Ještě to nebylo ono, hlásí navrátilec Pech. Proč nenaskočil za Chomutov?

Lukáš Pech | Foto: Petr Tibitanzl, hcmotor.cz

Na Popeleční středu a zároveň valentýnský svátek se konal v Budvar aréně důležitý souboj týmů usilujících o umístění v první čtyřce tabulky, která zajišťuje přímý postup do čtvrtfinále play off. Domácí Banes Motor po dvou předchozích výhrách nad Kometou Brnou tentokrát nestačil soupeři z jihomoravské metropole a padl těsným poměrem 1:2.

Jihočeši nastoupili v retro dresech připomínajících éru budějovického Slavoje z počátku šedesátých let a poprvé od října nasadili do hry tvořivého centra Lukáše Pecha (40), jenž podstoupil dlouhou rehabilitaci po zlomenině kotníku. „Pár střídání bylo dobrých, ale ještě to nebylo ono. Odvykl jsem rychlému tempu. Trénoval jsem s mančaftem, ale trénink nikdy nenahradí ostré utkání. Musím se s tím popasovat,“ dává si předsevzetí jeden z hlavních lídrů jihočeské ofenzivy v předchozích dvou sezonách.

Stále vynikající útočník plánoval zápasovou rozcvičku v barvách druholigového Chomutova, za který měl nastoupit minulou sobotu. Svoji obnovenou premiéru ale musel odložit o pár dní. „Byl jsem ochotný jít na led, byť ve druhé lize. Byla by to dobrá příprava na Kometu. Ale bohužel, nešlo to. Omluvil jsem se. Vážně mi onemocněla manželka. Musel jsem ji odvézt do nemocnice. Teď podle pravidel už asi nemohu nastoupit za Chomutov,“ krčí rameny.

„Byl jsem ochotný jít na led, byť ve druhé lize. Ale bohužel, nešlo to. Omluvil jsem se. Vážně mi onemocněla manželka, musel jsem ji odvézt do nemocnice.“

Přes poctivou sebekritiku je nutné ocenit Pechovu zkušenost, která byla zajisté přínosem. Podržel kotouč, viděl spoluhráče, pomohl v přesilovce. „No jo, ale v těch přesilovkách to špatně zavážíme a panikaříme. Spíš to po sobě házíme, než abychom se uklidnili. Děláme chyby, soupeř nám to vezme a furt jezdíme nahoru. V tom je kámen úrazu našich přesilovek,“ nezakrývá si oči před zjevnými nedostatky.

Do souboje s brněnským týmem, který předtím porazili dvakrát 5:2 (pouze v úvodu sezony podlehli venku 0:4), vstoupili Jihočeši aktivně, jejich počínání však postrádalo efektivitu. Největší příležitosti Jáchyma Kondelíka nebo Jakuba Valského a Martina Hanzla skončily nezdarem. „Myslím, že v první třetině jsme nemohli vydolovat o nic moc víc. Nebyli jsme dost důrazní. Hra byla neuspořádaná. Kdybychom hráli lepší hokej, přišlo by víc šancí,“ přemítá.

Rovněž trenérský asistent Jiří Hanzlík po utkání zmínil, že postrádal u svých svěřenců více pohybu a osobních soubojů. „Souhlasím,“ přikyvuje Lukáš Pech. „Můžete bruslit, ale když nebudete bojovat…“ nedokončuje větu. „Měli jsme se častěji udržet v soupeřově pásmu, jenže my jsme nedohrávali souboje a jezdili v obloucích. Kometa to rychle otáčela a startovala do brejků. První třetina byla od nás špatná,“ konstatuje.

Skóre se poprvé měnilo v polovině základní hrací doby. Jihočeši nezvládli střídání, hráli v šesti a za katr šel Valský. V přesilovce namířil švihem od modré čáry Daniel Gazda a kotouč nešťastně tečovaný bránícím hráčem zapadl do budějovické klece. „Vyloučení bylo samozřejmě zbytečné. Nevím přesně, jak to vzniklo, ale chyba jde za námi hráči. Každý nese zodpovědnost za to, koho na ledě střídá,“ zmiňuje základní povinnost.

Retro dres Lukáše Pecha

Retro dres Lukáše Pecha | Foto: X Banes Motor České Budějovice

Čtyřicet devět sekund po dosažení vedoucího gólu se borci se znakem Komety radovali znovu. Budějovický obránce Jan Štencel ztratil puk u zadního mantinelu, následovala rychlá přihrávka mezi kruhy a brněnský kapitán Martin Zaťovič bez váhání překonal Dominika Hrachovinu. „Hodně jsme si ublížili druhým inkasovaným gólem. Proti týmu, jakým je Kometa, která bojuje o první čtyřku, je taková situace bezmála smrtící,“ uvědomuje si navrátilec do sestavy Jihočechů.

Nicméně v závěru druhé části začali hráči Banes Motoru zvedat hlavy. Po nadějných akcích Gulaše s Ordošem a také obránce Hovorky si vynutili vyloučení Jakuba Kose a posléze Daniela Gazdy. První přesilovku promarnili, v oslabení jim naopak pohrozil Martin Zaťovič, ale ve druhé napřáhl Adam Kubík z pravého kruhu a na jeho ránu nedokázal reagovat ani ve skvělé formě chytající Dominik Furch. „Na konci třetiny jsme je mleli, ale přerušila to siréna,“ lituje Pech.

Zbývalo ještě dvacet minut na vyrovnání. Blízko ke gólu byli Martin Beránek, Brant Harris, Lukáš Vopelka či Adam Kubík. „Třetí část jsme odehráli v solidním tempu a lepší kvalitě. Rozhodl výkon brněnského gólmana. Vychytal nás Dominik Furch. Nenašli jsme recept na jeho překonání, byl to klíčový hráč celého zápasu,“ vyzdvihuje roli soupeřovy jedničky. „Ale i nás podržel Hrášek,“ nezapomene dodat.

Dvě minuty a sedmnáct sekund před třetím klaksonem zkusili Jihočeši power play. Jejich zámek byl drtivý, ale Furch zlikvidoval i největší příležitost domácích, kterou měl Jan Ordoš. „Po této šanci už nezbývalo mnoho času a měli jsme víc střílet. Hodit to na bránu a pokusit se o dorážku. My jsme si to pořád někde strkali. Neříkám střílet bezhlavě, ale když se to otevře, je lepší vypálit, než to házet někam do rohu,“ povídá zamračeně.

„Budějovice se vracejí k historii každý rok nějakým retro zápasem. Moc se mi to líbí.“

Budějovičtí absolvovali duel ve slušivých zeleno-červeno-bílých barvách, jimiž se kdysi prezentovali jejich předchůdci. Před úvodním buly, které vhazoval někdejší hvězdný centr Václav Mařík, ocenili zástupci klubu sedmičku dorosteneckých mistrů republiky ze sezony 1963–64. „Vždycky je to hezké, když bývalí hráči nastoupí na led. Taky budeme vzpomínat s potěšením, až budeme staří. Budějovice se vracejí k historii každý rok nějakým retro zápasem. Moc se mi to líbí,“ rozjasní Lukáš Pech svoji tvář i přes nepovedený výsledek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz