Na MS dorazí Lenc. Havlát dnes bude volat i zámořské posile

Radan Lenc. | Foto: Jan Beneš, Český hokej

19. května 2023, 11:58

Marek Hedbávný

(RIGA, od našeho zpravodaje) Zraněné útočníky Lukáše Sedláka a Filipa Chytila, pro které mistrovství světa skončilo, nahradí na soupisce Radan Lenc a nejspíš i Radim Zohorna. Avizuje to generální manažer Martin Havlát.

Radan Lenc dorazí do Rigy už dnes večer. „Dneska ráno amerického času, až vstane, budu mluvit i s Radimem Zohornou. Uvidíme, jak to všechno dopadne u něj," uvedl Havlát. Se Zohornou už je nicméně předběžně domluvený, podle zdrojů Hokej.cz by mělo jít spíše o formalitu.

Lenc odnesl poslední škrty na soupisce po Českých hrách, na mistrovství světa si přesto nakonec zahraje – a to podruhé ve své kariéře. Mezitím startoval také na olympiádě v Pekingu.

Bruslivý křídelník hrál letos ve Švédsku za Frölundu a HV71, dohromady získal 24 bodů (12+12) v 53 utkáních. Ještě produktivnější byl na mezinárodní scéně: v šesti duelech Ligy mistrů dal tři góly, za reprezentaci pak letos zaznamenal devět bodů v deseti zápasech.

„Radan dokáže velmi dobře bruslit, dá se použít kdekoliv," cení si Lencovy univerzálnosti asistent trenéra Libor Zábranský.

O možném příletu Radima Zohorny, pro kterého by šlo o premiérovou účast na MS, jsme psali včera. Dokáže hrát i na pozici centra, kde se Češi musí pro zbytek turnaje vyrovnat se ztrátami Sedláka a Chytila. O svých kvalitách navíc přesvědčuje třetím rokem v zámoří: letos za Calgary a Toronto zapsal deset startů (1+0), předtím působil v Pittsburghu.

„Radima znám dobře z Brna," vypráví Zábranský. „Je to vysoký hráč, velmi dobře bruslí, má dlouhý dosah hokejky a i jeho lze využít na všech postech. Myslím, že by na centru mohl fungovat."

Aktuální soupiska Česka na MS 2023

Brankáři:
Šimon Hrubec
 (Curych, Švýcarsko), Karel Vejmelka (Arizona, NHL), Marek Langhamer (Ilves, Finsko).

Obránci:
Michal Jordán (Rapperswil, Švýcarsko), Tomáš Kundrátek (Kometa Brno), Jan Košťálek, Tomáš Dvořák (oba Pardubice), Michal Kempný, David Němeček (oba Sparta Praha), Ronald Knot (Tucson, AHL), Jakub Zbořil (Boston, NHL). 

Útočníci:
Ondřej Beránek, Jiří Černoch (oba Karlovy Vary), Filip Chlapík, Michael Špaček (oba Ambri-Piotta, Švýcarsko), Jakub Flek (Kometa Brno), Vladimír Sobotka, David Tomášek (oba Sparta Praha), Jiří Smejkal (Oskarshamn, Švédsko), Roman Červenka (Rapperswil, Švýcarsko), Dominik Kubalík (Detroit, NHL), Martin Kaut (San Jose, NHL), Daniel Voženílek (Třinec), Radan Lenc (HV71, Švédsko), Radim Zohorna? (Toronto Marlies, AHL).

Radim Zohorna

Radim Zohorna | Foto: nhl.com

Další program Čechů v základní skupině MS

Sobota 20. května:
11:20 Norsko – Česko

Neděle 21. května:
19:20 Česko – Švýcarsko

Úterý 23. května:
15:20 Kanada – Česko

Pozn.: začátky utkání MS jsou uvedeny v českém čase. V Lotyšsku je o hodinu více.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz