Náskok mizí, Moru sužují nájezdy. Extra body nám chybějí, smutní Vyrůbalík

Foto: Karolina Martinková, hc-olomouc.cz

20. února 2016, 15:40

David Jahoda

Ach, ty nájezdy. Olomoučtí hokejisté vědí, že kdyby byli v této činnosti zručnější, mohli být přímému postupu do vyřazovací části o něco blíže. Moravské derby se Zlínem měli dlouho dobře rozehrané, když však zápas dospěl až do nájezdového rozstřelu a Hanáci v něm počtvrté za sebou neuspěli, museli se spokojit jen s bodem. „Je to škoda, nájezdy nám moc nejdou,“ konstatoval Vyrůbalík.

Třaskavý souboj se Zlínem, kterému přihlížela vyprodaná olomoucká „plecharéna“, byl pro oba celky nesmírně důležitý. Mora si chtěla udržet stávající náskok na posledním místě zajišťující přímý postup do play off, Zlín se naopak těmto pozicím chtěl přiblížit. Šťastnější nakonec byli berani.

„Chtěli jsme tři, máme jenom jeden, a to je málo. Je to škoda, nájezdy nám moc nejdou. Ale už před těmi nájezdy… první dvě třetiny se daly, ale ta třetí? Po gólu, který jsme dostali v oslabení, jsme byli takoví jaloví. Soupeře to povzbudilo a my jsme na to už nedokázali příliš reagovat, ani moc příležitostí jsme už neměli,“ komentoval olomoucký kapitán Vyrůbalík.

Hubené vedení 1:0 svěřencům kouče Venery nedávno na výhru stačilo, doma si tímto výsledkem poradili s Mladou Boleslaví. Obecně však Hanáci vědí, že jedna branka, zvláště na svém ledě, je málo. „Na jeden gól se doma těžko vyhrává, podaří se to třeba jednou. Proti Zlínu to bylo ve zbytku zápasu takové trápení. Chybí nám ty extra body z nájezdů, a to je velká škoda,“ říkal zarmouceně Vyrůbalík, který byl jedním ze čtyř neúspěšných nájezdových exekutorů Olomouce.

Právě na zkušeného obránce ukázal domácí kouč ve chvíli, kdy Mora musela v rozstřelu dát branku, jinak byl konec. Vyrůbalík zvolil takzvaný „ruský blafák“. „Viděli jsme, že Káša (Libor Kašík – pozn. red.) téměř na nic nereaguje, žádné naznačení na něho neplatilo, pořád stál. Rozhodl jsem se, že vystřelím golfem, ale byl hodně vyjetý, takže tam moc místa nebylo. Navíc jsem to ani netrefil tak, jak jsem chtěl,“ popisoval kapitán Mory svůj nevyvedený nájezd.

Nájezdy jsou pro olomoucký tým v posledních týdnech noční můrou. Naposledy se jim v nich podařilo uspět 17. ledna proti Vítkovicím, od té doby ale jako když utne. „Doufám, že si to schováváme na později. Podle mě se nájezdy moc pilovat nedají. Důležitost zápasu a ta atmosféra při něm, to je přeci jen něco jiného než trénink. Je to o psychice, máme do dalších kol o čem přemýšlet,“ doplnil Vyrůbalíkova slova asistent hlavního trenéra  Mory Jan Tomajko.

„Je to o psychice, máme do dalších kol o čem přemýšlet.“

Kdekdo si mohl před utkáním pomyslet, že střet dvou mužstvem, které sází zejména na defenzívu, bude nudné. Výsledek by tomu napovídal, průběh duelu však nikoliv. „Bylo docela paradoxní, že se se Zlínem hrálo takto útočně. Ale tak to někdy bývá, nemůžeme čekat, že se bude pokaždé jenom bránit. Byly tu mraky fanoušků, kteří jak nás, tak je hnaly dopředu. Byla super atmosféra. Ne, že bychom tomu vyloženě podlehli, ale místy jsme se možná nechali trochu unést,“ prozradil Vyrůbalík.

Před reprezentační měla Olomouc na šestém místě v zádech osmibodový náskok na své vyzyvatele z Chomutova a Zlína. Po pauze sehráli Hanáci zápasy právě proti těmto soupeřům. A místo toho, aby si už jednou nohou nakročili do čtvrtfinále, obě střetnutí prohráli a situaci si zkomplikovali. Aktuální náskok na Piráty činí už jen tři body. Kapitán Mory ale stále ví, že on a jeho parťáci mají stále vše ve svých rukou.

„Chceme šestku uhrát! Měli jsme náskok osmi bodů, teď už tam jsou jen tři. Je to ale jedno, musíme jít zápas od zápasu, zbývá ještě šest kol. Nyní musíme přivést body z venku, musíme si to uhrát sami a nespoléhat na nikoho jiného. Na druhou stranu, i kdybychom nakonec spadli do předkola, nic se neděje,“ odpověděl na závěr s tím, že už nyní je sezona pro Moru velice zdařilá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz