Mladá křidélka Aleny Mills. Neskutečné! Přišla jsem jako 16leté píďo, směje se Plosová

Foto: Chris Tanouye / IIHF

Patřila k nejmladším hráčkám na šampionátu, přesto byla vidět. Útočnice Tereza Plosová si v šestnácti letech odbyla premiéru na mistrovství světa za A-tým a společně s českou reprezentací vybojovala bronzovou medaili.

Ještě v lednu bojovala na osmnáctkách, v dubnu už debutovala na dospěláckém šampionátu v Kanadě, kde české reprezentantky vybojovaly historicky druhý bronz.

„Neskutečný úspěch, jsem moc ráda, že jsem tam mohla být. Přeci jen je mi šestnáct a ne každá holka si tohle zažije. Jsem neskutečně ráda, že jsem mohla být součástí takové party a na pár střídání naskočit,“ rozplývá se hokejistka Tereza Plosová působící v Jablonci a v ženském týmu prvoligového Liberce.

„Je to takový malý sen. Nemohla jsem si přát víc, jsem neskutečně moc ráda, že medaili máme,“ pokračuje s nadšením. „Silný moment pro mě bylo vydařené čtvrtfinále. V osmnáctkách se nám to nikdy nepovedlo. Poslední tři minuty jsem ale měla na střídačce infarkty,“ vtipkuje.

„Neskutečný úspěch, jsem moc ráda, že jsem tam mohla být."

V národním týmu nebyla jediná hráčka do 18 let. Kromě Adély Šapovalivové, která debutovala u žen vloni, spolu s ní premiéru zažila i sedmnáctiletá Tereza Pištěková. „Jsem ráda, že jsme byly na šampionátu spolu. Po psychické stránce je náročné zapojit se do kolektivu, ve kterém holky spolu hrají třeba už deset let. A já přišla jako šestnáctileté píďo,“ směje se Plosová.

Právě s Pištěkovou se zná už od kategorie U16. „Začaly jsme spolu hrát v roce 2019. A jelikož je Pištěková a já Plosová, tak jsme spolu byly na pokoji, protože nás rozřazovaly podle abecedy. Dali nás i spolu do lajny a my jsme se spolu začaly více bavit. Od té doby to spolu táhneme,“ vypráví mladá útočnice, která navíc na šampionátu ve skupinovém utkání se Švýcarkami nahrála své nejlepší kamarádce na gól.

„Byl to neskutečný zážitek. Když koukám zpětně na fotky gólu, vybavuju si tu euforii. Všechno to hezky popisují,“ líčí česká reprezentantka, která se na mistrovství střídala ve čtvrté formaci s Kristýnou Pátkovou. V lajně tak kromě Pištěkové nastupovala ještě s 32letou kapitánkou Alenou Mills.

„Byl to neskutečný zážitek. Když koukám zpětně na fotky gólu, vybavuju si tu euforii."

„Před půl rokem jsme si s Terinou dělaly srandu, že budeme její křidýlka a ona nám bude rozehrávat,“ vzpomíná. „A najednou jsme byly spoluhráčky. Hodně nám poradila. Doufám, že si spolu ještě zahrajeme,“ přeje si Plosová.

O definitivní nominaci na mistrovství světa se rozhodovalo po únorovém Turnaji pěti zemí v Německu, kde se oběma Terezám dařilo. Pozvánku do reprezentace ale nečekaly. „S Terinou jsme neměly tušení, že pojedeme. Ve Füssenu jsme to braly tak, že tam není ani základní kádr,“ přiznává.

Přesto se na šampionát obě dostaly a pomohly k dalšímu úspěchu ženského národního týmu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz