Dvacítku čeká domácí test, v nominaci i krajánci Vladař nebo Hronek

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

18. srpna 2016, 13:10

Václav Jáchim

První test sezony se dvacítce nepovedl, svěřenci trenérů Petra, Dopity a Svobody dvakrát v v červenci podlehli Finům, přičemž úvodní debakl 0:7 znamenal hodně ostrou lekci. Reprezentanti dostali včasné varování, nyní je před dvacítkou další výzva: od 26. do 28. srpna se na stadionu v Hodoníně uskuteční tradiční turnaj čtyř zemí, přičemž junioři změří síly s výběry Finska, Ruska a Švédska. Půjde o jeden z posledních testů před mistrovstvím světa, podobný turnaj pak hostí už pouze v listopadu Švédsko.

Vzhledem k termínu na konci srpna se dalo očekávat, že v nominaci nebudou krajánci ze zámořských soutěží. Ale tak úplně to neplatí. "U některých hráčů jsme věděli, že je šance, aby odletěli později. Chceme je nasadit," řekl Jakub Petr. Pozvánku dostali brankáři Daniel Vladař a Filip Hronek (na snímku), oba mají v kapse smlouvy s kluby NHL. Za Atlantikem navíc v minulé sezoně hráli také gólman Jan Růžička, zadák Daniel Krenželok a útočník Jan Dufek.

Obránce František Hrdinka dorazí na akci ze švédského Linköpingu, útočník Radek Koblížek zase patří k nadějím finského Oulu, s nímž se tento týden představil v duelu Ligy mistrů na vítkovickém ledě. Výběr dvacetiletých jinak tvoří hokejisté z domácích soutěží, mnozí už mají zkušenosti se šampionáty do 18 let či s o dva roky starší kategorií. Na posledním MS dvacítek ve Finsku byli členy českého výběru Vladař, Hronek, Lakatoš a D. Kaše.

Všem se otevírá velká šance, protože na červencovém kempu se moc nedařilo hráčům, s nimiž se pro vrcholný turnaj všeobecně počítá. Mnozí působí v zámoří a až do závěrečného kempu už národnímu týmu nebudou k dispozici. Trenéra Petra neuspokojila připravenost některých jednotlivců, připustil, že pokud nezlepší výkonnost, mohou v konečné nominaci pro mistrovství světa v Montrealu dostat prostor jiní hráči. "Rozhodne okamžitá forma, ne velké jméno nebo úspěchy z minulosti," připomněl trenér.

Výběr pro blížící se turnaj tvoří několik hokejistů, kteří nedávno absolvovali s devatenáctkou zápasovou prověrku v německých Drážďanech. Tým této kategorie nově vede Jiří Dopita, jenž je i asistentem Jakuba Petra u dvacítky. "O hráčích se neustále bavíme, posuzujeme jejich výkonnost. Kuba Petr s Petrem Svobodou je velmi dobře znají. Moje dojmy z turnaje v Německu byly trošku smíšené, první dvě utkání vypadala vcelku slušně, poslední proti Německu se nám nepovedlo," řekl Dopita.

Hokejisté z evropských soutěží mají možnost zabojovat o pozornost směrem k šampionátu ještě na listopadové akci ve Švédsku. V minulosti se několikrát stalo, že během podzimu pozitivně překvapil někdo z nováčků (Mozík, Lakatoš), jiní hráči si naopak pohoršili a vrchol sezony pak ani třeba nestihli. Na důležitý test se dvacítka začne chystat od úterý 23. srpna, kdy má v Hodoníně první trénink. V pátek 26. srpna zahájí turnaj večerním duelem proti Finsku, následuje sobotní bitva s Rusy, akci pak zakončí nedělním střetnutím se Švédy.

Nominace reprezentační dvacítky na turnaj čtyř zemí (26. - 28. srpna, Hodonín).

Brankáři:
Daniel Vladař (Boston, NHL), Jan Růžička (Des Moines, USHL).

Obránci:
Filip Hronek (Saginaw, OHL), František Hrdinka (Linköping, Švédsko), Petr Kalina (Sparta Praha), Daniel Krenželok (Vítkovice), Lukáš Doudera, Marian Adámek (oba Třinec), Martin Weinhold (K. Vary).

Útočníci:
Radek Koblížek (Oulu, Finsko), Dominik Lakatoš (Liberec), Lukáš Jašek (Třinec), David Kaše (Chomutov), Filip Suchý, Petr Kodýtek (oba Plzeň), Kristián Reichel (Litvínov), Daniel Kurovský (Vítkovice), Ivan Ďurač (Ml. Boleslav), Filip Dvořák (Kometa Brno), Jan Dufek (Blainville-Boisbriand, QMJHL), Ondřej Procházka (Sparta Praha), Lukáš Anděl (Jihlava).

Náhradníci:
Petr Kváča (Č. Budějovice), Jan Bartko (Třinec), Josef Zajíc (Pardubice), Radovan Pavlík (Mountfield HK), Tomáš Vracovský (Plzeň), František Wágner (Chomutov), Jiří Karafiát (Zlín). 

Realizační tým:

Manažer týmu: Otakar Černý.
Hlavní trenér: Jakub Petr.
Asistenti: Jiří Dopita a Petr Svoboda. 
Trenér brankářů: Martin Láska.
Video trenér: Michal Rejzek.
Lékař: MUDr. Antonín Chochola.
Fyzioterapeut: Iva Hnátová.
Kustod: Oldřich Kopecký. 

Program utkání turnaje v Hodoníně:

Pátek 26. srpna:

15:00 Švédsko - Rusko
19:00 Česko - Finsko.

Sobota 27. srpna:

14:00 Finsko - Švédsko
18:00 Česko - Rusko

Neděle 28. srpna:

14:00 Rusko - Finsko
18:00 Česko - Švédsko 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz