Kanada je výzva! Osmnáctka zbrojí na MS, díky Reichlovi uvidí NHL

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

25. listopadu 2015, 16:50

Václav Jáchim

Evropské turnaje měly kvalitu, ale teď přijde teprve pořádně ostrý test! Reprezentační osmnáctku čeká před Vánocemi výjezd do Kanady, na prestižní turnaj World Junior A Challenge, kde změří síly se zámořskými týmy na tamním užším kluzišti. "Jelikož přesně v takovým podmínkách pak máme mistrovství světa, bude to hodně důležitá zkouška. Navíc soupeři nasadí starší hráče, což samo o sobě zvýší nároky na ty naše," konstatuje hlavní trenér Robert Reichel.

Osmnáctka má sezonu našlapanou parádními akcemi, zápasy v Kanadě navazují na turnaj ve Švýcarsku nebo na letní Memoriál Ivana Hlinky. "Bohužel nebudeme mít všechny hráče, které bychom chtěli. U některých krajánků, co působí v Kanadě, jsme to věděli dopředu. Na poslední chvíli nám vypadl další hráč, jehož bychom chtěli vidět. Klub ho neuvolnil. Ale nevadí, máme k dispozici další," připomíná olympijský vítěz z Nagana.

Ze zámořských soutěží dorazí tři reprezentanti. "Jsme rádi, že budou k dispozici Kachyňa s Kantnerem, oba hrají OHL. U Pšeničky byl start domluven už dřív, v další fázi sezony se vrátí domů, můžeme s ním počítat," reaguje kouč. V nominaci je rovněž zadák František Hrdinka ze švédské Frölundy, která hráče nepustila na říjnové bitvy s Rusy. "Tehdy to také nebyl oficiální reprezentační termín, ale nyní máme s klubem dohodu o uvolnění," dodává Reichel.

V mužstvu má většinu předpokládaných svěřenců včetně Lukáše Doudery, který v Třinci hraje pravidelně Tipsport extraligu. Nejvyšší soutěž přeruší základní část až v neděli 13. prosince, ale to už bude osmnáctka několik dní za Atlantikem. "Mluvil jsem s bývalými třineckými trenéry a přislíbili, že nám Douderu pustí. Věřím, že to platí. Čeká nás prestižní turnaj, na němž chceme mít co možná nejsilnější sestavu a dobře reprezentovat český hokej. Navíc jde o jeden z klíčových ukazatelů před mistrovstvím světa," připomíná Reichel.

Junioři v Kanadě sehrají nejprve exhibiční utkání s výběrem Ontario Junior Hockey League a poté dva duely základní skupiny, další budou záležet na vývoji turnaje. "Určitě máme výběr Quebeku, jeden z týmů Kanady a Američany. Hraje se na menších kluzištích, což bude klást nároky na naše kluky. Ale dva roky víme o tom, že mistrovství světa bude v Americe ve stejných podmínkách, poctivě se na to připravujeme. Náš herní styl jsme tomu přizpůsobili," hlásí Reichel. Aby mladíci co nejrychleji přivykli boji na menším prostoru, má osmnáctka před odletem minikemp v Kladně. "Rozměry ledové plochy tam jsou 26 na 60 metrů, záměrně jsme to takhle chtěli," doplňuje kouč.

Mužstvo znovu postrádá některé hráče, s nimiž trenéři počítají. "Po zranění už trénuje brankář Brízgala, ale ještě s námi nepojede. Pokud půjde všechno dobře, zúčastnil by se prosincového turnaje ve Švýcarsku. Po zranění je delší dobu třinecký útočník Kofroň. Ten by mohl být snad v únoru, tedy pokud nenastanou nějaké problémy," odhaduje. V kádru pro World Junior A Challenge jsou vesměs prověření hokejisté a tradiční reprezentanti, prostor dostávají i někteří z těch, co se dobře jevili v zápasech s Rusy a během nedávného klání ve Švýcarsku.

Členové osmnáctky podstoupí nejtvrdší zkoušku sezony, výjezd do Kanady pro ně bude výzvou. I inspirací do další kariéry, kromě jiného společně uvidí NHL. "Turnaj se hraje blízko Toronta, kde jsem v minulosti působil. Podařilo se mi zařídit, že půjdeme na jeden zápas Maple Leafs. Sehnat třicet vstupenek není žádná legrace, pomohlo mi, že mám v klubu pořád dost kamarádů. Druhým nebo třetím mužem organizace je Mark Hunter, s nímž jsem kdysi hrával za Calgary. Vyšel mi vstříc," pochvaluje si. Sám se do zámoří také těší. "V Kanadě bývám celkem pravidelně během léta, ale teď tam jedeme na výborný turnaj, který má velké renomé. Prostředí znám, bude to velká událost. Nejen pro mě, ale pro celý tým. Chceme uspět co nejlépe!" uzavírá.

Nominace reprezentační osmnáctky na turnaj World Junior A Challenge v Kanadě (7. - 21. prosince 2015, Cobourg a Whitby):

Brankáři:
Josef Kořenář (Jihlava), Dominik Groh (Ml. Boleslav). 

Obránci:
Lukáš Doudera (Třinec), Ondřej Kachyňa (Hamilton, OHL), František Hrdinka (Frölunda, Švédsko), Daniel Novák (Chomutov), Jakub Sirota (Zlín), David Kvasnička (Plzeň), Dominik Valík (Slavia Praha), Michal Furch (Kometa Brno).

Útočníci:
Kristian Reichel, Martin Havelka (oba Litvínov), Marek Zachar (Liberec), Tomáš Šmerha (Sparta Praha), Ondřej Najman, Pavel Kousal (oba Jihlava), Matyáš Kantner (Flint, OHL), Tomáš Pšenička (Stanstead College Spartans, USA), Jiří Karafiát (Zlín), Petr Kodýtek (Plzeň), Radovan Pavlík (Mountfield HK), Milan Davídek (K. Vary)

Náhradníci:
Sebastián Janda, Albert Michnáč (oba Sparta Praha), Matyáš Kačírek (Liberec), Lukáš Zukal, Tomáš Havránek (Kometa Brno), Milan Klouček (Pardubice), Kryštof Hrala (Djurgarden, Švédsko), David Stahl (Kladno), Filip Dušek (Stanstead College Spartans, USA).

Realizační tým:

Manažer: Jiří Lála.
Hlavní trenér: Robert Reichel. 
Asistent: Patrik Augusta. 
Trenér brankářů: Radek Jirátko. 
Lékař: MUDr. Tomáš Madrý.
Fyzioterapeut: Jakub Pokorný.
Hospodář: Luboš Rob. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz