Lotyšskému hokeji vládne Dinamo Riga, liga živoří ve stínu KHL

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Lotyšská hokejová reprezentace sice ve světovém měřítku nepatří k nejužší špičce, na velkých akcích však dovede občas potrápit i ty nejhvězdnější týmy. Na vrcholné turnaje jednotlivé hráče připravuje především působení v zahraničí a místním Dinamu Riga, které je tradiční baštou KHL. V menší míře do národního týmu nakouknou i hráči z lotyšské nejvyšší soutěže. Ta oproti jiným evropským ligám běží pouze jako poloprofesionální podnik.

Složitá situace ovšem nezabránila Lotyšům, aby na MS či ZOH uhráli dobré výsledky. V letech 1997, 2004 a 2009 brali ze světových šampionátů sedmá místa. Těmi své zemi zajistili historický úspěch v pořadí. Na poslední olympiádě navíc skončili osmí.

Lotyšský hokej poutá pozornost zbytku světa především díky Dinamu Riga, které je už od roku 2008 pravidelným účastníkem bojů o Gagarinův pohár v Kontinentální hokejové lize. Místní hokejový svět se však netočí jen kolem nejslavnějšího klubu z hlavního města. Lotyši mají svou vlastní ligovou soutěž, jež přináší zábavu běžným hokejovým fanouškům a i přes svou nižší úroveň dokáže vyprodukovat množství kvalitních hráčů či nadějných talentů pro zahraniční trh.

Ačkoliv by se z poměrně slušného postavení lotyšské reprezentace ve světovém hokeji mohlo zdát, že tamější ligová soutěž se dá přirovnat například k Německu, opak je pravdou. První lotyšská liga je totiž postavena na odlišném principu než další evropské soutěže či česká extraliga a funguje zcela jiným způsobem. V sedmi týmech, mezi něž patří Zemgale, Mogo, HS Riga99 / HK Tukums, Kurbads, Riga Prizma a v této sezoně suverénní Liepaja, totiž hrají pouze poloprofesionálové, kteří ve většině případů běžně chodí do zaměstnání a hokej provozují jen jako zábavu.

Lotyšská liga tolik netáhne, přesto nabízí v rámci možností slušnou zábavu

„Kluby v lotyšské lize jsou poloprofesionální, jinde naopak hrají profesionálové. Už z tohohle hlediska se lotyšská soutěž s ostatními moc nedá srovnávat. Je to něco jiného,“ potvrzuje fakta o nejvyšších patrech lotyšského hokeje brankář Jakub Sedláček, jenž už třetím rokem působí v Dinamu Riga.

Jednotlivé zápasy se konají na malých městských stadionech, v lotyštině označovaných jako Ledus Halle, které v mnohém připomínají české ledové arény pro třetí ligu či krajský přebor. Úroveň samotných utkání snese porovnání s českou třetí nejvyšší soutěží, a to jak rychlostí, tak i atraktivitou nebo počtem diváků.

„Máme sedm týmů, z nichž ve dvou hrají opravdu hodně mladí hráči, například v Jelgavě. Mají kolem sedmnácti nebo osmnácti let. Pak je tam dalších pět týmů. V té soutěži ale může každý porazit každého. Prvních pět týmů je opravdu dobrých, ale o zlatou medaili by hrály nejspíš jen první tři celky tabulky,“ podává bližší náhled do dění v soutěži lotyšský novinář Stěpanis.

V konkurenci jiných evropských lig by podle Stěpanise lotyšská liga nejspíš neobstála. „Naše liga není na tak vysoké úrovni. Většina hráčů kromě hraní zároveň pracuje. Asi před deseti lety, když tu ještě nebyla KHL, neměli jsme Dinamo Riga, byla tu jen tahle soutěž a hodně hráčů odcházelo. V posledních dvou nebo třech letech se ale dost hráčů vrací zpátky, například ze Slovenska nebo Kazachstánu, kde si byli vydělat nějaké peníze. Hodně hráčů se po návratu domů začalo věnovat trénování malých dětí. Vydělávají si slušné peníze a vědí, že pomáhají zvednout úroveň lotyšského hokeje. Pokud všechno dobře půjde, během dvou nebo tří let bychom mohli být na vyšší úrovni. Zhruba tam, kde jsme byli v letech 2004 a 2005, což pro nás byly naše nejlepší roky.“

Talenti válí v Rize nebo zahraničí, Lotyše zaměstnává i česká extraliga

Kvůli skromnějším podmínkám se na soupiskách týmů lotyšské ligy objevují zejména rodilí Lotyši, kteří vidí svou budoucnost v Dinamu Riga nebo národním týmu. Jako příklad úspěšného hráče z lotyšské líhně může posloužit případ obránce Jekabse Redlihse, jenž v současné době obléká extraligový dres Karlových Varů a pravidelně hrává i za lotyšskou reprezentaci. S hokejem začínal v klubu Prizma Riga, odkud se vyšvihl až do NHL. V roce 2002 ho draftoval Columbus Blue Jackets. Vyšší kvalitu ostatních evropských soutěží si uvědomují i samotní Lotyši.

„V Evropě asi všichni známe finské, švédské nebo švýcarské ligy. Myslím, že rakouská liga nebude o moc lepší než lotyšská. V Kazachstánu se zase lépe platí, to je možná důvod, proč tam hraje tolik cizinců. V Lotyšsku sice hraje několik Rusů, ale převážně lotyšští hokejisté, kteří tu vyrostli. Lotyšská liga může být asi na úrovni druhé rakouské ligy, některých italských nebo německých týmů. Myslím ale, že se zvedá. Nikdy to však nebude liga patřící mezi nejlepších deset nebo patnáct evropských soutěží,“ srovnává Stěpanis se zbytkem kontinentu.

Úroveň lotyšského hokeje pomáhá pozvednout nejen Dinamo Riga, které v průběhu let vychovalo řadu skvělých hráčů, ale i zahraniční angažmá, jež si někteří hráči vysloužili svými výkony v Rize nebo lotyšské lize. Hokejisté z jedné ze tří pobaltských zemí působí také v české extralize, již zmiňovaný Jekabs Redlihs hraje v Karlových Varech, za ševce ze Zlína válí Roberts Bukarts, českou nejvyšší soutěž okusili i Koba Jass a Maris Jass.

Hlavním artiklem lotyšského hokeje přesto stále zůstává Dinamo Riga. I když se mužstvu letos nepodařilo postoupit do play off, stále drží „hokejový prapor“ v Lotyšsku nejvýše a přináší inspiraci pro ostatní.  

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz