Fantazie! Národní tým srazil Švédy, Vůjtek slaví první výhru za tři body

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

19. prosince 2015, 18:15

Adam Bagar

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Ze čtyř předchozích zápasů čeští hokejisté nasbírali pouhé dva body a dál tak pod taktovkou Vladimíra Vůjtka čekali na plnohodnotné vítězství. Nyní už to neplatí. Národní tým po přesunu do ruské metropole ožil, hýřil aktivitou, skvěle bruslil, bojoval a vytvářel si šance. Výsledkem toho je sladké vítězství nad silnými Švédy, které srazily trefy Vincoura, Filippiho a Zohorny. Fantastický výkon vedl k triumfu 3:1, v neděli tak národní tým bude od 12 hodin bojovat s Ruskem a ve hře bude dokonce prvenství na Channel One Cupu!

Po domácí porážce s Finskem nastoupil národní tým s několika změnami v sestavě. Mezi tři tyče se tentokrát postavil Pavel Francouz, první obrannou dvojici tvořili Kundrátek s Kempným a v útocích se prohodili Valský s Radilem. Tomu změna očividně prospěla a od první minuty v moskevském paláci hýřil aktivitou. Hned ve druhé minutě rozpoutal společně s Koukalem a Vincourem kolotoč přihrávek, z nějž vytěžili dobrou příležitost pro Koláře.

Národní tým si počínal nadále velmi dobře, výborně bruslil, napadal švédskou rozehrávku a tři korunky jako by nevěděly, co na dobře připravené Čechy hrát a hlavně jak zastavit duo Radil – Koukal, které si v dalších střídáních vytvořilo znovu nadějné šance. Když se po drzém úniku neprosadil ani Jarůšek a Vincour z ideální pozice mezi kruhy těsně minul branku, trval dál bezbrankový stav. Ten nezměnila po přísném vyloučení Urbana ani švédská přesilovka.

Svěřenci trenéra Vůjtka prakticky nepouštěli Švédy do šancí a hru ve čtyřech zvládli bravurně. Podobně si po prohřešku Tedenbyho vedli také Seveřané a jakmile Francouz, který v prvním dějství čelil pouhým šesti pokusům, zlikvidoval pokus Hersleyho, bylo jasné, že fanoušci gól v první dvacetiminutovce neuvidí. Vše změnilo až vyloučení Kempného. Švédové zmáčkli české kvarteto a zanedlouho vytěžili vedoucí branku, i když s notnou dávkou paní štěstěny.

Přesně v čase 25:00 na modré napřáhl Oscar Möller a Francouz byl naprosto bez šance. Jeho střela zapadla přesně pod víko – 0:1. Kdo čekal, že švédského favorita branka nabudí, byl dost na omylu. Češi totiž nadále hráli aktivně. Kundrátek, Jarůšek ani Kovář ještě při pokusu o vyrovnání neuspěli, ale v čase 30:59 už bylo naprosto zaslouženě srovnáno. Radil našel mezi kruhy Tomáše Vincoura, jenž s přispěním Hersleyho teče poslal puk do sítě – 1:1.

Reprezentanti nepolevovali a pokračovali ve velmi kvalitním výkonu. Ideální šanci na obrat měli na konci druhého dějství po dvou po sobě jdoucích vyloučeních. Na trestnou se pakovali Sjögren s Rahimim a Češi měli k dispozici 89 sekund dlouhou přesilovku pět na tři. Ta se však Vůjtkově partě moc nepovedla, o jedinou vážnější situaci se postaral Gulaš a nerozhodné skóre se už, navzdory aktivitě českého týmu, do konce prostřední periody nezměnilo.

Obraz hry se dál neměnil. Překlopit výsledek na českou stranu mohl Vincour, jenž si šikovně sjel mezi kruhy, ale svou dělovku poslal mimo prostor tří tyčí. Svensson měl vzápětí plno práce také s nahozením Voráčka, Jarůškův únik pak musela hasit obrana. Češi měli k dispozici další přesilovku a v momentě, kdy se Rahimi vracel do hry, udeřilo podruhé. Jeřábkova rána od modré se odrazila k Tomáši Filippimu a ten v pádu poslal puk do švédské brány – 2:1.

Neuběhla ani minuta a Češi slavili potřetí, tentokrát jim ale radost překazil rozhodčí, když trefu Kováře po konzultaci s videorozhodčím pro vysokou hůl neuznal. Na opačné straně se musel Francouz vytáhnout proti Tedenbyho pokusu. Ruští fanoušci hnali českým tým za výhrou a zanedlouho se dočkali třetího gólu. Tentokrát už regulérního. Tomáš Zohorna to udělal skvěle, šel si mezi kruhy a do růžku branky nedal Svenssonovi žádnou šanci – 3:1.

V závěru ještě tři korunky zkusily hru bez gólmana, ale úspěšné nebyly. Češi poslední minuty zvládli na jedničku a radovali se z překvapivého, i když naprosto zaslouženého, vítězství 3:1. Už v neděli na ně čekají domácí Rusové, kteří v poledním souboji přejeli Finsko. Zápas začíná ve 12 hodin a ve hře bude prvenství na turnaji.

Výsledek druhého utkání české reprezentace na turnaji Channel One Cup:

ČESKO – ŠVÉDSKO 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 31. Vincour (Radil, Jeřábek), 50. Filippi (Jeřábek, Doudera), 56. Zohorna (Radil) – 25. Möller (Lindström, Sjögren).
Rozhodčí: Anisimov, Bulanov – Lazarjov, Otmachov (všichni Rusko).
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:1.
Diváci: 6250.
Česko: Francouz – Kempný, Kundrátek, Kolář, Rutta, M. Doudera, Jeřábek, Voráček, Šimek – Zaťovič, J. Kovář, Gulaš – Vincour, Koukal, Radil – Zohorna, Filippi, Valský – Buchtele, Urban, Jarůšek. Trenéři: Vůjtek, Jandač, Kalous a Špaček.
Švédsko: Svensson – Kronwall, Hersley, Gustafsson, Junland, Rahimi, Ahnelöv, Sundström – Omark, Engqvist, Petersson – Lindström, Sjögren, Möller – Wallmark, Rosén, Tedenby – Norman, Zackrisson, Thuresson. Trenéři: Mårts a Popovic.

Výsledek dalšího sobotního utkání na turnaji Channel One Cup:

FINSKO – RUSKO 1:8 (0:4, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 35. Pihlström (J. Lajunen, Filppula) – 2. Zaripov (Mozjakin), 2. Apalkov (Grigorenko), 7. Radulov (Kiselevič, Šipačjov), 13. Radulov (Šipačjov, Kovalčuk), 30. Čudinov (Antipin, Mozjakin), 37. Kovalčuk (Čudinov, Antipin), 40. Kovalčuk (Višněvskij, Radulov), 56. Zaripov (Jakovlev, Šipačjov).
Rozhodčí: Hodek, Šír (oba Česko) – Šeljanin, Sivov (oba Rusko).
Vyloučení: 1:4.
Využití: 1:0.
Diváci: 12 034.
Finsko: Rynnäs (od 7. Säteri) – Kivistö, Hietanen, V. Lajunen, Nutivaara, Mäntylä, Kousa, Melart, Niskala – Enlund, Sallinen, Kuusela – Pihlström, J. Lajunen, Filppula – Lehkonen, Nättinen, Palola – Koivisto, Niemi, Saarinen – Elo. Trenéři: K. Jalonen, Rautakorpi a Peltonen.
Rusko: Košečkin – Jakovlev, Bělov, Antipin, Čudinov, Zajcev, Denisov, Višněvskij, Kiselevič – Kovalčuk, Šipačjov, Radulov – Zaripov, Prochorkin, Mozjakin – Averin, Apalkov, Grigorenko – Dadonov, Andronov, Širokov – Gusev. Trenéři: Znarok, Vitolinš a Nikitin.

Další program turnaje Channel One Cup 2015:

Neděle 20. listopadu 2015

12:00 Rusko – Česko (Moskva, VTB Ice Palace)
16:00 Finsko – Švédsko (Moskva, VTB Ice Palace)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz