Nesplnili jsme plán, říká o vystoupení sborné Treťjak. Trenér Biljaletdinov má před Soči důvěru

28. května 2013, 16:02

Václav Jáchim

Velká nespokojenost, ale žádné změny. Tak by se dalo stručně shrnout jednání výkonného výboru ruského svazu, který hodnotil vystoupení sborné na nedávném mistrovství světa. Rusové turnaj začali podle představ, pak ale podlehli Francii a Finsku, ve čtvrtfinále nakoupili nevídaný debakl 3:8 od Američanů. Před olympiádou v Soči to byla velká rána, nicméně vedení ruského hokeje odmítlo zásadní řez. Hlavní kouč Zinatulja Biljaletdinov má nadále důvěru, stejně tak celý realizační tým.

Na světovém šampionátu se nedařilo ani česnému národnímu týmu, ale na ruský tým mířily mnohem jedovatější šípy. Ještě před turnajem byla pozici trenéra Biljaletdinova pevná, vždyť rok předtím jeho svěřenci vybojovali světové zlato, po prohře s Američany ovšem čelil kouč i hráči značné kritice.

Biljaletdinovovi bylo vytýkáno, že špatně sestavil mužstvo. Vsadil prý na určité hokejisty, které neměl dostatečně prověřené, zatímco dřív dokázal zkrotit duši velkých individualit, v Helsinkách se borci jako Kovalčuk, Mozjakin nebo Radulov při klíčových bitvách neprosadili. "Nebudu hodnotit jednotlivě, vyřazení je velkým neúspěchem nás všech. Příště ale musejí mít hráči větší vztah k reprezentanci," řekl kouč záhy po posledním utkání.

Pak se uzavřel do sebe a nekomunikoval. Ačkoli Biljaletdinov doma schytal spoustu výtek, nikdo z expetrů či bývalých hokejistů nedoporučoval jeho odvolání. "Před Soči by to bylo velmi riskantní, navíc trenér udělal spoustu dobrého. Je třeba zvýšit tlak na hráče, potřebují si uvědomit, že na každém turnaji musejí odevzdat maximum bez ohledu na předchozí výsledky," poznamenal internacionál a televizní komentátor Boris Majorov.

S napětím se čekalo, jak dopadne úterní jednání představitelů ruského svazu. K žádné revoluci nedošlo. "Po dlouhých jednáních jsme konstatovali, že práce trenérů byla neuspokojivá. Nesplnili jsme plán, po takových výsledcích samozřejmě nemůžeme být spokojeni. Ale Zinatulja Biljaletdinov má nadále důvěru, taktéž i jeho štáb. Potřebujeme se ovšem poučit z chyb, musíme sebrat všechny síly a přesvědčit nejlepší hráče, které máme v KHL a v NHL," řekl Treťjak stanici R-Sport.

Biljaletdinov dostal za úkol vyvodit z nepovedeného šampionátu závěry, členům výkonného výboru přednesl hodnotící zprávu. Výsledek? Zkušený kouč bude pokračovat, svazoví činovníci ale od Biljaletdinova očekávají větší spolupráci a důslednost při sledování hráčů. "Trenér v sezoně uskuteční cestu do NHL, v srpnu proběhne předolympijský kemp. Nic nesmíme podcenit. Všichni se budeme soustředit na to, abychom v Soči uspěli," doplnil Treťjak.

Biljaletdinov připustil některé nedostatky, které se podepsaly na výkonech ruské reprezentace. "Chyby nastaly při tvorbě týmu i v organizaci," uvedl trenér. Nelíbilo se mu například zázemí mužstva v Helsinkách. "Bydleli jsme v hotelu, kde sídlil Ruský dům. Pobývalo tam hodně fanoušků. Ano, v hotelu bydlely i další výpravy, nám tam ale chyběl potřebný klid. Příště musíme tuhle otázku řešit důsledněji, i detaily mají velký význam," řekl.

Na olympiádě bude sborná nocovat v olympijské vesnici, tlak od fanoušků na ni celkově bude neporovnatelně vyšší. Jak naznačil Vladislav Treťjak, facka na mistrovství světa může mít před olympijskými hrami i pozitivní dopad. Ruské hvězdičky spadly na zem, mistři světa zjistili, že profesorský přístup bez kolektivní spolupráce v dnešním hokeji nestačí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz