního uvedení nových členů se vedle nových členů zúčastnili jejich rodinní příslušníci a představitelé hokejového svazu v čele s prezidentem Tomášem Králem. Nechyběli další členové síně slávy nebo zástupci médií. Akci moderovali bývalí komentátoři a nyní členové Návrhové komise Síně slávy českého hokeje Jiří Lípa se Štěpánem Škorpilem. "Je pro mě obrovská čest, že mohu být mezi největšími hvězdami českého hokeje. Já byl vždycky spíš takový dělník," řekl Ladislav Šmíd. Pocty si váží i Jan Havel. V jednu chvíli byl naměkko. "Vzpomněl jsem si na kamarády, bez nich bych toho nedosáhl," uvedl. "Jsem šťastný. A musím říci, že vyhlášení bylo pěkné. Dominik Hašek se snaží," poděkoval.

Po skončení slavnosti se ocenění podepsali do speciální knihy, kam budou postupně přibývat autogramy jejich následovníků, následně si užili ovací vyprodané O2 areny. Síň slávy českého hokeje vznikla v roce 2008 s cílem ocenit osobnosti, které výraznou měrou přispěly k úspěchům jednoho z našich nejpopulárnějších sportů. Včetně nových členů momentálně sdružuje 118 osobností - bývalých vynikajících hráčů, trenérů, rozhodčích, funkcionářů a novinářů. Síň slávy se mimo jiné snaží připomínat odkaz osobností, které se zasloužily o úspěchy a rozvoj českého hokeje.

Letos se symbolicky prosadil první Čech do prestižní Hockey Hall of Fame, mezi hvězdnou světovou společnost vstoupil Dominik Hašek. Společně s legendárním gólmanem byl v listopadu poctěn také švédský útočník Peter Forsberg, obě osobnosti se nyní shodou okolností objevily v Praze. Hašek z pozice šéfa návrhové komise před utkáním uvedl nové členy tuzemské síně slávy, Forsberg přijel na návštěvu zápasu Česká republika - Švédsko a následně se přesouvá do Soči, kde o víkendu vrcholí ruský turnaj Channell One Cup.

Představení nových členů Síně slávy českého hokeje za rok 2014:

Jan Havel (narozen 10. listopadu 1942) patří k legendám pražské Sparty, kde hrál v letech 1963-75. S hokejem začínal na rybníku Pašinka u Kolína, působil v tamní Tatře, Dukle Litoměřice a Dukle Jihlava. Závěr kariéry prožil v pražské Slavii. Nejvyšší soutěž hrál 13 sezon, nastřílel 282 branek. V sezoně 1967-68 byl králem ligových střelců, v reprezentaci sehrál 63 utkání a zaznamenal 34 gólů. Medailista z olympijských her 1968 a 1972 startoval na čtyřech mistrovstvích světa, člen Klubu hokejových střelců později pracoval jako trenér. V současnosti koučuje veteránskou reprezentaci a je vedoucím mužstva sparťanské juniorky. Žije v Praze.

František Ševčík (narozen 11. ledna 1942) vynikl jako pracovité pravé křídlo, které mělo podíl na velkých úspěších brněnského hokeje. Za tamní RH (ZKL) hrál v období 1961-75, poté působil v Prostějově či Blansku. Rodák z Vilémovi strávil v domácí nejvyšší soutěži 12 sezon, během 408 utkání zaznamenal 174 gólů. S brněnským klubem slavil pět mistrovských titulů. V reprezentaci sehrál 95 zápasů, vstřelil 26 gólů. Stříbrný medailista z olympiády 1968 v Grenoblu startoval i na světových šampionátech v letech 1965-66, 1968-70. V současnosti žije v Brně.

Ladislav Šmíd (narozen 24. května 1938) začínal s hokejem v rodném Rožmitále pod Třemšínem. V letech 1953-57 hrál za PZ a Škodu Plzeň, poté odešel na vojenskou službu do Jihlavy a v Dukle zakotvil až do konce sezony 1971-72. Tvrdý a důrazný obránce patřil k základním oporám týmu, jenž v nejvyšší soutěži získal pět mistrovských titulů. Šmíd válel ligu 13 sezon (především ve dvojici s Janem Suchým), sehrál 389 zápasů a vstřelil 54 gólů. V reprezentaci nastoupil ke 38 utkáním, v nichž zaznamenal čtyři branky. Bronzový medailista z olympiády 1964 startoval i na MS 1965, na jeho úspěchy navázal syn – aktuálně obránce Calgary. Ladislav Šmíd starší žije v Liberci.

Luděk Brábník (narozen 6. září 1926 – zemřel 30. 9. 1989) patřil k uznávaným sportovním novinářům a televizním komentátorům. Rodák z Prahy vystudoval v roce 1957 Institut tělesné výchovy a sportu, obor lední hokej. Počátkem 60. let trénoval pražskou Slavii, v období 1968-72 vedl norskou reprezentaci. Současně od roku 1959 působil jako sportovní novinář v Československém rozhlase, od roku 1964 coby komentátor v televizi, odkud musel po zásahu režimu odejít v roce 1977. Luděk Brábník později psal o hokeji v týdeníku Stadion (1977-87), je autorem autobiografie o Jiřím Holečkovi (Fakír) nebo knížky Třikrát s hokejovým útočníkem.

Přehled členů Síně slávy českého hokeje:

Hráči:
Stanislav Bacílek, Jiří Bubla, Augustin Bubník, Vlastimil Bubník, František Černík, Josef Černý, Bronislav Danda, Jiří Dopita, Jaroslav Drobný, Miroslav Dvořák, Vladimír Dzurilla, Bohuslav Ebermann, Richard Farda, Jozef Golonka, Josef Gruss, Dominik Hašek, Jan Havel, Jiří Holeček, Jaroslav Holík, Jiří Holík, Josef Horešovský, Miloslav Hořava starší, Jiří Hrdina, Karel Hromádka, Milan Chalupa, Miloslav Charouzd, Jaromír Jágr, Jaroslav Jirkovský, Jaroslav Jiřík, František Kaberle mladší, František Kaberle starší, Arnold Kadlec, Milan Kajkl, Jan Kasper, Jan Klapáč, Miroslav Kluc, Vladimír Kobranov, Jiří Kochta, Stanislav Konopásek, Jiří Králík, František Kučera, Oldřich Kučera, Jiří Lála, Vincent Lukáč, Oldřich Machač, Josef Maleček, Jan Marek, Vladimír Martinec, Josef Mikoláš, Bohumil Modrý, Vladimír Nadrchal, Václav Nedomanský, Eduard Novák, Jiří Novák, Milan Nový, František Pácalt, Jan Palouš, Václav Pantůček, Pavel Patera, Jan Peka, Miloslav Pokorný, František Pospíšil, Rudolf Potsch, Jaroslav Pouzar, Martin Procházka, Bohumil Prošek, Jaroslav Pušbauer, Karel Rachůnek, Robert Reichel, Pavel Richter, Václav Roziňák, Vladimír Růžička, Antonín Stavjaňa, Ján Starší, Antonín Stavjaňa, Karel Stibor, Martin Straka, Jan Suchý, Bedřich Ščerban, František Ševčík, Jiří Šejba, Ladislav Šmíd, Josef Šroubek, Bohuslav Šťastný, Marián Šťastný, Peter Šťastný, Vilibald Šťovík, František Tikal, Ladislav Troják, Josef Trousílek, František Vacovský, František Vaněk, Josef Vašíček, Otakar Vindyš, Miroslav Vlach, David Výborný, Vladimír Zábrodský.

Hráči a trenéři: 
Josef Augusta, Karel Gut, Ivan Hlinka.

Trenéři: Vladimír Bouzek, Mike Buckna, Luděk Bukač, Ladislav Horský, Stanislav Neveselý, Jaroslav Pitner, Vlastimil Sýkora, Jiří Tožička, Pavel Wohl.

Trenéři a funkcionáři: 
Vladimír Kostka.

Funkcionáři: 
Zdeněk Andršt, Jaromír Citta, Josef Dovalil, Josef Laufer, Emil Procházka, Jaroslav Řezáč, Miroslav Šubrt.

Rozhodčí: 
Rudolf Baťa.

Novináři:
Luděk Brábník 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz