Král David napodobil Jágra. Velká čest! hlásí nadšený Pastrňák

Foto: Karel Švec, cslh.cz

20. června 2018, 8:00

Václav Jáchim

Loni sebral Miloši Holaňovi rekord nejmladšího vítěze, teď David Pastrňák primát ve Zlaté hokejce obhájil. Útočník Bostonu po deseti letech napodobil Jaromíra Jágra a ukázal, kdo je hlavním esem nastupující generace tuzemských hvězd. "Je to pro mě velká čest, ale mám radost, že vůbec mohu být v desítce nejlepších. Všichni jsou výborní hokejisté," vzkazuje.

Zlatou hokejku zatím získalo 25 hokejistů, Pastrňák v ní navzdory mládí pořádně řádí. Je devátým hráčem historie, který dokázal uspět podruhé. Letošní král David se vyrovnal hvězdám, jako byli Jágr, Hašek, Pospíšil, Suchý, Martinec, Nový nebo třeba Růžička. "Ani jsem to nevěděl. Když jsem všechna ta jména slyšel, tím víc je mi ctí. Hokej nehraju pro individuální ceny, ale vážím si jich hodně," přiznává.

Sedmý zápas s Torontem? Nedá se popsat, jaký balvan ze mě spadl

Pastrňák patřil v anketě k největším favoritům. Prožil parádní rok v NHL, znovu zářil i na mistrovství světa. "Sezona byla velmi úspěšná, po týmové i individuální stránce. Samozřejmě byla také dlouhá, bohužel nám nevyšlo play off. Ale postoupili jsme dál než rok předtím. V Bostonu se sešla dobrá parta hráčů, hráli jsme jako tým, což je pak lepší i pro individuální výkony," připomíná.

Vynikající útočník už loni ukázal ohromný talent, zarputilost a nasazení. Hokej je však pro něj především zábavou. "Žiju ze dne na den, to je pořád stejné," hlásí. Ale teď mám o něco víc zkušeností, což je v hokeji obrovská pomoc. Čím víc jich máte, tím lépe se na ledě chováte v konkrétních situacích. Také jsem poctivě trénoval. Ale největší rozdíl oproti loňsku vidím v tom, že jsem o rok starší. Myslím, že to je při hokeji znát," upozorňuje.

Je mi ctí zase vyhrát Zlatou hokejku, říká Pastrňák

V uplynulých měsících prožil mraky vypjatých bitev, jednu nejvýraznější ovšem nic nepřebije. "Sedmý zápas play off proti Torontu," vzpomíná. "Byl jsem nervózní a nemohl spát. Byla se mnou rodina, ale den před utkáním jsem se s nimi ani nemohl bavit, jaké jsem cítil napětí. Fanoušci nás hnali, ten zápas jsme vyhráli. Nedá se popsat, jaký balvan mi spadl ze srdce. Tohle bylo nejvíc, co jsem v sezoně zažil."

Soutěžní období pro něj skončilo před měsícem, hokej pustil z hlavy hned po porážce ve čtvrtfinále mistrovství světa s Američany. "Od té doby jsem na něj nemyslel. Ale už jsem ve fázi posledního volného týdne a zvolna se připravuju na další sezonu," připomíná. Druhé vítězství v tradiční anketě bere jako ocenění i dobrý impuls do budoucna. "Vyhlášení jsem si užil. Bylo výročí Zlaté hokejky, jsem rád, že přišla spousta osobností a zajímavých lidí. Z elitní desítky nás tu bylo devět, myslím, že Ondrovi Palátovi do toho přišlo něco důležitého, jinak by určitě dorazil také."

Mám za sebou čtyři týdny volna. Hokej mi už trošku chybí

Když slyší dotaz, jak daleko je jeho případný vítězný hattrick, jen se usměje: "To netuším. K tomu je dlouhá cesta. Kdybych neodehrál všech 82 zápasů základní části NHL, nemohl bych být tak produktivní. Ale hlavní je zdraví, to potřebuje každý." Triumf v konkurenci Voráčka, Krejčího, Erata a dalších českých hvězd znamená pro Pastrňáka i trochu nostalgie. "Když si sednu a zavzpomínám, všechno se mi v hlavě vrací," připouští. Postupně se chystá, že zase zahájí trénink. "Mám za sebou čtyři týdny volna, hokej mi už trošku chybí," přiznává.

Za několik dní si udělá radost, Pastrňák se pojede podívat na tenisový Wimbledon. Bude v realizačním týmu Kristýny Plíškové. Jako fyzioterapeut. "Ten turnaj jsem chtěl vidět už jako kluk. Tím, že můj nejlepší kamarád Dominik Volek s Kristýnou randí, se mi tohle přání splní. Na Wimbledon se připravuju jako ona," hlásí z vesela. Ano, David je pořád bezstarostný kluk, který je úplně v pohodě. "Loni touto dobou jsem neměl smlouvu a myslel si, že podepíšu druhý den. Ale léto běželo a já začínal mít v hlavě, že nevím, co bude. Teď mám klid, mohu si všechno naplánovat." Ale pozor! Pastrňák ví, že musí jít dál. Žádné uspokojení nehrozí. "Člověk se může zlepšovat každý den. Mám spoustu mezer, které chci vyplnit," dodává závěrem.

Kdo s kým přišel na 50. ročník? A komu to nejvíc seklo?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz