Domácí bída Zlína trvá. Je třeba se z toho vyhrabat, burcuje kapitán Žižka

Foto: David Peška, beranizlin.cz

14. prosince 2020, 16:45

Lukáš Mihal

Zlínské domácí nezdary nemají konce. Berani na svém ledě prohráli devátý zápas v sezoně a potřetí za sebou, během této série navíc vstřelili pouho pouhé dva góly. Naposledy se sklonili Olomouci, která slavila výhru 4:1 i díky 40 zákrokům brankáře Jana Lukáše.

„Nacházíme se ve střelecké krizi. Nedáváme góly, když tam šance jsou, nevyřešíme je dobře. Většinou dostaneme první gól, který nás dostane do kolen. Dostáváme se pod tlak, platíme za vlastní chyby," shrnul poslední zápasy zlínský kapitán Tomáš Žižka. Ten si je moc dobře vědom všech chyb, které zlínské mužstvo dělá, přesto se jich stále nemůže vyvarovat.

I podruhé ve dvou dnech platil na stadionu Luďka Čajky bezbrankový stav opravdu hodně dlouho. Branka zase nepadla v prvním dějství, kdy byli o něco málo aktivnější hosté, ale sledovala se spíš vyrovnaná podívaná. Největší šanci první periody měl na kontě asi zlínský Pavel Sedláček, který dobře ukořistil puk a jel tak do přečíslení dva na jednoho, místo přihrávky na najíždějícího Jiřího Ondráčka ale sám zakončoval, avšak mířil jen do výstroje gólmana.

Ve druhém dějství už se skóre měnilo. Olomouc ubránila oslabení, načež soupeře pořádně zatlačila, čehož nakonec využil Jan Káňa. Lukáš Nahodil si našel odraženou střelu, načež uvolnil střelce prvního gólu, který z pravého kruhu poslal kotouč pod horní tyčku. „Věděli jsme, že Zlín má problémy skórovat, ale to my míváme taky, takže to byl takový zápas, kde to oba týmy chtěly prolomit co nejdřív. Naštěstí se to povedlo nám,“ odfrkl si Káňa, jenž touhle brankou výrazně uklidnil své spoluhráče.

To ale nebylo všechno, jelikož Olomouc přidala další branku hned o dvacet sekund později a Berani tak měli opět pořádné problémy. Mladičký Jan Bambula to udělal naprosto parádně, když se ujal puku ve středním pásmu, následně se dostal do útočné třetiny, kde si z Matyáše Hamrlíka udělal cvičný kužel, ukázkově ho objel, což lze říci také o Danielu Hufovi, díky čemuž bez problémů zakončil do odkryté brány. Zlín tak byl zase na ručník, avšak z tohoto stavu se rychle dostal.

Berani však doplácejí na své špatné přesilovky. V tomto duelu jich odehráli rovnou deset, ale ani jednu nedokázali využít. Ševci tak sice mají velmi kvalitní defenzivu, kdy s podílem ubráněných oslabení 84,78 % jsou na celkovém čtvrtém místě extraligy, ale k čemu jim to je, když nedávají góly. Zlín však po dvou inkasovaných brankách soupeře velmi aktivně tlačil, z čehož třeba vznikl dobrý pokus Antonína Honejska téměř do prázdné klece, ale Jan Lukáš odvedl skvělou práci, kdy se rychle přesunul a jistě zasáhl betonem.

Ani ve v závěrečné části domácí tlak nepolevoval, bylo to dokonce naopak. Zlín měl navíc v prvních dvou minutách další dvě přesilové hry, ale zase je nedokázal využít. Další příležitost měl opět Antonín Honejsek, ale ten v souboji s olomouckým brankářem opět selhal. Mora dokonce mohla v oslabení zvýšit své vedení, ale Lukáš Nahodil při přečíslení po přihrávce jen těsně minul klec.

Následně si také Olomouc vybojovala početní výhodu a byl z toho zlomový třetí gól kohoutů. Jan Káňa dobře naservíroval puk do předbrankového prostoru, kde operoval Jan Knotek, který jen nastavil hokejku a v klidu srazil kotouč do odkryté klece. V podání hostů bylo skórování neskutečně jednoduché, domácí naopak vymýšleli první poslední, avšak kotouč do sítě nemohli za žádnou cenu dostat.

Zlín to však nezabalil a nakonec se mu to vyplatilo, protože se dočkal aspoň jedné trefy. Nikoliv z přesilovky nebo po nějaké pěkné kombinaci, nýbrž po individuální akci Zdeňka Okála, který si výborně obhodil beka a následně mířil přesně nad rameno Lukáše, díky čemuž se po dlouhé době mohl alespoň nakrátko se spoluhráči radovat.

„Je to teď hrozně těžké, ale potřebujeme se z toho vyhrabat, urvat nějaký zápas a dostat se z této situace ven. Když jsme dali gól, trochu to z nás spadlo, výkon šel nahoru, střídačka ožila, ale celkově je to špatné," říká zlínský kapitán, který stále věří návratu k lepšímu, ale je si dobře vědom toho, že Berani prostě musejí dávat více gólů, jinak to nepůjde.

Olomouc neponechala nic náhodě, vzápětí ujel domácí obraně Káňa, který dostal puk do brány pod výstrojí Hufa, čímž získal třetí bod v zápase a definitivně srazil domácí naděje. Berani se sice ještě pokoušeli duel zdramatizovat, nevyužili však ani jednu ze svých dvou dalších přesilovek, takže na senzační comeback mohli rychle zapomenout. Moravské derby tak ovládla Olomouc, která se díky tomu posunula na desátou příčku.

„Nesmí nás nic svazovat. Musíme zapomenout na prohry, myslet pozitivně, koukat se dopředu. S Olomoucí jsme po vstřeleném gólu cítili, že to může jít. Bohužel jsme zase rychle inkasovali, to nás shodilo zpátky. Zápasy jdou rychle za sebou, nesmíme se naučit prohrávat," těžkou hledal slova po zápase Žižka. Ten je společně se svými spoluhráči už na předposledním třináctém místě, z domácích proher se navíc už začíná pomalu stávat tradice, jelikož Zlín na svém ledě vyhrál jen dvakrát a celkově získal šest bodů.

Tomáš Žižka však stále není stoprocentně fit, což jde na jeho hře vidět, protože prostě nehraje v takové pohodě. Na tom nesou podíl i poslední nepříznivé výsledky. „Necítím se na ledě pořád nejlépe, to se od zápasu s Plzní bohužel ještě nezměnilo. Snažím se soustředit hodně na sebe, abych zápasy zvládal, pomohl týmu a někam se stále posouval. Nechci zůstat na místě. Snad budu zdravý a zlepší se to."

Zlín zakončí šňůru domácích zápasů v úterý proti Plzni, což je v rámci této série nejsilnější papírový tým, se kterým se utká. Veškeré předpoklady jdou tedy na stranu indiánů, ale ševci se určitě nezaleknou a pokusí se napravit zatím tragickou domácí bilanci. Olomouc se vrací na domácí led, kde se utká s Kometou Brno.

Sestřih utkání

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz