KHL zvažuje nový systém divizí, nástup Londýna brzdí politická situace

Foto: Twitter KHL

8. října 2018, 17:55

Václav Jáchim

Kontinentální liga zvažuje nový systém divizí, který by přinesl větší počet atraktivních duelů a také omezil náročné cestování. Na setkání se zástupci médií v Curychu o tom hovořil viceprezident soutěže Georgij Kobyljanskij.

Místo stávajících čtyř divizí by KHL mohla mít časem jen tři – Tichomořskou, Uralskou a Západní. Změna souvisí s možným nástupem nových týmů z Evropy, v tomto ohledu se mluví především o Paříži a Londýně. Evergreenem jsou spekulace o zájmu italského Milána.

Nové divize by omezily cestování, play off beze změn

KHL letos uvidí také fanoušci ve Vídni, kde se představí Slovan Bratislava proti CSKA Moskva a Petrohradu. Stejné ruské týmy vyzve v Curychu lotyšská Riga. Dlouhodobý plán hovoří o tom, že vedení soutěže sníží počet účastníků o některé ruské kluby, které by pak nahradily zahraniční.

Po minulé sezoně opustily startovní pole Jurgra Chanty-Mansijsk a Lada Togliatti, předtím se rozloučil Metallurg Novokuzněck. Další redukce přijde na jaře 2019, zřejmě by se mělo jednat o další dvě mužstva. Zájmem Rusů je expanze do Západní Evropy. „Chceme oslovit nové trhy. Pokud máme mít kluby z Paříže, Londýna nebo Milána, musíme zavést systém tří divizí," řekl Kobyljanskij.

Podle jeho vyjádření by týmy ze Západní a Tichomořské divize hrály zápasy v rámci svých divizí a také proti soupeřům z Uralské divize. Kupříkladu hokejisté Jokeritu Helsinky či Slovanu Bratislava by tím pádem neabsolvovali tripy do Vladivostoku, Kunlunu či Chabarovsku. „Omezení by platilo jen pro základní části, na play off samozřejmě nikoli," dodal viceprezident KHL.

V Londýně investoři z Velké Británie a USA, KHL požaduje záruky

Jedním dechem ale přiznává, že snaha rozšířit soutěž na Západ provázejí komplikace. Už loni se mělo za hotovou věc, že tým KHL bude sídlit v Londýně. Podle jedné z verzí tam měla přejít část bývalého managamentu Medvešačku Záhřeb. Ovšem stále je otázkou, zda se tak stane. „Projekt  s klubem v Londýně ovlivňuje politická situace," připustil Kobyljanskij. Vztahy mezi Ruskem a Velkou Británií se zhoršily po aféře kolem bývalého tajného agenta Sergeje Skripala.

Zatím není zcela jasné, zda záměr s KHL ve zmíněných městech bude reálný od příští sezony. „Milán může přijít, když bude mít novou halu. V případě Londýna víme o investorech z Velké Británie a USA, ale požadujeme od nich finanční záruky. Máme špatné zkušenosti se Lvem Praha," uvedl Kobyljanskij. Francie, Itálie nebo Anglie jsou nicméně pro ruskou ligu zajímavé. „Na rozdíl od Německa, Švýcarska nebo Švédska, kde mají silná národní mužstva, by kluby KHL mohly tyhle země obohatit," uzavřel viceprezident ruské ligy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz