Jedete na výlet, smáli se mu. Teď Slovinci kosí favority. Síla je v partě, ví Podlipnik

Foto: iihf.com

18. února 2018, 17:14

Jan Šimek

(KWANTONG, od našeho zpravodaje) Nikdo od nich moc nečekal, ale slovinští hokejisté na olympijském turnaji šokují svět. Na úvod nejprve v prodloužení srazili Američany, pak sice schytali osmigólový náklad od Rusů, jenže před posledním utkáním se vzchopili a složili dalšího favorita. Slovenský celek udolali v nájezdech a ve skupině skončili druzí. „Jsme výborná parta, bojujeme jeden za druhého. Doufám, že takhle budeme pokračovat. Věřím tomu,“ tvrdí Matic Podlipnik.

Přitom nechybělo mnoho a slovinský outsider mohl v bitvě se Slovenskem, kterou společně s Timothy Mayerem mimochodem pískal český rozhodčí Antonín Jeřábek, urvat tři body. Slovinci totiž na startu druhé třetiny proměnili dvě přesilovky a šli do dvoubrankového trháku.

„Řekli jsme si, že v žádném případě nebudeme na nic čekat a vlétneme na ně. Nechtěli jsme bránit a odpalovat puky, chtěli jsme být aktivní. Dařilo se nám, v přesilovkách jsme dali dva rychlé góly. Za výhrou jsme si šli celý zápas, a nakonec jsme vyhráli,“ raduje se slovinský zadák.

Duel šel do prodloužení, kde Slováci často ohrožovali branku hokejového trpaslíka. „Bylo to nervózní, protože jsme chtěli vyhrát. Celý zápas jsme hráli dobře, takže by byla škoda, kdybychom v prodloužení prohráli. Hra tři na tři je ale pro fanoušky úžasná. Hraje se rychle, je hodně protiútoků. Nakonec jsme to vydrželi a vyhráli na nájezdy,“ těší Podlipnika.

Foto: iihf.com

Slovinský národní tým ze tří utkání ve skupině vydřel dvě výhry. V prodloužení si poradil s americkým výběrem, v nájezdech proti Slovensku vystřelil výhru Žiga Jeglič. Nakonec je z toho překvapivé druhé místo v tabulce za nabušenou sbornou s oficiálním názvem Olympijští sportovci z Ruska.

„Je to úžasné, ale my jsme tady přijeli s cílem, že budeme v každém zápase bojovat. Chceme postoupit do čtvrtfinále a za tím si jdeme. Musím poděkovat všem klukům v šatně. Jsme výborná parta, bojujeme jeden za druhého. Doufám, že takhle budeme pokračovat. Věřím tomu,“ pokračuje.

Olympijskou atmosféru si Slovinci užívají. „Všechno je, jak má být. Už jsme to zažili v Soči, tady je to skoro stejné. Na jednom místě je spousta sportovců, užíváme si to. Je to výborné,“ usmívá se obránce prvoligové Energie, kde působí i další slovinský reprezentant Sabahudin Kovačevič.

Foto: iihf.com

Před odletem do Pchjongčchangu si je spoluhráči z karlovarské kabiny dobírali. „Přáli nám hodně štěstí a dělali si trošku srandu, že je nás málo a stejně tam všichni pojedeme akorát na výlet. Už jsme ale dokázali, že můžeme hrát s každým. Nepovedl se nám zápas s Ruskem, ale rychle jsme se restartovali,“ pochvaluje si Podlipnik.

Slovinci ukazují, že poctivou prací a maximálním nasazením lze dosahovat velmi dobrých výsledků. Vždyť Slováky přehráli i před čtyřmi lety v Soči, kde nakonec vypadli až ve čtvrtfinále po porážce se Švédskem.

Teď je zemička s pouhou tisícovkou registrovaných hráčů, kde naleznete jen sedm kluzišť, blízko podobné metě jako na poslední olympiádě. „Klíčový je týmový výkon. Všichni jsme jako jeden muž, nikdo si tady na nic nehraje. Stojíme jeden za druhým, jsme výborná parta – to je naše největší síla,“ dodává Matic Podlipnik před osmifinále s Norskem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz