Mladé Rusky v Roudnici ujely. Fidrmuc: Momentálně jsou výš než my

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Tři porážky s celkovým skóre 4:13? Pro české hokejistky do 18 let nepříliš lichotivé vysvědčení prvního víkendu nové sezony. Na obhájkyně světového bronzu z Ruska nedokázaly ani jednou vyzrát, ve třetí třetině posledního souboje aspoň zmírnily hrozící debakl. Sborná v Roudnici nad Labem prokázala větší sehranost a mnohem lepší koncovku. „Rusky jsou hrozně dobře takticky a technicky připravené,“ říká hlavní kouč českého týmu Jan Fidrmuc.

Zatímco první dva zápasy byly herně vyrovnané, ten poslední zastihl domácí reprezentaci v nedbalkách. Nedařilo se jí prakticky nic. Prohrávala od osmé minuty a když se šlo poprvé do šaten, na tabuli svítilo skóre 0:3. Tou dobou už byly české juniorky psychicky na dně.

„Byli jsme nepřipravení, trochu jsme to odklouzali. Nebylo tam z naší strany vůbec nic. Od druhé třetiny se naše hra začala pomalu zlepšovat,“ podotýká trenér Fidrmuc. Jenže Rusky pořád bezpečně kontrolovaly situaci a dalšími dvěma góly navýšily skóre na hrozivých 5:0. Domácí tým naštěstí zbytek utkání nezabalil a zajistil si alespoň čestnou porážku. Třetí formace obstarala trefy z holí Vozdecké a Karlecové, v 50. minutě skórovala Martina Mašková. Ta ještě předtím v parádní bitce složila ruskou kapitánku Kadirovovou.

Soupeřkám se polevení mohlo vymstít ještě mnohem víc, mladé Češky cítily obrovskou šanci, ale za stavu 3:5 už další možnosti nevyužily. V posledních dvaceti minutách prožila debut v osmnáctce havlíčkobrodská gólmanka Karolína Juřicová, která se rozhodně neztratila.

Poslední třetinou celého víkendu si domácí juniorky zachránily čest, nic víc z toho ale bohužel nebylo. Tři porážky znamenají pro další průběh sezony varovný prst. „Bylo vidět, že Rusky hrají daleko déle spolu. Teď byly pohromadě asi měsíc, odjedou domů a ještě další měsíc spolu budou. Jsou hrozně dobře takticky a technicky připravené,“ upozorňuje Jan Fidrmuc. V součtu s loňskou sezonou už Češky prohrály s Ruskem šestkrát v řadě. „Určitě jsou teď momentálně výš než my,“ přiznává kouč.

Ale je potřeba stavět na pozitivech, která byla v Roudnici vidět. Trenéři většinu času pravidelně točili čtyři formace, v zápasech se představilo dohromady sedm hráček ročníku 2000. To je prakticky třetina týmu. „Chtěli jsme mladé hráčky zapracovat a rozhodně nezklamaly. Byly pro nás mírným překvapením, jejich výkonnost je kvalitní,“ chválí Fidrmuc.

Další šanci porazit největšího rivala na lopatky dostane jeho výběr za čtyři týdny, kdy se oba týmy společně s Rakouskem a domácím Německem znovu sejdou v nedalekém Selbu. Loni vyšel start sezony lépe Češkám a bronz za pět měsíců braly Rusky, tak proč by se letos tenhle vzorec nemohl otočit ve prospěch naší reprezentace?

ČESKÁ REPUBLIKA – RUSKO 3:5 (0:3, 0:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 44. Vozdecká (Karlecová, Patočková), 47. Karlecová (Holá, Vozdecká), 50. Mašková (Lerchová) – 8. Kadirovová (Novikovová), 16. Dorofejevová (Šatalovová), 20. Beloglazovová (Šatalovová), 32. Beloglazovová (Pirogovová, Kadirovová), 35. Zenčenková (Pirogovová).

Česká republika: Jandová (41. Juřicová) – Bartošová, Kosinová, Pytlíková, Erbenová, Pacalová, Holá, Kolářová, Krejníková – Jůzková, Pátková, Neubauerová – Topolská, Smetková, Mašková – Vozdecká, Patočková, Karlecová – Matoušková, Hornická, Lerchová. Trenér: Jan Fidrmuc.

Rusko: Merkuševová (41. Treťjaková) – Klimkinová, Těrjoškinová, Zuboková, Seredinová, Pirogovová, Novikovová, Lobovová – Dorofejevová, Konšinová, Šatalovová, Kadirovová, Beloglazovová, Zenčenková, Vodopjanovová, Dobrodějevová, Senčukovová. Trenér: Alexandr Uljankin.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz