Na Rusy bez Sobotky, chytat bude Neuvirth. Proč kouče polilo horko?

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

9. září 2016, 15:57

Adam Bagar

Český národní tým má za sebou náročný noční přesun z Petrohradu do české metropole, kde zase v odpoledních hodinách vyjel na ledovou plochu O2 areny, tam ho v sobotu čeká odveta s Ruskem. Do branky se podle předpokladů postaví Michal Neuvirth a do hry se dostane také bek Tomáš Kundrátek, zato Vladimír Sobotka proti sborné nenastoupí. "Budeme hrát na jedenáct útočníků a sedm obránců," potvrzuje asistent trenéra Jiří Kalous.

Vladimír Sobotka ze čtvrteční partie odstoupil po zákroku Nikity Zajceva, do hry se už nevrátil a ještě v Rusku absolvoval kontrolní rentgen. "Ten nepotvrdil žádnou zlomeninu, nicméně ho ještě čeká magnetická rezonance. Musíme čekat, jak vyšetření dopadne. Teď vám k jeho stavu nejsme schopni nic bližšího říct. Samozřejmě musíme být připraveni na další varianty, ale nyní čekáme. Pak se rozhodneme, co dál," líčí Kalous.

(Aktualizováno 19:05): Následná vyšetření však neprokázala, že by následky střetu z prvního utkání s Ruskem byly takové, aby znemožnily jeho další účast v přípravě a na Světovém poháru.

Tak jako tak je jasné, že Sobotka do sobotní bitvy nezasáhne. "Ještě se pobavíme, jak to bude, ale můžeme točit tři centry, nebo tři křídla. Budeme na to reagovat až podle vývoje hry," hlásí český asistent s tím, že Milan Michálek se s největší pravděpodobností posune do elitní české formace. A na rozdíl od duelu v Petrohradu dostane šanci obránce Tomáš Kundrátek. "Chtěli bychom ho zapojit do hry," pokyvuje Jiří Kalous.

Tomu během pátečního tréninku pořádně zatrnulo poté, co útočník Tomáš Plekanec zůstal po jednom ze soubojů s bolestivou grimasou ležet na ledové ploše. "Musím přiznat, že jsem měl husí kůži. A nejenom já. Polilo nás horko, nicméně všechno je nakonec v pořádku." Plekanec odjel na střídačku, ale po chvíli se vrátil na led a pokračoval v tréninku, který se nenesl zdaleka v poklidném duchu a čeští trenéři tak dál trnuli.

Polák s Plekancem málem v předbrankovém prostoru dostali pukem a Pastrňák pocítil tvrdost Nakládala, který ho poslal ukázkovým bodyčekem přes mantinel. "Musíme trénovat naplno a během toho se může cokoliv přihodit. Ale věřím, že se nic nestane," říká Kalous. Ten očekává trošku jiný zápas než v Rusku. "Hráči tady budou mít ještě víc času a prostoru na svoje kouzla a umění, jsou to hokejisté světové extratřídy," ví.

Už úvodní partie v Petrohradu přinesla fantastickou podívanou, v níž národnímu týmu chyběla jediná trefa. Češi padli 3:4, ale z ledu odcházeli se vztyčenými hlavami. "Ale ještě je potřeba doladit hru v obranném pásmu, kde jsme měli momenty, které se nám nelíbily a soupeři jsme nabízeli určité střelecké pozice. Taky v útočné třetině se nám stávalo, že propadl třetí hráč, to se nám nesmí stávat," uvědomuje si Jiří Kalous.

Nedostatky reprezentanti pilovali na pátečním tréninku v pražské O2 areně, kde už čtyřikrát v řadě vyšli gólově naprázdno. "Věřím, že to tohle prokletí zlomíme. Máme moc šikovné hráče, chceme se tlačit do brány a doufám, že nějaké góly dáme," přeje si český kouč před odvetou, která je na programu v sobotu 10. září od 16:30. Mezi tyče se postaví Michal Neuvirth, vstupenky jsou stále k dispozici v prodejní síti Ticketportal.

Pravděpodobná sestava české reprezentace:

Neuvirth – Šustr, Nakládal, Z. Michálek, Jordán, Polák, Kempný, Kundrátek – Voráček, Plekanec, M. Michálek – Palát, Hanzal, Pastrňák – Hemský, Faksa, Frolík – Jaškin, Birner.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz