Herning už volá! Češi tají gólmana, na Kanea a spol mají plán

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

16. května 2018, 13:40

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) Klíčové čtvrtfinále se blíží, čeští hokejisté už velkou čtvrteční bitvou naplno žijí.Po volném úterý nastoupili před polednem znovu do akce., ještě v Kodani absolvovali hodinový trénink. Po obědě pak usedli do autobusu a vydali se do Herningu, kde ve čtvrtek od 16:15 vypukne bitva s Američany. "Věřím, že budeme uvolnění a zároveň i odpovědní. Bude to nejdůležitější zápas na mistrovství," připomíná trenér Josef Jandač.

Hokejisté pilovali souhru, založení útoku. Poctivě bruslili, cvičení měla energii. "Bylo dobře, že jsme trénovali na vedlejší ploše. Protože trénink na ní je svižnější, led má vyšší kvalitu. Bylo vidět, že kluci mají chuť. Udělali jsme, co jsme chtěli. Věřím, že jsme dobře připraveni," hlásí Jandač. Přípravě přihlížel třeba Tomáš Vlasák, který za plzeňský klub dorazil na losování Ligy mistrů. Ospalé dějiště šampionátu jinak potvrzovalo, že je v programu turnaje první den bez zápasů.

Ovšem hokejisté měli napilno. Po odpočinku musejí bleskově nabrat tempo, zápas s Američany bude jiná káva než předchozí klání s Francií či Rakušany. "Věděli jsme to, proto jsme po náročné základní skupině dali den volna. Všem nám přišel vhod, dneska jsme už najeli na play off režim. Cíleně jsme volili délku tréninku,mám z toho dobrý pocit. V den zápasu uděláme dopolední rozbruslení, potřebujeme, aby si kluci osahali nové prostředí. Abychom poznali odrazy mantinelů a podobně," pokračuje hlavní kouč.

Národní tým sehrál v nedávné minulosti bezpočet čtvrtfinálových bitev, ta poslední na olympiádě v Koreji se povedla. Hokejisté zvítězili 3:2 po nájezdech. "Tady jsou ale týmy v jiných sestavách. Poslední čtvrtfinále s Amerikou jsme měli úspěšné, ale nemyslím si, že by to teď rozhodovalo, případně hrálo nějakou roli. Bude to nový zápas, nejdůležitější na mistrovství.Věřím, že kluci budou odpovědní a zároveň odpovědní," potvrzuje.

Soupeře v Herningu sledovali generální manažer Jiří Fischer a asistent Jiří Kalous, kteří do dějiště čtvrtfinále vyrazili jako předvoj české výpravy. Hokejisté cestovali zhruba tři a půl hodiny, nocovat budou v hotelu Scandic Regina, zhruba čtyři kilometry od Jyske Bank Boxen haly. Naplno už běží příprava na soupeře. "Američané mají velmi dobré, produktivní hráče. Dali hodně branek. Je to ofenzivní mužstvo, možná trošku zranitelnější v obraně. Uvidíme. Musíme se vyvarovat faulů, protože Američané mají velmi dobré přesilovky," rozebírá protivníka Jandač.

Čeští fanoušci před čtvrtfinále

Česká sestava zůstane beze změn, otazník visí pouze u gólmanů. Trenéři rozhodnutí zatím tají. "Brankáři vědí, kdo půjde chytat, ale s dovolením to zatím neprozradím. Nechceme soupeři dávat jasného gólmana, na kterého se mohou připravovat. Ať se chystají na oba." Pro Pavla Francouze hovoří zkušenosti, chytal čtvrtfinále loni na MS i letos na olympiádě. David Rittich zase zná dobře zámořský hokej, jelikož chytá v Calgary. Volba by podle všeho mohla padnout spíš na Francouze, ale jasno bude až před utkáním.

Češi mají na Američany v uvozovkách štěstí, čtvrtfinále s nimi hrají vcelku pravidelně. "Spíš jsem předpokládal, že  půjdeme na Kanaďany. Situace se pak zamotala, nakonec z toho vyšli Američané. Mně to bylo jedno. Jsou kluci, kteří tvrdí, že je lepší jít na USA. Další zase, že spíš na Finy. Já to neřešil. Všechno to jsou silní soupeři, bude to ale hodně o nás. Myslím, že ve čtvrtfinále záleží především na tom, abychom se soustředili na sebe."

Americký tým má velkou ofenzivní sílu, Gaudreau, Larkin a především Kane, to jsou esa NHL. "Máme na ně připravený určitý plán, abychom je dokázali pokrývat. Uvidíme, jak se bude zápas vyvíjet. Všichni budou vědě, co mají v konkrétních situacích dělat," připomíná s tím, že na elitní zbraně protivníka bude nasazovat především formace Faksy a Plekance. Pokud Češi neuspějí, půjde o poslední zápas pod vedením Josefa Jandače. "Ale v hlavě to nemám. Vůbec. Věřím, tomu, že čtvrtfinále uděláme a ještě tu budeme mít dvě utkání," uzavírá.

Filip Chytil před čtvrtfinále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz