Ministr obrany velel oslabením. Zavřeli jsme to v pohodě, těší Gudase

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

14. května 2017, 20:31

Václav Jáchim

(PAŘÍŽ, od našeho zpravodaje) Skalp Francouzů posunul české hokejisty téměř jistě do play off. Až se jednou někdo podívá do kroniky utkání, vyčte především záznamy o střelcích důležitých branek, možná o výkonu gólmana Francouze. Jedna věc padne do zapomnění, přitom byla klíčová. Reprezentanti přečkali dvě oslabení tří proti pěti i další početní nevýhody. Elitní letka Francouzů se prosadila jen jednou, přitom měla k dispozici mraky času na další trefy.

Jenomže národní tým má k dispozici speciální týmy. Čili bojovníky, kteří na ledě nechají duši a pasáže zápasu odmakají na tisíc procent. Ministr obrany Radko Gudas je jedním z nich. Když kupříkladu čelili ve druhé třetině dlouhé přesilovce domácích, zadák Philadelphie společně s parťákem Radimem Šimkem neslezl z ledu víc než dvě minuty.

Elitní výběr neinkasoval, zarputilí Češi odolali. "Nebylo to úplně příjemné. Nechali jsme jít soupeře na dostřel jenom kvůli naší vlastní blbosti. Pavel Francouz naštěstí zachytal skvěle, také nám docela vyšla oslabení. Díky Bohu za to," pochvaluje si řízný obránce. Ano, kdyby Francouzi proměnili nabídnuté výhody, zápasy vypadal jinak. "Dát něco v těch pět na tři, bylo by to zlé," souhlasí Gudas. "V kabině jsme si říkali, ať nejsme vylučovaní. Vlezeme tam a jsme skoro celou třetinu ve čtyřech... Na tomhle musíme zapracovat," upozorňuje.

Řepík se nejdřív modlil, pak rozhodl: Blbé fauly musíme zrušit »

Hokejisté se v první polovině utkání dopustili série zákroků, jež rozhodčí trestali. Michal Kempný dostal čtyři minuty za zásah hokejkou do obličeje protivníka. Později totéž platilo u Vladimíra Sobotky. Oslabení se násobila, natěšení Francouzi cítili šanci. Češi si zápas zbytečně komplikovali, protože jinak podávali konstantní, spolehlivý výkon. Mohly zákroky vyplynout z vysokého tempa utkání?

"To si nemyslím, spíš tam bylo pár nešťastných a línějších faulů," říká Gudas. I ostatní hráči mluvili ve smyslu, že jde o včasné varování. "Naštěstí jsme hráli zápas, který ještě není tím klíčovým, kdy se o všem rozhoduje. Myslím, že oslabení jsme si v zápasech nacvičili až až. Už to stačilo," zdůrazňuje. Na druhou stranu oslabení mají reprezentanti zatím excelentní. I ta dvojnásobná, kdy se právě Gudas pořádně vydal. "Nebylo to optimální, ale zavřeli jsme to docela v pohodě. Na začátku druhé třetiny jsme sice dostali gól a hned zase šli ven. Ale postavili jsme se k tomu čelem. Párkrát tam Pavel Francouz vyhodil puk sám, vedl si hodně dobře," chválí gólmana.

Svěřenci Josefa Jandače si při francouzské přesilovce dávali pozor hlavně na Stéphana Da Costu. Šikula z ruského CSKA Moskva dal jeden gól, do dalších šancí se ovšem moc nedostával. "Na přesilovce má hodně prostoru, bylo to vidět i ve chvíli, jak skóroval. My pak oslabení trošku změnili, což nám pomohlo," konstatuje. Bylo vidět, že speciální týmy na hru ve třech nebo ve čtyřech má české reprezentace na úrovni. Strategie je daná, hokejisté se tomu ani na trénincích nepotřebují příliš věnovat.

Radost ve francouzském kotli. Češi srazili domácí dravce »

"Všichni kluci to v sezoně hrají, takže vědí, jaké styly se při těchto situacích uplatňují. Jarda Špaček to skvěle připraví, nemusíme pak na ledě nic trénovat, Každý ví, kde si má koho vzít, kdy má mít jakou nahrávku. Jo, párkrát nám tam s Francií prošla křížná přihrávka, na kterou si musíme dávat pozor. Ale takhle to stačí. Je nesmysl, abychom byli na ledě 20 minut jen kvůli nácviku oslabení a přesilovek, když to trenéři změní klidně během dvou střídání a hned se to pak projeví," pokračuje.

Hokejisté si po výhře nad Francií vybudovali solidní pozici k útoku na přední příčky skupiny. Mají 13 bodů a před sebou ještě poslední duel se Švýcary. V případě úspěchu z toho může být druhá pozice. "Jo, ale my se musíme na ten zápas připravit tak jako tak. Nejsme tady proto, abychom kalkulovali, ale hráli. Druhé místo by bylo lepší pro psychiku, ovšem v našem případě je hlavní především to, abychom byli ve čtvrtfinále," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz