Drželi mě tři lidi. Nemohl jsem se bránit, líčí bitku Valský

Foto: hcmotor.cz

21. ledna 2023, 19:49

Ladislav Lhota

V duelu Českých Budějovic a Plzně ve 39. kole Tipsport extraligy potřeboval body mnohem naléhavěji domácí tým, který se již drahný čas snaží odpoutat od spodku tabulky. Po dvou třetinách vedl Motor 3:1, jenže hosté si vynutili prodloužení, ve kterém získali prémiový bod využitím poněkud diskutabilní přesilovky.

Obraz hry v úvodní desetiminutovce svědčil jednoznačně ve prospěch Západočechů. Byli aktivnější, ovládali kluziště. Po chybě domácích na útočné modré ujel Ludwig Blomstrand a zařídil vedoucí gól.

„Chvilku nám trvalo, než jsme chytili tempo. Nevím, čím to je. Říkáme si to každý zápas, ale skoro vždycky zaostáváme za soupeřem, než nabereme obrátky,“ krčí rameny Jakub Valský, pravé křídlo druhé formace.

První vážnější příležitost si vytvořili Jihočeši v 10. minutě, kdy Dzierkals šikovně tečoval střelu Percyho. Začali vyrovnávat síly a brzy promluvili do skóre. Akce začala znovu u Dzierkalse, jenž posunul kotouč Martinu Hanzlovi.

„Hanzi to táhnul po prknech do pásma. Najížděl jsem z druhé vlny k mezikruží a on mě krásně našel. Vystřelil jsem z jedničky. Hezky to tam spadlo. Pěkný gól,“ povídá spokojeně Valský coby autor vyrovnávací trefy.

„Chvilku nám trvalo, než jsme chytili tempo. Nevím, čím to je. Říkáme si to každý zápas."

Obrat ve výsledku zařadili budějovičtí hráči do scénáře pro úvod druhého dějství. Obránce Stuart Percy mířil s kotoučem po levé straně do útočného pásma. Ač nenabral závratnou rychlost, poradil si vcelku snadno s netečnými protivníky. Jeho střela se neujala, ale znovu zachytil puk a přihrávka na Valského před brankovištěm náhle změnila směr za záda překvapeného Miroslava Svobody.

„Nějak se to odrazilo od všeho možného, až to spadlo do brány. Ani pořádně nevím jak,“ popisuje adresát přihrávky, za něhož vykonala práci šťastná náhoda.  

Třetí gól přidali domácí pouhou vteřinu před druhým klaksonem. Stejně nepatrný časový úsek v tu chvíli scházel k návratu Maláta z trestné lavice. Na úspěšný příspěvek veterána Michala Vondrky se však Motoru nepodařilo navázat. „Byly tam šance a my jsme si měli pohlídat vývoj takového zápasu, zvlášť na vlastním ledě. Dalo se to dohrát za tři body úplně v klidu,“ nepochybuje Valský.

Čtvrtým gólem zaváněla Pechova střelecká pozice před odkrytou brankou nebo přečíslení dva na jednoho v podání Pecha s Gulašem. „Ve druhé třetině a v začátku třetí jsme určitě byli lepším týmem. Velká škoda, že jsme nepřidali nějaký další gól a neodskočili na vyšší rozdíl. To by asi položilo Plzeň úplně,“ uvažuje čtyřiatřicetiletý borec.

„Ve druhé třetině a v začátku třetí jsme určitě byli lepším týmem. Velká škoda, že jsme nepřidali nějaký další gól a neodskočili na vyšší rozdíl. To by asi položilo Plzeň úplně."

Celek od břehu Vltavy trochu v závěru polevil z aktivního forčekingu, kterým do té doby eliminoval soupeře. A dopustil se chyb, z nichž pramenily inkasované góly a posunuly hokejový večer do prodloužení. „Když člověk stojí na střídačce, nevidí úplně všechno, co se stalo,“ nehlásí se Valský k popisu osudných okamžiků, které vedly ke dvěma plzeňským gólům. „Určitě to rozebereme u videa,“ ujišťuje.

Poté, co brankář Jan Strmeň neudržel střelu Jana Schleisse, zůstávala Jihočechům stále naděje na stoprocentní zisk. Sebral ji teprve Kodýtkův gól při power play dvě a půl minuty před třetí sirénou. Docházely Motoru síly? „Těžko říct. Spíš jsme to chtěli nějak odehrát do konce a byli jsme asi moc opatrní,“ přiznává Jakub Valský, který se stal jednou z ústředních postav rozhodujících okamžiků v prodloužení.

Budějovičtí při hře tři na tři rozvážně nakládali s kotoučem a chystali se na zteč. Úder měl završit právě kladenský odchovanec v jejich službách, který se natlačil před brankoviště a jenom centimetry ho dělily od zakončení.

Vrhli se však na něho bránící hráči, z každé strany jeden, a nastala mela. „Dobře jsem viděl na puk. Gólman o něm ztratil přehled. Chtěl jsem to dorazit, jenže tím, jak na mě naskákali, jsem možná zatlačil i brankáře. V žádném případě ale k mému kontaktu se Svobodou nedošlo po odpískání,“ dušuje se.

Plzeňští hráči odklízeli Valského k zadnímu mantinelu, kde si vystřihl roli zuřivého mstitele Jakub Pour. Oba hlavní aktéři dostali pět minut za bitku. Budějovický forvard k tomu nafasoval dvě minuty za sekání. „Určitě jsem nedohrál situaci po hvizdu rozhodčího, jak se tvrdilo na ledě,“ opakuje hokejista stižený trestem navíc. 

„Určitě jsem nedohrál situaci po hvizdu rozhodčího, jak se tvrdilo na ledě."

A počínání Poura? „Ten mi nevadil tolik jako fakt, že mě drželi další tři lidi a nemohl jsem se pořádně bránit. Někdo mě držel zezadu v kravatě a do toho přijel Pourič a začal se se mnou mlátit. Kdybych měl volné ruce, mohlo to vypadat jinak,“ necítí se Valský jako otloukánek, který by neustál férový souboj muže proti muži.

Přesilovka Plzně trvala pouhých devatenáct vteřin, než reprezentant Petr Zámorský přivodil Motoru náhlou smrt. „Musíme jít dál,“ velí Jakub Valský, jehož tým v Budvar aréně nyní bude hostit mistrovský Třinec, nad nímž dosud třikrát zvítězil. Jednou za tři body, dvakrát za dva. „Oceláři určitě nic nepodcení. Nikdo teď už nechce prohrávat. Trenéři nám určitě něco naordinují, co bude na soupeře platit. Co urveme do konce ledna, potom jako když najdeme při konečném účtování,“ uvědomuje si.      

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz