Neskutečně si toho vážím, těší Lva přivítání v Hradci. Co si říkal s Kalinou?

Jakub Lev | Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

4. prosince 2023, 12:04

Tomáš Kalas

Jedním z témat prvního adventního odpoledne v Hradci Králové byl návrat Jakuba Lva pod Bílou věž. Produktivní útočník strávil na východě Čech tři a půl roku, po zisku stříbrné medaile v loňském ročníku zvolil návrat do mateřské Plzně, se kterou zavítal k soutoku Labe a Orlice v rámci 25. kola. To zvládli indiáni skvěle. Z ledu Mountfieldu si odvezli dva body za výhru 2:1 v nájezdech. „Musím poděkovat fanouškům Hradce, že na mne nezapomněli. Prožil jsem tu krásnou část kariéry a jsem rád, že mě takto přivítali,“ neskrýval emoce 32letý útočník.

Plzeňský forvard se dokonce dočkal i speciálního transparentu, který domácí kotel vytáhl během první komerční přestávky. Jeho jméno pak bylo vyvoláváno i po skončení duelu. „Užil jsem si to celkově, bylo to opravdu nádherné. Nejsem emočně úplně založený člověk, tady jsem měl ale husinu. Neskutečně si toho vážím,“ pokračoval dále Lev.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Zároveň byl rád i za to, že duel proběhl v nijak vyostřené atmosféře. „Nebylo to utkání, kde by bylo potřeba nějak soupeře rozhodit. Hrál se slušný hokej, bylo tam několik šancí. V první třetině jsem tam netrefil prázdnou branku, což si trochu vyčítám,“ naráží na šanci ze 17. minuty, když po Indrákově přihrávce křížem napálil jenom Lukášův beton.

„Nerad bych sem přijel na první zápas a někoho tady poslal hlavou na mantinel. Tím bych si doslova pos*al těch tři a půl roku, co jsem tu byl,“ říká rezolutně držitel mistrovského titulu ze sezony 2012/13.

„Nerad bych sem přijel na první zápas a někoho tady poslal hlavou na mantinel. Tím bych si doslova pos*al těch tři a půl roku, co jsem tu byl.“

Z východu Čech si Škodovka odvezla dva body, čímž se tak společně s Pardubicemi řadí k týmům, které dokázaly porazit Mountfield v obou vzájemných duelech. Zatímco Dynamo to zvládlo dvakrát za tři body, Plzeň si pro výhru musela dojít až v samostatných nájezdech.

Ty se pro ni nevyvíjely zpočátku vůbec dobře. Hned první sérii totiž odstartoval gólově Matěj Chalupa, sám Lev ve druhé sérii pak za tradičního pískotu publika selhal. S nadsázkou se tak dá říct, že poprvé po třech a půl letech se na hradeckém zimním stadionu na držitele kompletní medailové sbírky z extraligy pískalo.

„Pískání k tomu patří, stejně tak by asi pískali, kdybych dal gól. Je to sport a je to v tom hezké. Kdyby tu seděly čtyři tisíce diváků a fandily soupeřově hráči, že jede na nájezd, tak by to bylo divné. To bych asi ani nechtěl,“ líčí nejlepší střelec Západočechů.

Toho tak zastoupili Adrián Holešinský s Timem Söderlundem, jehož nájezd ve čtvrté sérii byl ve finále tím vítězným. „Je vidět, že kluci asi koukají na NHL, Tim na Kučerova, Adrián na nevím koho. Jsou šikovní na rukách, můžou si to dovolit. My, co to moc neumíme, tak raději střílíme,“ směje se majitel 649 extraligových startů.

Za dva body je ale rád. O to více, když se ve třetí třetině povedlo Hradci z hole svátečního střelce Petra Kaliny srovnat. „Hradec měl zrovna dobré střídání, hrál v tlaku a Petr to prostřelil. Když jsme si podávali ruce, tak jsme si říkali, že na každý rok mu připadá jeden gól. Teď má tak do Vánoc splněno,“ naráží se smíchem Lev na to, že doposud poslední gól vstřelil obránce Východočechů 20. března 2022 ve druhém čtvrtfinále proti Mladé Boleslavi.

„Chtěli bychom udělat šňůru, abychom byli blíže středu tabulky. Sice se koukáme pod sebe, ale tenhle tým má na to hrát výše. Teď jsme to začali i ukazovat.“

Západočeši se navíc zvedají, z posledních šesti duelů čtyřikrát vyhráli a mnohem blíže jim je deváté místo. Paradoxně proto ale cítí jeden z klíčových hráčů Plzně větší tlak. „Teď to vidím právě opačně, můžeme prohrát dva zápasy, ztratit šest bodů, dostat se znovu pod dvanáctku,“ má jasno i vzhledem k náročnému losu zkušený forvard.

„Naopak bychom chtěli udělat šňůru, abychom byli blíže středu tabulky. Sice se koukáme pod sebe, ale tenhle tým má na to hrát výše. Teď jsme to začali i ukazovat,“ chválí výkony indiánů Lev. „Dvě třetiny nám to fungovalo, až tu třetí jsme zbytečně moc zalezli. Nejsme v takové pohodě, abychom odehráli celých 60 minut tak, jak chceme,“ připouští směrem k hernímu projevu v krajském městě Královéhradeckého kraje.

Podle bývalého reprezentanta vede cesta k pravidelnému sbírání bodů udržením celku pohromadě. „Abych řekl pravdu, trochu jsem čekal, že to v úvodu sezony nebude úplně ono. Buduje se nový tým, přišlo hodně kluků, musí si to vždycky sednout,“ říká zcela upřímně. „I v Hradci jsme to nějakou dobu budovali, než se povedl Prezidentský pohár a další věci. Je to možná pro nás i cesta, pracovat pospolu, vylepšovat detaily a dále růst,“ dává za příklad právě svoji poslední štaci.

Odrazí se Plzeň výhrou ve východočeské metropoli k vzestupu tabulkou?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz